28. mája 2019

Dodávame a montujeme okná švajčiarskej kvality

Akonáhle dokončí partia chlapov hrubú stavbu, do hry prichádza partia, ktorá má na starosti okná a dvere. Proces je skutočne rýchly. „Niekedy sa stane, že sa na stavbe objavíme ešte v ten istý deň. Chlapi, ktorí robia hrubú stavbu dokončujú strechu a my už začíname našu časť, usmieva sa pán Chromčák, ktorý má okná a dvere na starosti. Absolútnou prioritou je, aby hrubá stavba nezostala dlho otvorená.“

Proces montáže je nasledovný. Podľa náročnosti stavby prichádzame v počte traja až štyria. Pokiaľ si zákazník nedodá okná sám, dodajú nám ich štandardne z firmy Slovaktual. Auto s hydraulickou rukou nám ich zloží čo najbližšie k stavbe a my ich začíname roznášať a následne osadzovať do otvorov. Výhodou montovaného domu je, že otvory sú vždy rovné a perfektne pripravené a celá montáž je tým jednoduchšia, rýchlejšia a lepšia.

Montáž prebieha nasledovne: z okenných rámov sa pozhadzujú okenné krídla a na rám sa nalepí interiérová parozábranná páska, kde sa potom na rámy pripevnia montážne plechy. Následne sa okno dá do pripraveného okenného otvoru, vycentruje sa do vodorovnej a zvislej polohy a ukotví sa skrutkami do dreva. Opäť je tu výhoda drevodomu, lebo skrutky v dreve držia veľmi dobre. Do zakotveného rámu sa nasledovne nahodia okenné krídla a celý obvod okna sa vyplní PUR penou. Výhodou PUR peny je, že neslúži len ako izolačný materiál, ale okno aj zafixuje. Po osadení a vyplnení okien prichádza zvyčajne čas na obednú prestávku. Po hodinovej pauze je PUR pena už dostatočne zaschnutá. Prebytočná pena sa odstráni a potom pokračujeme lepením pások. Z interiéru sa lepí parozábranna páska, ktorá nám slúži nato, aby pary  z interiéru napoškodzovali PUR penu a z vonka sa lepí exteriérová paropriepustná páska, ktorá chráni PUR penu pred slnkom, dažďom a inými poveternostnými vplyvmi. Najnáročnejšie na montáži býva osadenie posuvných HST portálov. Zajedno sú dosť ťažké a tiež od ich osadenia závisí aj ich fungovanie, vďaka minimálnemu dodatočnému vycentrovaniu. Po dokončení sa na stavbe stretávame so zákazníkom, pokiaľ mu to situácia umožní, ktorý si okná a dvere prezrie a dostane od nás malé školenie, ako s oknami a dvermi zaobchádzať a načo si dávať pozor. Po tomto všetkom si pobalíme naše náradie a ide sa.

Montáž trvá poväčšine jeden deň. Čo sa týka výberu okien, klienti nechávajú ich výber na Mirano, ktoré ich myslím, že dokáže ovplyvniť. „A ovplyvňujú ich smerom k skutočnej kvalite.“ Firma Slovaktual má na Slovensku dlhoročnú históriu. Firma vznikla v roku 1990 a v roku 2008 ju prevzala švajčiarska spoločnosť AFG. Denne vyrobí viac než 2000 okien. Okná však vo veľkej miere opúšťajú Slovensko. Dve tretiny okien končí za hranicami a to vo Švajčiarsku, Nemecku, Rakúsku, Česku a atď., to samo už svedčí o ich kvalite.

Samostatné kvalitné okno však nestačí, dôležitá je aj dobre dokončená montáž. Dlhoročné skúsenosti a každoročné školenia firmou Slovaktual sú samozrejmosťou.

Zdielať cez: skopírovať odkaz
KATALÓG

To najlepšie
z našeho katalógu

Prehľadávajte v TOP kategóriách - projekty domov