15. marca 2018

Starostlivosť o drevenú fasádu

Drevená fasáda postupne získava späť tie pozície, ktoré jej v minulosti právom patrili a už niekoľko rokov patrí k vyhľadávaným architektonickým prvkom. Úprimne povedané niet sa čomu čudovať, pretože precízne zrealizovaná drevená fasáda dokáže vkusne, nevyzývavo a efektne doladiť celkový vzhľad stavby. A to bez ohľadu na to, či sa jedná o modernú alebo tradičnú stavbu. Drevo však tak, ako napokon všetky stavebné materiály, podlieha neúprosným vplyvom počasia i času a preto sa skôr či neskôr budete musieť vysporiadať s otázkou ako sa postarať o drevenú fasádu.

Na zhotovenie drevenej fasády sa z domácich drevín najčastejšie využíva drevo zo smreku, červeného smreku alebo borovice, no vhodný je tiež agát alebo dub. Z exotických drevín, ktoré mimochodom dokážu kvôli ich vyššej hustote lepšie odolávať nepriaznivým klimatickým podmienkam, sa obľube teší červený céder, tík, bangkirai, massaranduba, ale aj škandinávsky a sibírsky smrek.

Vo všeobecnosti tak nielen podľa typu použitého dreva ale predovšetkým po zvážení vašich očakávaní od vzhľadu drevenej fasády môžete pri starostlivosti o tento architektonický prvok v princípe zaujať dva postoje.

Drevo nebudete nijako upravovať, ponecháte ho bez laku, oleja a akéhokoľvek natierania alebo sa rozhodnete pre druhú alternatívu a drevenú fasádu ošetríte chemicky, napríklad aj prostredníctvom tenkovrstvovej lazúry.

Drevená fasáda bez chemickej ochrany

Na drevené fasády bez akejkoľvek povrchovej úpravy sa používa predovšetkým domáci červený smrek alebo potom dovážaný smrekovec sibírsky a ostatné spomínané exotické dreviny. Pri rozhodovaní sa pre tento variant si však treba uvedomiť, že drevo vplyvom starnutia a v dôsledku poveternostných podmienok časom zosivie. V konečnom dôsledku sivá patina na dreve pre niekoho nemusí byť nejakým výrazným problémom, pretože v súčasnosti sa takáto povrchová úprava v poslednej dobe teší pomerne veľkej obľube.

V našich klimatických podmienkach sa životnosť chemicky neošetrenej drevenej fasády zhotovenej z mäkkých druhov dreva pohybuje niekde na úrovni 10 až 15 rokov, no pri neošetrenom exotickom dreve je to 50,či 60 rokov.

Vyššia životnosť bez náteru s termodrevom

Aj keď sa nerozhodnete práve pre chemickú úpravu dreva, tak životnosť drevenej fasády môžete predĺžiť prakticky dvojnásobne. A nemáme tým na mysli detaily ako uhol zrezania dreveného profilu alebo orientáciu dreva, ktoré mimochodom so životnosťou fasády tiež úzko súvisia. Životnosť fasády zvýšite napríklad použitím tepelne upraveného termodreva.

Proces úpravy termodreva si však netreba zamieňať s klasickým sušením dreva v sušičke. V tomto prípade je drevo zapečené v špeciálnych sušiacich komorách pri mimoriadne vysokých teplotách, pričom celý proces môže trvať 48 až 96 hodín. Výsledkom takéhoto technologického postupu je termodrevo, ktoré je zbavené nielen vlhkosti, ale aj zvyškov glukózy (tá je zaujímavá pre drevokazný hmyz).

Termodrevo sa po zapečení okrem vyššej životnosti vyznačuje tiež rozmerovou stálosťou a typickou tmavohnedou farbou.Takouto tepelnou úpravou môže v podstate prejsť ktorákoľvek domáca drevina, pričom životnosť termodreva na fasáde bez akejkoľvek povrchovej úpravy dosahuje minimálne 30 rokov.

 Staršia drevená fasáda, ale nový vzhľad?

Ak však očakávate od drevenej fasády, že aj po niekoľkých rokoch bude vyzerať ako by ste ju namontovali práve iba dnes, tak bez povrchovej úpravy sa nezaobídete. Zároveň musíte počítať s tým, že keď už raz urobíte takéto rozhodnutie a začnete drevenú fasádu ošetrovať náterom, tak budete musieť tento náter obnovovať vždy v pravidelných intervaloch. Tie budú samozrejme primárne závisieť od druhu použitého dreva a potom aj od typu náteru. V nasledujúcich riadkoch sa preto pozrieme aké možnosti máte pri chemickej ochrane dreva.

Chemická ochrana drevenej fasády

Chemická ochrana dreva prostredníctvom ochranných náterov alebo nástrekov zvýši životnosť samotnej fasády, pričom plne zachová farebný odtieň i kresbu dreva.

Pre zachovanie spomínanej kresby dreva sa odporúča používať transparentný tenkovrstvový lazúrovací lak alebo hrubo vrstvový lak. Lazúrovací lak vsiakne do povrchu dreva a drevu poskytne ochranu zhruba na  2 až 4 roky. Pri jeho obnovovaní bude potrebné obrúsiť zvyšky laku tak, aby nová vrstva mohla opätovne vniknúť do povrchu dreva a ukotviť tam.

Hrubovrstvový lak pracuje na podobnom princípe ochrany dreva a drevenú fasádu pred vplyvmi počasia chráni takmer dvojnásobne dlhší čas ako tenkovrstvový lazúrovací lak. Jeho menšou nevýhodou je ak to tak môžeme nazvať, o niečo komplikovanejšie odstraňovanie staršieho náteru pred ďalším pravidelným nanášaním laku.

Na chemickú ochranu dreva, ktoré chcete použiť pri realizácii drevenej fasády môžete využiť tlakovú impregnáciu dreva. Tá sa odohráva v impregnačných dielňach za pomoci špeciálneho tlakového a vákuového procesu. Tento spôsob úpravy je vhodný pre tvrdé i mäkké dreviny a výsledkom impregnácie je bezúdžbová a trvanlivá drevená fasáda.

No a čo sa týka exotických druhov drevín, tak na tie sa klasické lazúrovacie laky nenanášajú.Postačí, ak tieto dreviny natriete transparentnými olejmi, ktoré preniknú do štruktúry dreva a poskytnú mu ochranu na niekoľko rokov.

Proti gustu, žiaden dišputát

Nuž čo dodať na záver. Chemická ochrana dreva je skutočne efektívnym nástrojom na predĺženie životnosti drevenej fasády akéhokoľvek domu. Okrem toho jej realizácia nie je náročná a dokáže ju urobiť ktorýkoľvek muž. Ak vám teda na životnosti drevenej fasády záleží, nie je dôvod špekulovať a treba siahnuť práve po takejto ochrane.

Ak však dávate prednosť skôr prirodzenému vzhľadu drevenej fasády s nádychom sivastej patiny, potom pokojne vypustite nátery dreva. V tomto prípade však bude možno vhodné pouvažovať nad použitím termodreva, ktoré môže v našich klimatických podmienkach predĺžiť životnosť drevenej fasády dvojnásobne.

Zdielať cez: skopírovať odkaz
KATALÓG

To najlepšie
z našeho katalógu

Prehľadávajte v TOP kategóriách - projekty domov