5. októbra 2015

OSB dosky ako ekonomická a ekologická alternatíva pri výstavbe

OSB dosky ako ekonomická a ekologická alternatíva pri výstavbe

Montovaný dom má viacero výhod – okrem rýchlosti výstavby je jednou z výhod aj nižšia cena (oproti murovaným domom). Nižšia cena však musí byť dosiahnutá na základe výberu vhodných materiálov, ktoré v súčasnosti nahrádzajú pôvodné stavebné materiály. Ak si vyberiete kvalitný montovaný dom od serióznej realizačnej spoločnosti, máte istotu, že cena nie je znížená z dôvodu nekvalitne odvedenej práce alebo šetrenia na materiále. Cenu je možné skresať vďaka správnemu kombinovaniu materiálov, ktoré sú dnes dostupné na trhu v širokej škále a spĺňajú všetky potrebné normy a kvalitatívne štandardy. Medzi takéto materiály patrí aj OSB doska, ktorá je bežnou stavebnou súčasťou nielen montovaných domov, ale aj mnohých iných projektov, pri ktorých zohráva dôležitú úlohu pomer ceny a kvality.

Čo je to vlastne OSB doska? 

Názov je odvodený z anglického originálu Oriented Strand Board – čiže v preklade doska zložená z orientovaných drevených triesok. Na základe technológie, pomocou ktorej je tento materiál vyrábaný, doska dosahuje pevnosť a nosnosť porovnateľnú s preglejkou pri výrazne nižšej cene. V zásade sú OSB dosky tvorené niektorými vrstvami lisovaných alebo lepených triesok, ktoré sú na seba kolmo orientované, vďaka čomu dosahujú vyššie spomenuté vlastnosti, potrebné v stavebníctve – pevnosť a nosnosť. Medzi hlavné pozitíva OSB dosiek (napríklad v porovnaní s preglejkou) patrí aj ekologickosť ich výroby, keďže často sa na ich výrobu spotrebúvajú aj zvyšky guľatiny, ktoré ostanú z primárnej produkcie (napríklad pri výrobe KVH hranolov).

Ekologickosť výroby sa teda spája aj s jej ekonomickosťou, na základe využívania zvyškov môže byť cena OSB dosiek na pomerne nízkej úrovni. Okrem toho sa tento materiál vyznačuje uniformným vzhľadom (na rozdiel od iných drevných materiálov – napríklad od masívu alebo preglejky) vyzerajú všetky OSB dosky viacmenej rovnako – miesi sa v nich štruktúra malých kúskov dreva, ktorá pri veľkoplošnom využití vytvára zaujímavý vzor. Štandardná hustota OSB dosiek sa pohybuje na úrovni 600-680kg na m³. V praxi to znamená, že 12 mm hrubá OSB doska s rozmermi 2400 x 1200 mm bude vážiť okolo 20 kg. Čo sa týka rozmeru, ten je možné vyrobiť podľa želania akýkoľvek. Z hľadiska ukončenia hrán môžme dostať dosky s klasickou rovnou hranou alebo s tzv. perom a drážkou – ukončenie pripravené na spájanie jednotlivých OSB dosiek do väčších celkov.

Výroba osb dosiek

Dôležitým faktorom, ktorý sa musí zohľadniť pri výbere OSB dosky na jednotlivé účely, je jej určenie pre použitie v suchom alebo vlhkom prostredí. OSB dosky sa podľa odolnosti voči vzdušnej vlhkosti delia do štyroch kategórií:

  • OSB 1 – Dosky určené na všeobecné použitie v suchých podmienkach a v interiéri (napríklad na výrobu nábytku)
  • OSB 2 – Zaťažiteľné (nosné) dosky / priečky určené pre použitie v suchých podmienkach
  • OSB 3 – Zaťažiteľné (nosné) dosky / priečky určené pre použitie v mierne vlhkých podmienkach (štandardná domácnosť, interiér aj exteriér, resp. stavebné účely)
  • OSB 4 – Extrémne zaťažiteľné (odolné nosné) dosky / priečky určené pre použitie vo vlhkých podmienkach (priemyselné stavebné účely)

Pri stavbe je dôležitá aj ohňuvzdornosť materiálu, z ktorého skladajú steny. Pri stavbe kvalitných montovaných domov sa zvyčajne používa OSB 3 doska s hrúbkou 12 mm,  ktorá je pri štandardnom výrobnom postupe podľa európskych noriem klasifikovaná ako trieda D, čiže bezpečný ohňuvzorný materiál.

V porovnaní s kompozitnými materiálmi, ktoré sú často využívané nielen v exteriéri (kryté napríklad izoláciou alebo obkladom), ale aj v exteriéri (nekryté vo forme nábytku, priečok, panelov), je OSB doska bezpečnejšia z hľadiska vylučovania chemických substancií, ktoré sú považované za zdraviu škodlivé. Kvalitné OSB 3 dosky sú lepené bez škodlivého formaldehydu s dodržaním najprísnejšej normy EO, zatiaľ čo mnohé iné kompozitné materiály obsahujú urea-formaldehyd (UF).

Napriek mnohým obavám, ktoré ešte stále prevládajú v našej spoločnosti, sú OSB dosky pri správnom skladovaní, manipulácii a stavebnom využití veľmi vhodnou, finančne dostupnejšou alternatívou k pôvodným stavebným materiálom. Vďaka výstavbe montovaných domov z OSB dosiek sa šetrí nielen príroda, ale aj rozpočet na stavbu.

Zdielať cez: skopírovať odkaz
KATALÓG

To najlepšie
z našeho katalógu

Prehľadávajte v TOP kategóriách - projekty domov