23. augusta 2016

2 Dôvody prečo sa rozhodnúť pre Hypotéku než Pre Nájom

Strach z toho že sa zadlžíte často víťazí nad nevysloveným prianím bývať vo vlastnom. Aké sú výhody aj úskalia hypotekárneho úveru a o čo všetko sa človek v nájme ochudobňuje?

Bývanie v nájme

Žiť v cudzom byte a platiť nájom – tento spôsob bývania volí takmer 20% slovenských občanov a to predovšetkým preto, že môžu ľahšie meniť miesto bydliska s ohľadom na aktuálnu rodinnú ekonomickú situáciu. V prenájmu sa nemusia riešiť žiadne väčšie opravy a ani rekonštrukcie, to všetko si hradí vlastník nehnuteľnosti. Platení nájmu so sebou teda prináša finančnú istotu. Týmto však výpočet pozitív, ktoré bývanie v nájme prináša, končí.

Nevýhody bývania v nájme

  • Nehnuteľnosť nevlastníte.
  • Ceny nájmov a energií rastú – majiteľ bytu vám náklady na bývanie môže kedykoľvek navýšiť.
  • Ste obmedzení v akejkoľvek rekonštrukcii či vo väčších úpravách – za svoje peniaze totiž zveľaďujete cudzí byt.
  • Ochudobňujete svoju starobu i budúcnosť vašich detí, ktoré po vás nič nehnuteľného nezdedí.
  • Peniaze, ktoré by mohli byť zároveň investíciou do budúcnosti, dávate prenajímateľovi.
  • V prípade bytu máte minimum súkromie a obmedzený úžitkový priestor.
  • Musíte sa riadiť stanovenými pravidlami.

Bývanie v nájme je výhodným riešením snáď len pre tých, ktorí v rámci svojej pracovnej profesie veľa cestujú a veľmi sporadicky sa zdržujú na jednom mieste. Aj tak sa ale ochudobňujú o navyšovaní vlastného portfólia – kúpiť byt či dom a prenajímať ho (napr. cudzincom) v období svojej neprítomnosti by bolo oveľa zmysluplnejšie.

Hypotéka na bývanie vo vlastnom

Bývanie vo vlastnom patrí medzi najčastejšie ľudská želania. Niektorým sa tento sen splní prostredníctvom dedičstva, iným zase mnohoročným sporením peňažných prostriedkov. V prípade sporenia sa ponúka otázka, či nie sú niekedy aj desiatky rokov šetrenia a obmedzovania sa, roky zbytočne premárnenými? Pri hypotekárnom úvere si totiž môžete užívať svoje budúcu nehnuteľnosť ihneď a nemusíte na čakať roky.

Výhody bývania vo vlastnom

  • Investujete do vlastného.
  • Môžete si bývanie úplne prispôsobovať svojmu vkusu a svojim potrebám.
  • Navyšujete svoje portfólio a zabezpečujete tým budúcnosť svojich detí aj svoju starobu.
  • Prináša vám súkromie, intimitu a voľnosť – žiadne obmedzenia, rozkazy, príkazy, iba vy ste pánmi svojho domu.
  • Možnosť trávenia voľného času na čerstvom vzduchu, kedykoľvek sa vám alebo vašim deťom zapáči.
  • Zvieratá už nie sú žiadnym problémom.

„Obavy z hypotéky sú v súčasnosti úplne zbytočnými strašiakmi

zabraňujúcimi uskutočnenie snov.“

Strašiak č. 1: Strata istoty a zamestnania

Prísť o zamestnanie môže ktokoľvek – teda či už nájomca alebo majiteľ nehnuteľnosti. Ľudia majú obavy z toho, že prídu o zamestnanie a nebudú môcť splácať úver. Rovnako bá ešte viac však je frustrujúca situácia, keď prídete o zamestnanie aj v prípade platenia nájmu.  Z nájomného bytu by sa totiž bez príjmov museli vysťahovať a bez finančnej rezervy by toho už mnohé nevymysleli a skončili by s veľkou pravdepodobnosťou na ulici. U hypoték sa proti danej situácii dá poistiť a ak nastane, máte dostatok času nájsť nové pracovné miesto. A ak by bolo naozaj najhoršie, dom môžete kedykoľvek predať, hypotéku doplatiť a za zvyšné peniaze kúpiť menšie byt alebo ešte žiť, kým situáciu nevyriešite.

Strašiak č. 2: Záväzok na celý život

Hypotéka dnes už dávno nemusí znamenať doživotný záväzok. Môže za to nástup montovaných domov s veľmi priaznivou obstarávacou cenou, nízke mesačné náklady za energie. Vďaka nízkoenergetickým riešením stavieb a novo vznikajúce hypotekárne produkty pre mladých.

Montovaný dom + nízke prevádzkové réžie + výhodná hypotéka

= vlastný dom už za pár rokov

U hypotekárnych úverov stále platí, čím dlhšia doba splácania, tým menšie splátky. O to však vyššia úroková sadzba. Preto záleží len na vás, či chcete ušetriť, mať pôžičku na dom rýchlo z krku a byť pánom domu čo možno najskôr. Alebo  si splátky rozložíte do takých sumičiek, ktoré ani nepocítite. Vďaka malým mesačným splátkam síce niečo viac preplatíte, napriek tomu vás bude hriať pocit, že raz bude obývaný dom výhradne vaším osobným majetkom.

Hypotéka a montovaný dom: súčasný trend

Vďaka hypotéke môžete mať finančné prostriedky k dispozícii ihneď, mesačne splácate to isté, čo by ste dávali niekomu inému do vrecka a vlastný dom môžete obývať počas neuveriteľných 3 mesiacov. Vyberte si jeden z typových projektov montovaných domov na www.mirano.sk a pomaličky baľte kufre, lebo jeho výstavba je naozaj blesková a cena viac než lákavá – hotový bungalov na kľúč začína už na 53.000 eur.

Zdielať cez: skopírovať odkaz
KATALÓG

To najlepšie
z našeho katalógu

Prehľadávajte v TOP kategóriách - projekty domov