18. mája 2023

Fázový posun oceníte najmä v lete. Dobre zvolená izolácia vám ušetrí financie za klimatizáciu

Fázový posun. Slovenské spojenie, ktoré znie tak trochu futuristicky. A pritom ide o obyčajný jav, ktorý prebieha v každej domácnosti. Poďme si povedať, o čo vlastne ide a prečo je fázový posun dôležitý.

Letá sú za posledné roky stále horúcejšie. Teploty atakujú hranicu 40 stupňov celzia a ak nepríde letná búrka, neprší aj niekoľko týždňov. Takáto tropická teplota má vplyv na mnohé. Napríklad aj na naše domácnosti. Tie sa pod vplyvom vysokých teplôt začínajú prehrievať a pobyt v nich sa stáva neznesiteľným. 

Aj preto sú čoraz populárnejšie klimatizácie. Majú však viacero nevýhod. Napríklad aby správne fungovali, treba ich servisovať. Alebo spotrebúvajú drahú elektrickú energiu. Navyše suchý vzduch, ktorý prúdi z klimatizačnej jednotky nie je pre ľudí práve prospešný. Existuje však iná možnosť, ako zabrániť prehrievaniu domu

No a tu sa k slovu dostáva práve fázový posun.

Čo je fázový posun?

Fázový posun predstavuje čas, za ktorý prejde teplota z jednej strany konštrukcie na druhú. Znie to trochu komplikovane, no v skutočnosti je to jednoduché. Povedzme, že slnko začne od rána svietiť na fasádu domu zatepleného polystyrénom. Ten, hoci dobre tepelne izoluje, začne sa prehrievať. 

Táto stúpajúca teplota pomaly prestupuje do vnútra izolácie a následne sa dostáva aj do obvodového muriva. Vo finále sa toto teplo potom pretlačí až do interiéru, ktorý sa začína ohrievať až na neznesiteľnú teplotu. 

Dobra potrebná na prestup tohto tepla z exteriéru do interiéru je fázový posun. V ideálnom prípade by mal byť čo najdlhší. Aj v tom najtropickejšom dni totiž teplota cez deň a noc kolíše. Ak je fázový posun dostatočne dlhý, nestihne teplo cez deň prestúpiť až do interiéru. A v noci, keď teplota klesne, stihne izolácia na fasáde vychladnúť. Tento cyklus sa potom opakuje deň čo deň.

tepelná izolácia a fázový posun

Čo ovplyvňuje fázový posun

Podstatné kritériá pre fázový posun je objemová hmotnosť, hrúbka a merná tepelná kapacita izolácie. Budeme hovoriť predovšetkým o izolácií, nakoľko tá je pri moderných domoch pre tento jav kľúčová. Pri starších domoch z nepálenej hliny či kameňa mal fázový posun taktiež svoj význam. Moderné stavebné materiály však majú výborné tepelnoizolačné vlastnosti, no veľmi slabú akumulačnú schopnosť. 

Poďme však späť k izoláciám. Každý tepelnoizolačný materiál má svoje akumulačné schopnosti. Dokáže teda do seba absorbovať (uskladniť) určité množstvo tepla. Čím vyššia je jeho schopnosť, tým lepší (neskorší) je fázový posun. Ako príklad môžeme uviesť často používané izolačné materiály:

  • Polystyrén EPS 150 S – 31 750 [J/m3.K]
  • Minerálna vlna – 12600 [J/m3.K]
  • Konopná izolácia – 48 000 [J/m3.K]
  • Celulózová izolácia - 76 000 [J/m3.K]
  • Drevovláknitá izolácia – 300 000 [J/m3.K]

Keď sa pozrieme na čas, za ktorý sa teplo dostane do interiéru, zistíme nasledovné:

  • PUR pena - hrúbka 25 cm - 0,3 hodiny
  • Minerálna vlna - hrúbka 25 cm - 1,4 hodiny
  • Polystyrén - hrúbka 25 cm - 2,1 hodiny
  • Celulóza - hrúbka 25 cm - 6,7 hodiny

Paradoxné teda je, že zo všetkých tepelnoizolačných materiálov si najlepšie počínajú práve prírodné materiály. Tie sú však na rozdiel od konvenčnejších riešení akými sú polystyrén alebo minerálna vlna podstatne drahšie.

Ako nepodceniť fázový posun

V budúcnosti možno predpokladať, že letá budú ešte tropickejšie. Preto by ste sa pri stavbe svojho domu mali zamerať aj na tento aspekt. Dôležité je nepodľahnúť vábeniu lacnejších izolačných materiálov akým je napríklad striekaná PUR pena. 

Podstatná  je tiež hrúbka izolácie, ktorá by mala byť čo najväčšia. V tomto majú výhodu práve drevodomy, ktoré sú navrhnuté tak, že podstatnú časť plochy stien tvorí takmer výhradne izolácia. 

Aj preto sa v Mirano môžeme pochváliť stovkami realizovaných domov po celom Slovensku a portfóliom spokojných zákazníkov. Naše projekty domov sú totiž navrhnuté so zreteľom na všetky podstatné aspekty vrátane fázového posunu. Preto ak hľadáte, kto postaví váš vysnívaný rodinný dom, ozvite sa nám. 

Zdielať cez: skopírovať odkaz
KATALÓG

To najlepšie
z našeho katalógu

Prehľadávajte v TOP kategóriách - projekty domov