29. marca 2022

Drevené domy – výhody, nevýhody a mýty s nimi spojené.

Drevo. Snáď žiaden z iných stavebných materiálov nie je opradený toľkými mýtmi. Drevené domy ľahko zhoria, zožerú ich myši alebo sa za pár rokov rozpadnú. To je len zopár z klasických nezmyslov, ktorým mnohí ľudia veria. Aká je však realita? A aké výhody či nevýhody drevené domy skutočne majú? 

Drevodomy majú v horských a podhorských oblastiach bohatú históriu. Drevo bolo dostupný a ľahko opracovateľný materiál. V posledných desaťročiach zažíva v stavebníctve renesanciu a vďaka novým stavebným postupom je možné z neho spraviť tradičnú drevenicu, ale aj moderný bungalov. Taký, ktorý je na nerozoznanie od murovaných rodinných domov. Na rozdiel od nich však má viacero výhod.

Drevené domy a ich výhody

Benefity drevených domov začínajú už pri samotnej výstavbe. Pri stavbe drevodomov sú používané predovšetkým suché stavebné procesy, vďaka čomu je dom vhodný na plnohodnotné bývanie hneď po dostavaní. Naopak napríklad pórobetón obsahuje od výroby veľké množstvo vody a trvá niekoľko mesiacov kým vyschne a nadobudne požadované vlastnosti.

Výhodou drevných domov je aj šírka stien. Tá býva vzhľadom na konštrukčné prvky zhruba 20 cm široká. K tomu treba prirátať ešte vonkajšiu izoláciu, ktorá však neuberá z priestoru v interiéri. V prípade murovaných stavieb je to inak. Aby tehla alebo pórobetón dosiahli požadované tepelnoizolačné vlastnosti, musia mať hrúbku aspoň 35 a viac cm. 

Týchto 15 cm navyše však ide na úkor vnútorného priestoru. Vo výsledku preto drevostavby pri zachovaní rovnakých rozmerov poskytujú o zhruba 10% väčší vnútorný priestor. 

stavba drevodomu

K benefitom treba započítať aj rýchlosť výstavby. V Mirano vieme postaviť montovaný drevodom na kľúč zvyčajne za tri mesiace od začatia prác. Hneď nato môžu začať príjemné “starosti” spojené so sťahovaním.

Výhody drevodomov pocítite aj počas samotného bývania. Drevo, ako prírodný materiál, je príjemný na dotyk a zároveň pôsobí príjemne na všetky zmysly. Vďaka svojej pórovitosti dobre vyrovnáva výkyvy vlhkosti v domácnosti. Taktiež má dobré akustické vlastnosti, takže účinne tlmí zvuk. 

Nevýhody drevených domov

Nevýhody drevených domov sa hľadajú veľmi ťažko. Azda najväčšou z nich je množstvo predsudkov, ktoré táto stavebná konštrukcia má. O nich si však viac povieme nižšie. Ďalšou nevýhodou je potreba veľmi precízne prevedenej výstavby. Pokiaľ stavebníci niektorí krok  pri stavbe “odfálknu” alebo podcenia, môže sa o niekoľko rokov negatívne prejaviť na dome. Preto je dôležité vyberať firmu, ktorá má s výstavbou drevených domov bohaté skúsenosti a dobré referencie

Drevené domy a mýty s nimi spojené

S rastúcou popularitou drevodomov sa vyrojilo aj množstvo mýtov spojených s drevenými domami. Medzi najpopulárnejšie z nich patrí:

Drevené domy ľahko zhoria

Daný mýtus je logický. Drevo je predsa horľavý materiál. Málokto sa však zamyslí nad tým, ako sú drevené domy stavané a aká je skladba ich stien. Oheň sa pri požiari musí najskôr dostať cez omietku, obloženie nosných trámov a až potom získa prístup ku hlavným konštrukčným prvkom.

Rôzne testy však ukázali, že štandardná drevovláknitá doska odoláva ohňu až 69 minút a OSB doska až 105 minút. Samotné nosné trámy bývajú z dvoch strán obložené nehorľavými materiálmi ako je minerálna vlna. Táto kombinácia síce nezabezpečuje nehorľavosť, no poskytuje majiteľom drevodomov dostatočnú ochranu pred požiarom. 

Drevené domy sa po pár rokoch rozpadnú

Drevo na rozdiel od povedzme pálenej tehly pôsobí krehko. Stačí pár rokov pôsobenia živlov a nezostane z neho nič. Takto sa však drevo správa vonku. Pokiaľ nie je vystavené vode, dokáže drevo pretrvať stáročia. Dôkazom sú napríklad rôzne drevené trámy v hradoch a zámkoch na Slovensku. 

Často býva táto odolnosť nesprávne prisudzovaná faktu, že trámy boli natierané býčou krvou. Nie je tomu tak. Drevo samo o sebe, pokiaľ je zdravé už pri výstavbe a nie je napadnuté škodcami ako sú plesne, drevokazný hmyz či huby vydrží vo vnútri veľmi dlhý čas. 

Dokonca pri správnej starostlivosti odolá aj vonkajším vplyvom. Inak by sa nám sotva zachovali 200 a viac ročné artikulárne kostoly postavené z dreva. 

montovany dom stavba

Drevené domy zožerú myši a drevokazný hmyz

Hlodavce bývajú tiež spájané s drevodomami. Samozrejme neoprávnene. Pokiaľ je správne vykonaná výstavba domu, nemajú sa ako myši dostať do domu cez stavebné prvky. V Mirano napríklad prilepujeme lepenku zo základovej dosky priamo na OSB dosky, vďaka tomu vzniká jednoliata konštrukcia. Pri montáži polystyrénu zároveň používame plastové štartovacie lišty, ktoré sú pre hlodavce neprekonateľné. 

Aj vďaka tomu sa v žiadnom z vyše 400 postavených domov nevyskytol problém s hlodavcami v stene. Pokiaľ sa do interiéru dostali, tak jedine nepozornosťou majiteľov, ktorý najmä na jeseň nechali otovorené dvere alebo okná. 

Drevené domy by mali samozrejme zlikvidovať aj drevokazné huby a hmyz. Skutočnosť je však iná. Píly dnes spracúvajú predovšetkým kvalitný a zdravý materiál. Pri výstavbe sa potom používajú najmä sušené BSH a KVH hranoly. V takomto dreve sa škodlivý hmyz a huby nemajú ako šíriť. 

Stavebné drevo sa navyše ešte ošetruje rôznymi nátermi, ktoré majú fungicídnu a insekticídnu funkciu. Ak by sa teda nejaká spóra huby alebo červotoč predsa len dostal ku konštrukčným prvkom, nedokázal by sa uchytiť. 

Drevené domy, pri použití kvalitných materiálov a dodržaní stavebných postupov, predstavujú kvalitné a dlhodobé bývanie s množstvom benefitov a minimom negatívnych javov. Pokiaľ hľadáte partnera, ktorý vám postaví váš vysnívaný drevodom, sme tu pre vás.

Tip na záver

V našej ponuke máme širokú paletu projektov rodinných domov, ktoré sadnú na všetky typy stavebných parciel - napríklad na úzky a dlhý pozemok alebo na malý pozemok.

Zdielať cez: skopírovať odkaz
KATALÓG

To najlepšie
z našeho katalógu

Prehľadávajte v TOP kategóriách - projekty domov