18. júla 2023

Schody v dome majú svoje výhody. Pre toto by ste ich nemali zatracovať

Schody v dome. Ľahko nájdete ľudí, ktorí na ne nedajú dopustiť. A ešte ľahšie odporcov. Tí vás budú od schodiska v dome odhovárať stoj čo stoj. Samozrejme, pravda je niekde uprostred. Schody v domácnosti majú svoje nezameniteľné výhody, aj negatíva. Poďme sa teda pozrieť, prečo by ste (ne)mali nad touto možnosťou uvažovať.

Schodisko v dome je takpovediac novinkou. Ešte pred zhruba polstoročím sa v našich končinách stavali prevažne jednopodlažné domy. Na povalu sa vstupovalo z vonku a po strmých schodoch. Zlom prišiel v druhej polovici 20. storočia.

V tomto období sa začal hojnejšie používať betón a iné stavebné materiály s prímesou cementu. Vďaka tomu boli stavby pevnejšie a dokázali uniesť ďalšie poschodie. Poschodové domy sa stali módnou záležitosťou. Na menšej zastavanej ploche ste odrazu mohli mať relatívne veľký dom. 

Ruka v ruke s tým prišla na rad otázka schodov. Tie spočiatku mali najmä funkčný význam. Jednoducho mali zabezpečiť prepojenie poschodí. Až dodatočne sa k slovu dostala estetika a tá má hlavné slovo aj dnes. Schodisko v dome má však aj ďalšie benefity. Zhrnieme si ich nižšie.

Schody v dome a ich výhody

Výhody schodiska v rodinnom dome môžeme vidieť vo viacerých rovinách. Predovšetkým je to efektívne využitie priestoru. Na prakticky rovnakej zastavanej ploche môžete mať dvojnásobne väčšiu úžitkovú resp. obytnú plochu. To je výhodné najmä v prípade, že máte malý pozemok a túžite po veľkom dome.

Schody v dome sú zároveň dôležitý architektonický prvok. Existuje totiž množstvo dizajnových prevedení ako sú točité schody, drevené a podobne, ktoré dokážu dokonale odzrkadliť charakter vašej domácnosti.

V minulosti bývalo zvykom, že schody v dome oddeľovali dennú a nočnú časť. Logicky sa tak využil priestor, ktorý prízemie a poschodie ponúka. Dnes to už nie je pravidlom. Napríklad náš luxusný Projekt 18 má na poschodí pracovňu a priestrannú galériu. Nižšie si však predstavíme projekty domov, ktoré majú dispozíciu riešenú práve tradičným spôsobom.

Nevýhody schodov v dome

Ruka v ruke s výhodami schodiska v dome idú aj negatíva. Schody v dome zaberajú priestor. Podľa mnohých kritikov ide o hluchý priestor, ktorý sa nedá nijako využiť. Nejeden interiérový dizajnér by oponoval a tvrdil by opak. 

Potom je tu bezpečnostné riziko. Schody vždy budú predstavovať zvýšené riziko pádu. Platí to najmä pre malé deti, no ani dospelí nie sú výnimkou. Stačí chvíľka nepozornosti, zlé došliapnutie a už je úraz na svete.

K negatívam treba pripočítať aj zvýšené nároky na pohyb v domácnosti. Máme na mysli chodenie po schodoch. Najmä pri takom sobotňajšom upratovaní si zrejme poriadne zanadávate.

schodisko v rodinnom dome

Schody v dome - áno či nie?

Argumenty, prečo mať alebo nemať schody v dome, sú jasné. Pre koho teda je vhodné mať poschodový dom? Určite pre tých, ktorí chcú mať priestranný dom, ale ich stavebný pozemok to bez poschodia neumožňuje. Alebo ak túžite mať horizontálne oddelenú dennú a nočnú časť domácnosti.

Projekty domov so schodami v dome

V našom katalógu projektov máme v ponuke dva “klasické” domy so schodiskom v dome. 

Prvým z nich je projekt 36. Ten má špeciálne navrhnutý sklon strechy tak, aby boli obe poschodia bez skosených stropov. Je tak priestrannejší, než by sa na prvý pohľad mohlo zdať. Prízemie patrí dennému životu. Cez vstupnú chodbu sa dostanete do priestrannej obývacej izby. Tá je zároveň spojená s jedálňou a kuchyňou. Na prízemí nájdete ešte WC a technickú miestnosť. A samozrejme schodisko. 

Keď vyšlapete po schodoch, dostanete sa do nočnej časti domu. Cez spojovaciu chodbu vstúpite buď do jednej z troch izieb (spálňa, detská izba, pracovňa) a do kúpelne. Projekt 36 zaberá iba 70 m2 zastavanej plochy, no ponúka až 113 m2 úžitkovej plochy.

Podobne riešený, no o niečo menší je Projekt 2. Ten je typizovaný práve na malé a úzke pozemky. Cez zádverie sa dostanete do kúpelne s WC, technickej miestnosti alebo do chodby. Tá vás privedie buď do obývačky s jedálňou a kuchyňou alebo sa po schodoch vydáte na poschodie. 

Privíta vás chodba. Spája tri priestranné izby. Ako ich využijete je len na vás. Samozrejmosťou je tiež kúpelňa s WC. Zastavaná plocha pri Projekte 2 je iba 64,7 m2 a úžitková plocha je 94 m2. 

Tip na záver

Či už sa rozhodnete pre schody v dome alebo nie, sme tu pre vás. Po celom území Slovenska a Čiech realizujeme stavby pasívnych, difúzne uzatvorených, montovaných domov. Máme dlhoročné skúsenosti a stovky spokojných zákazníkov. Pridajte sa k nim aj vy.

Zdielať cez: skopírovať odkaz
KATALÓG

To najlepšie
z našeho katalógu

Prehľadávajte v TOP kategóriách - projekty domov