30. januára 2017

Kde sa vzali montované domy: poohliadnutie do histórie

Montované domy rozhodne nie sú len výsadou modernej doby. Za sebou majú dlhú a pozoruhodnú históriu. Kde sa tento trend v bývaní vzal a kam až sa vyvinul?

Kde sa vzali montované domy

Vôbec prvé montované domy by sme objavili už v 16. storočí v Indii. Historik Pierre Bouet však dokladá úplne prvú zmienku o podobnom princípe výstavby už v storočí dvanástom. A to pomerne nečakane v diele anglonormanského básnika Roberta Wace, kde sa hovorí o drevené pevnosti dopravené na miesto určenia v rozloženom stave a následne takýmto spôsobom zmontované. Pozor, termínov drevostavba a montovaný dom sa niekedy užíva ako synoným. Avšak z dnešného pohľadu nie je nikde striktne vymedzené, že montovaný dom musí byť nutne výhradne z dreva. Hodí sa teda tieto dva pojmy od seba odlišovať.

Kde a prečo nadobudli tieto stavby na význame

USA vsadili na istotu

Montované domy si značnú tradíciu dokázali vybudovať hlavne v USA. Z prozaického dôvodu: Pre výstavbu tu vždy existoval dostatok materiálu. Montované drevostavby tu doteraz rastú ako huby po daždi.

Anglicko prišlo na najrychlejšie riešenie v oblasti výstavby

Medzi rokmi 1945 a 1948 sa bungalovy značne rozšírili aj v Spojenom kráľovstve. Malo to opäť praktický význam. Najmä bombardovaním zničený Londýn potreboval v čo najkratšom časovom horizonte nové byty. Montované domy sa tak priamo ponúkali, vzhľadom na to, že jednou z ich hlavných predností je rýchlosť výstavby. Hoci mali slúžiť pôvodne iba ako príbytky dočasné, nakoniec svoju úlohu úspešne plnili ešte niekoľko desiatok rokov po skončení vojny.

Nemecko našlo v montovaných domoch útočište

V období po prvej svetovej vojne až do roku 1948 tento spôsob výstavby nadobudol na význame aj v Nemecku. Vznikol tu dokonca predchodca súčasného zväzu výrobcov montovaných domov.

Česko a Slovensko prepadlo tradícii a drevené chrámové architektúre

U nás si tzv. drevenice získali obľubu predovšetkým v podhorských oblastiach, pričom snahy o priemyselnú výrobu drevostavieb pochádzajú zo 40. rokov a 50. rokov 20. storočia. Na Slovensku sa takto medzi 14. a 19. storočím v hojnom počte stavali dokonca kostoly a mnoho z nich ešte teraz slúžia svojmu pôvodnému účelu, podobne ako v Škandinávii. Na území Čiech sa objavilo tiež niekoľko málo dokladov obdobne pojaté chrámovej architektúry, ale nie v takej miere ako u nás.

Svet sa zamyslel

To, čo sa však bezpochyby zapíše do kroniky montovaných domov a drevostavieb je 21. storočie. Montované domy aj naďalej zostávajú rozšírené predovšetkým v Európe, USA a Kanade, a to nielen vďaka tomu, že sa v nich dá začať bývať už pomerne skoro po začatí výstavby. Všeobecne sú k dispozícii pre zabývaní najneskôr do šiestich mesiacov. Medzi ich nesporné prednosti patrí aj to, že sú veľmi lacné. Tento aspekt ešte posilnila ekonomická kríza vypuknuvší v roku 2007. Rapídny rozmach výstavby montovaných domov však zapríčinilo silnejúce ekologické a ekonomické zmýšľanie ľudstva – toto pretrváva doteraz, pričom percentuálny podiel drevostavieb na svete aj u nás na Slovensku každoročne raste.

Montované domy a súčasnosť

Ako sme sa mohli z minulosti poučiť, nie všetko, čo je nové a drahé, je zákonite to najlepšie. Túžba po moderne a majetníctve takmer vyčerpala prírodné zdroje, znečistila ovzdušie a zapríčinila rad globálnych problémov. Ľudia sa preto pri výstavbe nového domu uchyľujú späť k prírodným a predovšetkým obnoviteľným zdrojom ako je drevo. Ďalej k takým spôsobom výstavby, ktoré zaručujú ekonomicky a ekologicky nenáročnú prevádzku domu, ktorá je šetrná k zdraviu, ale aj k prírode. Musíte sami uznať, že toto je oveľa hodnotnejšie než sa pýšiť náročnou murovanou či betónovou pevnosťou za horibilné sumy. Všetko vyššie popísané podporuje aj fakt, že sa montované drevostavby čím ďalej tým častejšie uplatňujú nielen vo výstavbe rodinných domov, ale aj vo výstavbe domov bytových, ubytovní, priemyselných a občianskych stavieb alebo škôl.

Stavebníci montovaných domov často pri svojej práci oslovujú architektov a načúvajú želaniam zákazníkov tak, aby pomohli vdýchnuť stavbám moderný a neopozeraný vzhľad, čo sa im nepochybne darí viď. https://www.mirano.sk/katalog-projektov/

Nízkoenergetické montované domy stavebné spoločnosti Mirano s.r.o. sa vyznačujú vysokou kvalitou, dlhou životnosťou, minimálnou ekologickou záťažou, nízkou cenou a bleskovú výstavbou. Ponúka tak unikátnu možnosť, ako bývať rýchlo s čo najmenším zadlžením do budúcnosti. Tým aj priestor vychutnať si plnými dúškami nielen vlastné útulné bývanie, ale aj lepšie finančné podmienky pre užívanie si života aj inde ako za vlastným plotom.

Zdielať cez: skopírovať odkaz
KATALÓG

To najlepšie
z našeho katalógu

Prehľadávajte v TOP kategóriách - projekty domov