4. marca 2019

Hrubá stavba je hotová len za 10 dní

Keď ste sa už rozhodli, že chcete montovaný dom na kľúč a máte v rukách aj vytúžené stavebné povolenie, čaká na vás už len tá príjemnejšia časť. Sledovanie ako doslova zo dňa na deň na pozemku rastie váš budúci domov. Jedným z odborníkov, ktorý má v Mirane pod palcom hrubé stavby je Augustín Zlatoš. Ten pre náš blog prezradil zopár detailov a zaujímavostí zo svojej práce.

Hrubá stavba je najdôležitejšou zložkou procesu. Prípadné chyby sa totiž neodstraňujú ľahko a išlo by o veľmi drahú položku. Okrem toho, nie vždy sa také chyby vôbec dajú odstrániť. „Hrubá stavba – to sú obvodové steny, priečky, steny, krov pod strechu, prikrytie, škridla či fóliovanie“ vyratúva. Ešte pred partiou pána Zlatoša sa však na stavbe zjavia kolegovia, ktorí urobia základovú dosku. „Alebo si ju urobí majiteľ sám, je aj taká možnosť. Do hrubej stavby sa však už klienti nepúšťajú, lebo sa jej boja. Väčšinou to nechajú na nás a ostatné veci, ako je zateplenie, fasáda, sadrokartóny, elektroinštalácia či vodoinštalácia si môžu dokončiť sami.“

Drevodom vám nesplesnivie

Montovaný dom na kľúč je hotový expresne. Všetko samozrejme závisí od veľkosti a náročnosti stavby. V letných mesiacoch trvá práca na hrubej stavbe len desať pracovných dní. „No v zime trvá dlhšie. Keď odpočítame víkendy, je to pätnásť pracovných dní. Jediným zádrhelom môže byť počasie, keď je mráz, prší alebo fúka vietor, robota nejde tak, ako by sme chceli,“ hovorí Zlatoš, ktorý pracuje v partii spolu so štyrmi ďalšími odborníkmi. Na pozemku ich nájdete už od siedmej ráno a nezastavia sa až do šiestej večera. Rýchle pracovné tempo stíhajú aj vďaka spoľahlivým zásobám materiálu, ktorý majú prichystaný už týždeň vopred. „Základom je dobré plánovanie, makáme, nesedíme a nekávičkujeme,“ smeje sa.

Podľa Zlatoša sú budúci majitelia montovaného domu na kľúč väčšinou takí zvedaví, že sa na stavbe objavia doslova každú chvíľu. „Chodia aj susedia, rodina či kamaráti majiteľov. Za týždeň totiž už vidieť kus roboty, a tak sú zvedaví všetci. Prvá otázka vždy býva, koľko taký dom vydrží. Niektorí majú pochybnosti, keďže je to drevostavba. No keď je drevo odizolované, suché a neprší naň , vydrží skutočne veľmi dlho. Veď aj drevenice sa kedysi stavali a stoja tu dodnes. Výhoda drevodomu spočíva v tom, že ide o suchý proces a nesplesnivie. Lebo aj murovaný dom sa dá postaviť rýchlo, ale potom je to na úkor kvality – bude mokrá tehla, malta a keď dobre nevyschnú, máte problém. Taký dom plesnivie ešte pred dokončením,“ porovnáva. Na hrubú stavbu poskytuje Mirano 15 rokov záruku. 

Zdielať cez: skopírovať odkaz
KATALÓG

To najlepšie
z našeho katalógu

Prehľadávajte v TOP kategóriách - projekty domov