21. apríla 2022

Pôdorys domu nemusí byť iba štvorcový. Jeho tvar ovplyvňuje najmä stavebný pozemok

Aký bude pôdorys domu? To je jedna z mnohých otázok, ktorú si musíte zodpovedať ešte predtým, než sa pustíte do stavby domu. Často však toto rozhodovanie limituje stavebný pozemok, kde plánujete stavať. Pokiaľ je napríklad príliš úzky, na štvorcový pôdorys domu môžete rovno zabudnúť. 

Poďme sa však pozrieť na to, aké pôdorysy domov sú najčastejšie a aké výhody či nevýhody stavbám prepožičiavajú. 

Štvorcový pôdorys domu

Štvorcový pôdorys domu predstavuje nadčasové riešenie. S výstavbou štvorcových domov sa v našich končinách začalo zhruba v 50 tych rokoch 20. storočia. Mnohé z nich pretrvali dodnes. Ide o tie typické hranaté domy, ktoré v obciach vyrastali ako huby po daždi. Svojim spôsobom tak vytvorili dlhú tradíciu až do dnes, 

Výhodou takéto pôdorysu je najmä praktickosť. V závislosti od projektu sa dá celková plocha domu zmenšovať alebo zväčšovať podľa potreby. Vďaka tomu je možné ho napasovať na klasický developerský stavebný pozemok, ale aj menšie parcely vhodné na stavanie rodinného domu. Ďalšou výhodou je napríklad aj menej komplikovaná a teda lacnejšia strecha.

Obdĺžnikový pôdorys domu

Na Slovensku má tento variant ešte dlhšiu tradíciu. Dodnes majú mnohé dediny dlhé a úzke stavebné pozemky. Naši predkovia preto už v minulosti riešili, ako bývať, aj keď má sused dom len zopár metrov vedľa. Riešením boli práve obdĺžnikové domy. 

Takáto možnosť predstavuje najvhodnejší pôdorys domu na úzky pozemok. Podobne ako v predchádzajúcom prípade aj tieto typy projektov sú škálovateľné a vedia sa prispôsobiť potrebám a možnostiam investorov. Na úzky pozemok sa dá napasovať s obdĺžnikovým pôdorysom dom s plochou 68 m2, ale aj 166 m2.

bungalov pôdorys
Obdĺžnikový pôdorys domu patrí medzi populárne voľby zákazníkov

Pôdorys domu v tvare L

Ide o menej časté riešenie, ktoré si investori vyberajú väčšinou z dvoch dôvodov. Lepšie využijú stavebný pozemok alebo sa im jednoducho daný projekt rodinného domu v tvare L páči. Nakoľko je jeho tvar komplikovanejší, nesie so sebou viacero výhod aj nevýhod. 

Takýto pôdorys rodinného domu má komplikovanejšiu strechu. Tým pádom býva toto riešenie o niečo drahšie, ako v prípade štvorcového alebo obdĺžnikového pôdorysu. Na druhú stranu je tu množstvo výhod. Dom má netypický tvar, čím sa odlíšite od ostatných susedov. Pôdorys do písmena L vás kryje z dvoch strán, takže aj na menšom pozemku máte väčšie súkromie. Zároveň tu vzniká ideálny priestor na terasu. Domácnosť sa dá ľahšie rozdeliť na dennú a nočnú časť, vďaka čomu sa zvyšuje komfort a celková pohoda v rodinnom dome.

Pôdorys domu v tvare L

Ostatné pôdorysy domov

Dnešné stavebné technológie umožňujú postaviť dom prakticky s akýmkoľvek pôdorysom. Všetko záleží od vašej predstavivosti (a možností), šikovnosti projektanta a zvolenej stavebnej firmy. 

Pôdorysy domov bývajú často navrhované aj do tvaru písmena U. Toto riešenie dáva stavbe ešte netradičnejší vzhľad a umožňuje dokonalejšie rozdelenie na dennú a nočnú časť alebo na oddychovú a pracovnú časť. Priestor medzi oboma krídlami domu možno využiť na terasu dokonale skrytú pred zrakmi susedov. 

A potom tu sú rôzne netradičné domy s kruhovým, troj či viac uholníkovými pôdorysom. Ide najmä o rôzne budovy postavené z alternatívnych stavebných materiálov ako je nepálená tehla alebo slama. Tieto pôdorysy domov sa v praxi často nevyužívajú a k slovu sa dostanú iba vo výnimočných prípadoch.

Aký pôdorys domu si teda vybrať?

Vybrať správny pôdorys domu pre rodinný dom môže vyznieť komplikovane. Často však možnosti investorov limituje stavebný pozemok. Na dlhú a úzku parcelu len ťažko vtesnajú bungalov so štvorcovým pôdorysom. 

Pokiaľ je stavebný pozemok priestranný a neobmedzuje možnosti investorov, treba si ujasniť viacero bodov. Medzi nimi sú napríklad:

  • Koľko izieb v dome potrebujete? - Veľa ľudí tento fakt podceňuje a hľadá projekt s čo najväčším počtom izieb (napríklad vrátane hosťovskej). Čím väčšia plocha domu, tým vyššia cena za stavbu.
  • Máte možnosť pracovať z domu alebo to v budúcnosti plánujete? - Pokiaľ pracujete alebo plánujete pracovať z domu, zvážte možnosť samostatnej pracovne.
  • Chcete mať v rámci domu aj garáž alebo bude stáť oddelene? - Ide o dôležitý bod, ktorý vám pomôže vyradiť množstvo projektov resp. usmerniť projektanta.
  • Ako máte orientovaný pozemok voči svetovým stranám? - Správnym umiestnením domu voči svetovým stranám viete ušetriť na spotrebe energií. Napríklad kuchyňa a obývačka by mala smerovať na juh a juhozápad, detské izby na východ, kúpeľňa a WC na sever. 

Tip na záver

V našom katalógu projektov máme širokú ponuku rodinných domov. Pri každom projekte domu nájdete aj jeho presný pôdorys. V prípade že by ste potrebovali dom na mieru napríklad kvôli špecifickému pozemku, neváhajte nás kontaktovať. Spolu s projektantom pre vás nájdeme to najvhodnejšie riešenie.

Zdielať cez: skopírovať odkaz
KATALÓG

To najlepšie
z našeho katalógu

Prehľadávajte v TOP kategóriách - projekty domov