10. novembra 2016

8 kritérií pre správne plánovanie a výber veľkých presklených plôch

Pre dnešné montované nízkoenergetické domy sú typické najmä veľké presklené plochy situované na juh.  Presklené plochy prinášajú do domu nielen veľké množstvo prirodzeného svetla, ale zároveň, ak sú kvalitné, tiež perfektne tepelne i zvukovo izolujú. Ako vybrať tie správne presklené steny či terasové dvere?

Vzhľadom na to, že sú veľké presklené plochy sú predovšetkým súčasťou moderných energeticky úsporných či pasívnych novostavieb, ich izolačné vlastnosti sú na prvom mieste. Avšak aj pri nízkoenergetických domoch nie je vhodné prekročiť hranicu približne 40% plochy, lebo potom už rozdiely v tepelných ziskoch nie sú nijako zásadné. Existuje niekoľko základných kritérií, pri splnení ktorých môžete vyhlásiť, že ste pre svoj nový dom vybrali vhodné a kvalitné veľkoformátové okná.

Tepelno-izolačné vlastnosti presklených stien

Pri výbere kvalitných okien je azda najdôležitejší údaj takzvaný súčiniteľ prestupu tepla zasklením. Ten určuje, koľko tepla prejde plochou s rozmerom 1 m² zasklenia pri rozdiele teplôt 1 K (kelvin). Prestup tepla sa uvádza vo wattoch za sekundu (Ug = W / m2K).

Minimálna požiadavka pre nízkoenergetický dom: Ug ≤ 0,82 W / m2K

Ďalším dôležitým prvkom ktorý nemôžme pri kvalitnom okne prehliadnúť je ekvivalentná tepelná vodivosť dištančného rámika, ktorý sa tiež podieľa na znížení celkového súčiniteľa prestupu tepla oknom. A tiež pomer Uw, pomocou ktorého možno definovať energetickú náročnosť okna. Uw udáva koľko tepla prestupuje zasklením okna v zabudovanom stave.

Minimálna požiadavka pre nízkoenergetický dom:Uw = 0,9 – 1,1 W / m2K

Prestup svetla zasklením

Ďalším kritériom je priestupnosť slnečného žiarenia. Pri tomto kritériu  platí, že čím je vyššie, tým viac svetla preniká do interiéru a súčasne sa zvyšuje aj hodnota tepelného zisku. Túto priestupnosť možno merať v percentách. Najlepšíe hodnoty dosahuje jednosklo, ktoré však nespĺňa takmer žiadne izolačné vlastnosti. Izolujúce trojsklo má priepustnosť slnečného žiarenia g-50%.

Počet skiel tvoriaci veľkoformátové okno

Použitie okien s trojsklom by malo byť u všetkých nízkoenergetických stavieb samozrejmosťou. Trojsklo totiž ešte viac umocňuje tepelno-izolačné vlastnosti okien a teda aj celej novostavby.

Zvuková izolácia presklených plôch

V určitých prípadoch môže byť pomerne zásadným tiež index vzduchovej nepriezvučnosti, ktorý vyjadruje schopnosť skla izolovať zvuk.

Bezpečnosť

Bezpečnosť, alebo tiež pevnosť skla, je u veľkých presklených stien veľmi dôležitou vlastnosťou. Kategorizácia skiel sa z pohľadu bezpečnosti vykonáva kombináciou číslic (výška pádu) a písmen (charakter lomu po náraze) od 1 do 3 a od A až po C (napr. 1B1).

Materiály profilových rámov

Kvalitatívne parametre okná okrem tepelnej izolácie a zasklenia ovplyvňuje tiež jeho rám, respektíve materiál ktorý bol pri výrobe rámu použitý. V súčasnosti jednoznačne medzi najobľúbenejšie patria plastové okná. Plastové okná sú vyhľadávané najmä kvôli ľahkej údržbe. Disponujú takisto kvalitnými izolačnými schopnosťami a dobrými fyzikálno-technickými vlastnosťami. Minimálna požiadavka pre nízkoenergetický dom: U= 0,9 – 1,2 W / m2K

Ovládanie otváraní presklených terasových dverí

Terasové dvere sú bežnou súčasťou presklených plôch, pretože umožňujú priamy vstup napríklad do záhrady. Spôsob otvárania takýchto dverí má viaceré možnosti.

  • Otočné presklené: otváranie je klasické (otočne na patentoch) s možnosťou vyklopenia “na ventiláciu”.
  • Posuvné presklené: otvárajú sa posunutím do strany, krídlo posuvných dverí možno tiež sklopiť pre účely vetrania.
  • Posuvné skladacie (zhrňovacie) presklené: Zhŕňajú sa ako harmonika a po koľajniciach je možné odsunúť ich stranou.
  • Zdvižne posuvné presklené: umožňujú bez väčšej námahy posúvať až štyri krídla. Často disponujú elektrickým pohonom.

Automatizácia

Veľkoformátové terasové dvere možno ovládať mechanicky alebo elektronicky. Elektronický variant je veľkým pomocníkom, pretože si dvere môžu otvoriť samostatne tiež vaše deti. Všetko ide ľahko a úplne automaticky. Stačí jednoduché stlačenie tlačidla ba dokonca odtlačok vašej ruky (bezpečnostný variant) a priehľadná brána do vašej záhrady je okamžite otvorená. Naša spoločnosť Mirano s.r.o. zahŕňa do svojich typových projektov aj individuálnych projektov na zákazku iba moderné a vysoko kvalitné presklené plochy, terasové dvere a ostatné výplne stavebných otvorov, s tými najlepšími vlastnosťami vyhovujúcimi svojím charakterom úsporným energetickým i ekologickým normám a požiadavkám. Inšpirovať sa môžete našimi zrealizovanými typovými projekty s veľkými presklenými plochami, ktorých ukážky sú k dispozícii na www.mirano.sk. Pomôcť dokážeme nielen so správnym naprojektovaním montovaného domu s veľkoplošnýmistenami zo skla, ale predovšetkým tiež s čiastočnou či kompletnou realizáciou takto naprojektovaného domu.

Zdielať cez: skopírovať odkaz
KATALÓG

To najlepšie
z našeho katalógu

Prehľadávajte v TOP kategóriách - projekty domov