24. mája 2016

Parotesná fólia a jej použitie

Rodinný dom je často vystavovaný najrôznejším prírodným vplyvom, ktoré ohrozujú jeho životnosť. Parotesná fólia pomáha čeliť hneď niekoľkým negatívnym vplyvom naraz.

Parozábranná fólia je  stavebným materiálom, ktorý zabraňuje predovšetkým prenikaniu vodných pár z interiéru do konštrukcie. Kondenzácia vodných pár je pre stavebnú konštrukciu veľmi nebezpečná a dochádza k nej najčastejšie v zimných mesiacoch, keď je rozdiel vonkajšej teploty výrazne nižšie, ako teplota vo vnútri domu. Spomeňte si, ako sa správajú dioptrické okuliare, keď vyjdete z tepla do zimy. Orosia sa a zvlhnú. K tomu istému dochádza aj v prípade Vášho domu, ktorý si, keď nie je na kondenzáciu konštrukčne pripravený, zaobstaráva úrodnú pôdu pre plesne, baktérie a nadmernú vlhkosť. Preto je potrebné opatriť dom niečím, čo kondenzácii pár úplne zabráni. V tomto prípade pomôže práve parotesná fólia. Parotesná fólia zabezpečuje vzduchotesnosť, čím pomáha budove odolávať nárazom vetra. To, do akej miery je Váš dom vetrom ohrozovaný, sa dá zmerať tzv. Blower door testom. Napriek tomu, že by sa malo s parozábrannou fóliou počítať už vo fáze projektu, môžeme si len pre predstavu či pre kontrolu vášho súčasného stavu domu uviezť hodnoty, ktoré by mal pozitívny test ukazovať:

  • Štandardné domy s prirodzeným vetraním  ≤ 4,5
  • Nízkoenergetické domy ≤ 1,5
  • Stavby s rekuperáciou ≤ 1
  • Pasívne domy ≤ 0,6

Pozitívne vlastnosti parotestnej fólie

  • Má extrémne vysoké parotesniace vlastnosti.
  • Zabraňuje prenikaniu vodnej pary z interiéru objektu do tepelnej izolácie.
  • Zaisťuje úplnú vetrotesnosť konštrukcie.
  • Odráža sálavé teplo späť do priestoru, čím šetrí energiu.

Tieto pozitívne vlastnosti sú však zaručené len vtedy, ak sa dbá na kvalitu aj správne parametre parozábrannej fólie. Je dôležité, aby parotesná fólia bola vysokej kvality a ďalej netreba pri inštalácii zabudnúť na  riadne utesnenie parotesnej fólie v jej spojoch. Tak ako pri iných stavebných materiáloch aj tu platí, čím väčšie množstvo fólie, tým väčšie požiadavky na dôkladnosť a precíznosť pri vyhotovení parozábrany.

Možnosti využitia parotesnej fólie

  1. V šikmých strechách
  2. V plochých strechách
  3. Vo zvislých konštrukčných stenách
  4. Na stropoch

Kúpeľňa, kuchyňa s digestorom bez odťahu či bez digestora alebo napríklad práčovňa sú miestnosťami, ktorých obvodové steny ani strop sa bez parozábrany rozhodne nezaobídu.

Montáž parotesnej fólie

Aplikuje sa horizontálne alebo vertikálne na vnútornej strane tepelnej izolácie. Umiestnenie parotesnej fólie blízko interiéru je nutnosťou. Všetky presahy aj jednotlivé diely pásov fólie sa prelepujú vhodnou páskou tak, aby bola zaistená parotesnosť v spojoch a aby bol vytvorený celistvý a rovný povrch. Výber pások by sa nemal podceňovať, existujú rôzne  typy pások, kedy jedna je v hodná na drobivý povrch, iná zase na povrch pórovitý. Pri montáži je ďalej nevyhnutné dbať na dodržanie 4 – 6 cm medzery medzi podhľadom a parozábrannou fóliou.

Ak sa pre Vás zoznam stavebných materiálov potrebných pre bezpečnú a kvalitnú stavbu súčasnosti zdá nekonečný, stavte na moderný montovaný dom z ponuky mirano.sk. Tím odborníkov Vám sprostredkuje moderný nízkoenergetický dom za veľmi priaznivú cenu a to za použitia širokej škály stavebných materiálov s vysokou akosťou, samozrejme vrátane kvalitnej parotesnej fólie. Tá sa u daných montovaných domov aplikuje na obvodové steny a na strop. Na strechu je potom použitá fólia paropriepustná.

Zdielať cez: skopírovať odkaz
KATALÓG

To najlepšie
z našeho katalógu

Prehľadávajte v TOP kategóriách - projekty domov