29. novembra 2018

Nadšený zákazník Peter: „Rýchlosť a kvalita stavby ma prekvapili.“

Peter Lipčák z Humenného žije v montovanom dome na kľúč už dva a pol roka. Mesačne mu v porovnaní s bytom klesli náklady na energie až o 100 eur.

Peter Lipčák síce vyrastal v panelákovej bytovke, no vďaka víkendom stráveným u starých rodičov na dedine nenápadne sníval svoj sen o vlastnom rodinnom dome. V dome vyrastala aj jeho manželka, a preto debaty na túto tému boli v mladej rodine pomerne častým javom. Spolu žili v starej murovanej bytovke z čias socializmu a čoraz viac uvažovali o vlastnom bývaní. V rozlete ich brzdila predstava veľkého finančného záväzku, no nakoniec sa odhodlali k činu. „Moja mama ma presviedčala, aby sme nezabudli na naše sny,“ spomína s úsmevom Peter. V súčasnosti bývajú dva a pol roka v montovanom dome na kľúč od firmy Mirano s. r. o v dedinke pri Humennom.

„Priestor, voľnosť a sloboda. Nemusím byť stále zavretý v dome, ale môžem ísť von a mám priestor sa realizovať. Komfort bývania je niekde úplne inde. A to nehovorím o úspore energie,“ pochvaľuje si moderné ekologické bývanie. „Jedným z dôvodov, prečo sme sa presťahovali z bytu boli aj vysoké náklady. Za 70 metrov štvorcových  sme platili takmer 250 eur mesačne za energie, s čím som rozhodne nebol spokojný. Dnes platím za energie aj s vodou 150 eur mesačne, to je rovných 100 eur pravidelnej úspory. Keď si to prerátate, tých 100 eur mesačne na tridsať rokov je čiastka, ktorú zaplatím banke na úrokoch. Ak by som to prehnal – teraz mám náklady na dom rovnaké ako na byt v bytovke, ale banka mi dala bezúročnú pôžičku,“ vyratúva reálnu úsporu.

Peripetie s pozemkom

Keď sa manželia rozhodli ísť do akcie, začali sa obzerať po vhodnom pozemku, ktorý im chýbal. Do úvahy prichádzal aj starý dom, ktorý by neskôr zbúrali. „Humenné je, čo sa týka pozemkov, čistá katastrofa. Keď vôbec nejaké nájdete, sú neskutočne drahé. Ani na okolí ich nie je veľa. Naveľa som rezervoval pozemok vo veľkosti 700 metrov štvorcových, no akousi náhodou som neskôr narazil na iný pozemok v dedinke hneď vedľa Humenného. Ten mal až 1700 metrov štvorcových, stál na ňom starý dom a cena bola podobná. Tak som zobral ten,“ opisuje s úľavou kľukatú cestu k pozemku na ktorom mal vyrásť montovaný dom na kľúč. „To sme mali s manželkou jasné od začiatku. Prišli sme k tomu na základe rôznych diskusií na internete, článkov, ako aj zodpovedaných otázok. Ohľadom drevodomov totiž koluje množstvo fám, napríklad také, že ho zjedia myši. Dúfam, že mi časom nepadne na hlavu,“ smeje sa. „Všetky pochybnosti sa rozptýlili a ja som bol presvedčený, že to bude fungovať.“

V Mirane ako v bavlnke

Peter teda rozhodil siete a vôbec netrocháril. Oslovil rovno dvadsať firiem. „Asi desať z nich nám poslalo ponuky. Každá mi sľubovala najlepší dom na svete ani materiálovo sa nijak nelíšili. Niektoré vyzdvihovali to, že zvnútra konštrukcie dávali OSB dosky. Priznám sa, veľmi mi pomohla webová stránka Modrá strecha, kde som si overoval veľa informácií. Tam som sa dozvedel aj to, že pracovníci z jednej firmy z Oravy, ktorú sme mali vyhliadnutú, sú v Mirane. Neskôr mi konateľ Mirana Michal Dendis dal vynikajúcu ponuku. Vo finále rozhodlo to, že bol pán Dendis aktívny a komunikatívny. Spomínam si, že koncom roka došlo k prepisu pozemku a tesne po novom roku sme sa v Košiciach spolu stretli u ľudí, ktorí mali ten dom postavený. Mal som ho možnosť vidieť na vlastné oči a pán Dendis ma presvedčil svojim prístupom. O pár dní prišiel aj s projektantom na pozemok a už sa to spúšťalo,“ spomína Peter, ktorého na celom procese najviac zaskočila rýchlosť, s akou stavba postupovala. „Spomínaná rodina z Košíc nás upozorňovala, že nebudeme stíhať vyberať materiál, kachličky či dlažbu. Neverili sme a nakoniec sa to skutočne stalo, jednoducho sme nestíhali. Ja som mal už vtedy otca na dôchodku, dosť často sa chodil pozerať na pozemok a potom referoval, že chlapi pracujú kvalitne a rýchlo. Bol som milo prekvapený a zároveň aj potešený, že som sa rozhodol  pre firmu Mirano, dostalo sa mi neobvykle seriózneho jednania. Pán Dendis mi pomohol, aj keď sa vyskytol problém pri čerpaní úveru, ktorý nastal na strane banky. Ak by som sa dnes rozhodoval pre nejaký iný dom, isto by som zavolal rovno do Mirana a o inej možnosti by som ani neuvažoval,“ netají spokojnosť Peter.

„V dome nemáme žiadne problémy. Keď nám nešiel termostat, v Mirane nám po telefóne poradili čo robiť. Taktiež som si dal kvalitné hliníkové dvere, ktoré sa teraz v zime ťažšie zatvárajú. Opäť sme volali do firmy, kde sľúbili, že k nám pošlú niekoho, kto sa na problém pozrie. Býva sa nám fantasticky, splnili sme si sen, môžem úprimne povedať len samé chvály. Hodnotím to ako jednu z najpozitívnejších vecí, ktoré som v živote urobil,“ dodáva spokojne Peter Lipčák, ktorý sa s manželkou v chladných mesiacoch teší aj z kachlí. „Prvý rok sme ich príliš nevyužívali. Potom sme tam však niekoľkokrát priložili a musím povedať,  že dnes aj cez týždeň prihodíme drevo. Je to iné teplo, v dome nie je zima a oheň vytvára parádnu atmosféru. Cez víkend kachle využívame v podstate neustále.“

Zdielať cez: skopírovať odkaz
KATALÓG

To najlepšie
z našeho katalógu

Prehľadávajte v TOP kategóriách - projekty domov