9. septembra 2016

Riešenie pozemku pred stavbou montovaného domu

Riešenie pozemku ešte pred začatím výstavby domu nie je nutnosťou, ale vzhľadom na to že sa rozhodujete pre celoživotné obydlie je vhodné porozmýšľať nad situovaním na pozemku ešte pred výstavbou domu. Pozemok ste s veľmi malou pravdepodobnosťou kúpili za babku, a tak je namieste ho náležite využiť a zakomponovať do neho všetko potrebné i pekné tak, aby sa vám na ňom žilo útulne a príjemne. Dom je veľkou súčasťou vášho pozemku, zďaleka však netvorí jeho celok .

Prvky figurujúce na pozemku

               Dom                                        Oplotenie                                    Stromy

                                         Záhony                                    Studňa

        Voľný priestor                                    Garáž                                      Prípojky

                                           Altánok                                      Bazén

Nakladanie s odpadom                            Žumpa                                         Krb

Toto je len zoznam tých najpotrebnejších alebo najčastejšie umiestňovaných prvkov na priestranstve pozemku, ktoré by spolu mali vzájomne fungovať a pritom vyzerať dobre. Samozrejme, ak máte perfektne naprojektovaný dom, budete sa v ňom cítiť vždy útulne. Mali by ste si preto dať záležať na tom aby vo vašej  záhrade nebolo všetko chaoticky usporiadané. Absencia stromov umožňuje zvedavému susedovi mať vás “plne pod kontrolou” pretože vidí všetko čo  vo vlastnej záhrade robíte. Nebolo by lepšie kochať sa nádherným západom slnka, lebo zapadá priamo za vašou garážou? Veď práve možnosť trávenie spoločných rodinných chvíľ v súkromí nielen doma, ale aj na čerstvom vzduchu, býva tým najčastejším dôvodom, prečo sa ľudi rozhodnú pre výstavbu rodinného domu.

Bohužiaľ zlé usporiadanie pozemku môže priniesť podobnú stratu súkromia a pocit obmedzenosti ako byt. Najdôležitejšie je naplánovať voľný priestor tam, kde ho oceníte a funkčné prvky zase na takom mieste, kde ich očakávate. To čo sa vám páči, nechať na očiach, to čo už tak veľmi nie zakryť alebo umiestniť preč z dohľadu. Pohodový život, to je o čo tu ide. A ako sa hovorí dvakrát meraj a raz strihaj – následné premiestňovanie a prebudovanie už raz vytvoreného by vás vyšlo zbytočne draho.

Výhody dopredu premysleného rozvrhnutie pozemku

  • Šetrí peniaze
  • Zabraňuje chybám
  • Skracuje dobu komplexnej výstavby
  • Počíta s budúcimi požiadavkami
  • Vyťažuje maximum z plochy pozemku
  • Poskytuje pohodlný a šťastný život

Možnosti riešenia pozemku

Ten najideálnejší výsledok rozvrhnutia pozemku sa odvíja od jeho polohy, okolia, tvaru a od toho, čo všetko od neho očakávate. Vy sami najlepšie zhodnotíte, čo a odkiaľ chcete v mieste vášho bydliska pozorovať. Dôležitú úlohu hrá ďalej samozrejme vkus. Spôsob rozvrhnutia veľa ovplyvní, či preferujete skôr prírodný či rodinný záhradný štýl, vidiecku záhradu alebo záhradu japonskú. Každý z týchto štýlov má svoju typickú kvetenu i dominantné záhradné prvky ako jazierka, lávičky alebo altánky. Poradiť môžeme aspoň s tvarom pozemku, ktorý predurčuje jeho funkčnosť a požiadavky na efektívne usporiadanie.

Tradičný pozemok

Pravidelný pozemok o pomere strán približne 4: 3, inokedy nazývaný tiež ako pozemok tradičný, je tým najideálnejším a je často v obľube tých, ktorí majú radi otvorené priestory a rovné zelené plochy. S takýmto pozemkom môžete robiť, čokoľvek čo vás len napadne – tu nie je nič nemožné. Pravidelný pozemok nabáda ako k formalite, tak ku konzervatívnosti.

Úzky pozemok

Úzky pozemok samozrejme nie je tak ideálny ako ten pravidelný, avšak dnes sa dá aj s týmto tvarom pozemku pekne vyhrať. Priečne prvky a vysoké stromy či kríky ho dokážu opticky zmeniť. Úzky tvar pozemku potom priamo nabáda k vytvoreniu intímnych zón, k čomu poslúži funkčné záhradné prvky ako napríklad altány, kryté terasy, najrôznejšie zákruty alebo prístrešky.

Asymetrický pozemok

Nepravidelný pozemok poskytuje problém len pre tých jedincov, ktorí majú vo svojom živote radi systematickosť, pravidelnosť a poriadok a chcú, aby presne taký bol aj ich pozemok. Toho však možno dosiahnuť aj v prípade, že plocha pozemku nie je pravidelná. Ako? Stačí na záhradu zakomponovať niečo dominantného, ako napríklad skalku, svah, bazén alebo do nepravidelných častí umiestni garáž, šopu, zahradí domček, detské ihrisko. Hodne tiež pomáha, keď sa z týchto asymetrických zákutí vytvorí okrasná zóna.

Pozemok vo svahu

Svahovitý pozemok je vždy výzvou, avšak cenovo býva spravidla lacnejší. Keď sa vie ako na to, môže byť svahovitosť pozemku jeho hlavnou prednosťou. Dôležité je vždy riešiť predovšetkým prístupové cesty, zakomponovanie priehľadov poskytujúcich výhľady do okolia a samozrejme odborné prevedenie terénnych prác. Pre umiernenie dojmu zo svahu sa často siaha po najrozličnejších stienkach.

Montovaný dom teda môže stáť na akomkoľvek pozemku a ak si vopred usporiadate presnú polohou domu, garáže, posedenie, výsadby, detského ihriska, odpadu, jednoducho všetkého, čo si na svojom pozemku aj do budúcnosti prajete mať, v dome i na záhrade budete ako ryba vo vode. Vďaka včasnému riešeniu pozemku si budete môcť plnými dúškami užívať príjemných chvíľ, ktoré nové a premyslené bývanie prináša.

Zdielať cez: skopírovať odkaz
KATALÓG

To najlepšie
z našeho katalógu

Prehľadávajte v TOP kategóriách - projekty domov