18. januára 2022

Šikmá vs. plochá strecha. Aký tvar strechy si vybrať pre svoj dom?

Strecha je jednou z najdôležitejších častí každej stavby. Dnes pri výstavbe rodinných domov vidíme najmä šikmé strechy. Avšak aj tie ploché majú svoje benefity. Dnes si preto prezradíme, aké sú výhody jednej či druhej strechy a kedy sa pre ktorú možnosť rozhodnúť.

Trochu histórie

Šikmé strechy boli po stáročia v našich končinách samozrejmosťou. Časté dažde a pravidelné nádielky snehu takpovediac neumožňovali dom s rovnou strechou. Navyše mali naši predkovia vždy dostatok dreva na stavbu krovu a výrobu šindľov. 

V niektorých končinách sveta, kde nikdy nesnežilo a zároveň bol nedostatok dreva, sa stavali ploché strechy. Príkladom môže byť architektúra v tzv. Pueblách, teda mestách pôvodných obyvateľov v juhozápadnej časti Severnej Ameriky. 

U nás sa začali rozmáhať rovné strechy na domoch najmä s príchodom socializmu. Masové rozšírenie železobetónu v stavebníctve umožnilo konštruovať stavby s plochou strechou. Či už to boli “paneláky” alebo typické socialistické hranaté rodinné domy.

Po roku 1989 nastalo obdobie, kedy sa domy s plochou strechou takmer nestavali. V posledných rokoch však opäť nastáva boom a rodinné domy s rovnou strechou si začínajú vydobíjať svoje postavenie späť. Avšak prečo je tomu tak? 

Výhody a nevýhody rovnej strechy

Jeden z hlavných dôvodov, prečo si mnohí ľudia vyberajú rovnú strechu, je dizajn. Oproti šikmej streche dodáva domu moderný a často aj nezvyčajný vzhľad.

Mnohých oslovuje aj fakt, že rovná strecha neuberá miesto na druhom nadzemnom podlaží. Miestnosti sú tak už na prvý pohľad väčšie a vzdušnejšie. Priestor, ktorý vznikne na streche, možno zároveň využiť napríklad ako terasu

Vzhľadom na nízky sklon strechy sa ako krytina používajú rôzne hydroizolačné fólie. Na rozdiel od minulosti, kedy sa využívali najmä gumoasfaltové pásy, majú dlhšiu životnosť a vyššiu spoľahlivosť. 

Za hlavnú nevýhodu rovných striech sa považuje potreba údržby. To však samozrejme záleží od výberu strešnej krytiny. Moderné hydroizolačné fólie sú takmer bezúdržbové. Staršie systémy na báze gumoasfaltových pásov je nutné pravidelne natierať ochranným UV náterom. 

V oblastiach, kde je pravidelná snehová nádielka, ktorá sa drží niekoľko dní až týždňov, sa odporúča aj zhadzovanie snehu zo strechy. 15 cm snehu dokáže zaťažiť jeden meter štvorcový strechy váhou až 100 kg.

dom s rovnou strechou
Projekt Bungalov 55

Kedy si vybrať dom s rovnou strechou?

Pokiaľ zvažujete, či si vybrať rovnú strechu alebo nie, je tu niekoľko momentov, kedy sa pre ňu rozhodnúť:

  • Chcete využiť podkrovné priestory naplno, šikmé steny by vás len obmedzovali
  • V okolí stavby sú samé rovné strechy a váš dom so šikmou strechou by tak príliš kričal
  • Plánujete do budúcnosti tzv. zelenú strechu. Zrážková voda pre rastliny sa lepšie udrží na rovnej, než na šikmej streche
  • Dom má zložitý pôdorys
  • Chcete mať netypicky vyzerajúci dom
  • Stavba je široká, šikmá strecha by tak bola príliš vysoká alebo mala príliš nízky sklon

Alebo si chcete radšej vybrať osvedčenú klasiku? Tu sú jej hlavné (ne)výhody. 

Benefity a negatíva šikmých striech

Šikmá strecha ťaží najmä zo svojho tvaru. Vďaka sklonu sa voda a najmä sneh dokáže rýchlo zmiznúť zo strechy. Preto väčšinou odpadá potreba akejkoľvek zimnej starostlivosti o strechu. Skosený tvar strechy zároveň pasuje prakticky do akéhokoľvek prostredia, či už je to v strede dediny alebo v novovybudovanej štvrti na okraji obce. Poznáme niekoľko typov šikmých striech a to sedlovú, pultovú a valbovú. Viac o jednotlivých typoch si môžete prečítať v tomto článku, ktorý sme v minulosti pripravili.

Výhodou šikmých striech je pomerne široký výber strešných krytín. Od plechu, cez klasické betónové škridle až po šindel alebo rákos. Možností je neúrekom. Šikmá strecha zároveň poskytuje aspoň základný podkrovný priestor bez potreby ďalšieho dostavovania. Aj bez väčších úprav je vhodná na uskladnenie napríklad sezónneho oblečenia alebo iných, dočasne nepotrebných vecí. 

K benefitom šikmých striech patrí aj nazvime to romantický chalupovský nádych, ktorý dodávajú akémukoľvek rodinnému domu. Mnohým taktiež imponujú skosené stropy v podkrovných izbách. 

Kedy sa rozhodnúť pre šikmú strechu?

O šikmej streche možno uvažovať v nasledujúcich chvíľach:

  • Chcete tradične vyzerajúci rodinný dom, hranaté tvary domov s rovnou strechou sa vám nepáčia
  • Plánujete využívať podkrovie ako úložný priestor
  • Nedôverujete fóliám a chcete ako strešnú krytinu niektoré z osvedčených riešení
  • Chcete netradičnú strešnú krytinu - rákos, drevený šindel
  • Ste v podhorských a horských oblastiach, kde často a výdatne sneží
  • Dom s rovnou strechou by na okolí príliš kričal

Na záver

Rozhodnutie, či si vybrať dom s rovnou alebo šikmou strechou len ťažko rozhodneme za vás. Nech už si ale vyberiete ktorúkoľvek možnosť, v našom katalógu nájdete projekty domov s rovnou strechou, ale aj osvedčené klasiky so šikmou strechou: domy so sedlovou strechou, domy s valbovou strechou a domy s pultovou strechou

Stačí si len vybrať.

Zdielať cez: skopírovať odkaz
KATALÓG

To najlepšie
z našeho katalógu

Prehľadávajte v TOP kategóriách - projekty domov