20. novembra 2019

Dispozičné riešenie domu

Pod ideálnym domom ???? si predstavuje každý niečo iné, niekto ocení priestrannú obývaciu izbu, iný zasa obrovskú kuchyňu.... Ideálny dom je taký, ktorý vyhovuje  vám a všetkým členom vašej rodiny, kde sa cítite príjemne a v bezpečí. Vedeli ste, že vnútro domu pozostáva z niekoľkých funkčných zón ???  Ak nie práve teraz vám o nich povieme niečo viac. Aby ste dospeli k ideálnemu dispozičnému riešeniu vášho vysnívaného domu, je vhodné si tieto zóny starostlivo prebrať a ujasniť, čo vám pomôže pri samotnom návrhu ???? a presnom usporiadaní, ktoré budete riešiť priamo s vašim projektantom.

Každej miestnosti, ktorá sa nachádza v dome je určená funkcia, ktorú má v budúcnosti plniť. Či už sa jedná o hygienu, odpočinok ???? či miesto pre spoločné trávenie času????????????, súhrnne hovoríme o funkčných zónach, ktoré vzájomne prepája zóna komunikačná. Ako ich ale správne rozmiestniť a navzájom  prepojiť?

Komunikačná zóna

Úlohou komunikačnej zóny je zabezpečiť a umožniť plynulý a bezbariérový prístup do všetkých funkčných miestností v dome. Ideálne je, aby nezaberala zbytočne veľký priestor, nakoľko z hľadiska zariaďovania ide o nepoužiteľný priestor, pretože by mala zostávať vždy priechodná a voľná. Pri bungalove ho tvorí chodba alebo zádverie, pri poschodovom dome je tvorená aj schodiskom, ktoré môže byť umiestnené zvnútra alebo zvonku. Pred samotným navrhnutím komunikačnej zóny je dobré si predstaviť najrôznejšie modelové situácie, ako napríklad príchod domov s nákupom???????? , typický každodenný pohyb v priestore všetkých členov rodiny, početné návštevy ????????????????a pod.

Funkčné zóny

Technická zóna

Pred samotným rozvrhnutím miestností by ste si mali spresniť, akým spôsobom budete dom vykurovať, zásobovať vodou ????a poháňať elektrinou ????. Nakoľko položky s tým súvisiace musíte taktiež v dome správne umiestniť. Umiestniť totiž bojler, kotol či zásobník teplej vody do kúpeľne alebo chodby nie je rozhodne tým najvhodnejším riešením. Ideálne by bolo vyhradiť pre ne samostatnú izbu, napríklad v podobe technickej miestnosti. Následne môžete pokračovať už v samotnom návrhu ďalších miestností.

Spoločenská zóna  

Spoločenská zóna slúži k najrôznejším rodinným aktivitám a patria sem obývacia izba, spoločenská miestnosť, pracovňa, kde vás navštevujú obchodní partneri, kuchyňa alebo jedáleň, ktoré môžu využívať všetci členovia ????????????????domácnosti spoločne.  Preto by mala byť navrhnutá tak, aby poskytovala dostatočne množstvo priestoru pre viac osôb, aby nepôsobili priestory veľmi stiesnene. Efekt priestrannosti môžete v týchto izbách dotvoriť aj väčšími presklenými plochami v podobe terasových dverí alebo rozmerovo väčších okien, ktoré miestnosť viac presvetlia????.  

Súkromná zóna

Pre každého člena domácnosti je tiež potrebné vytvoriť určitú súkromnú zónu, ako napríklad v podobe spálne, detskej izby alebo pracovne, v ktorej má vládnuť pokoj a samota napomáhajúca tvorivej činnosti????????????. Štandardne sa spoločenská zóna od tej súkromnej oddeľuje,  a to napríklad prostredníctvom poschodí, kedy bývajú spoločenské priestory vrátane kuchyne v samotnom prízemí domu a súkromná zóna sa potom nachádza na poschodí nad nimi. V rámci súkromnej zóny sa rieši tiež počet a rozmiestnenie kúpeľní s WC  ???????????? respektíve samostatné WC, ktoré závisia už od počtu osôb v dome.

Úložná zóna

Dôležitou súčasťou každého domu je tiež riešenie odkladacieho priestoru, nakoľko pre každodenný život potrebujeme množstvo rozličných vecí ????????????????. Každý dom by mal tak disponovať potrebnými úložnými zónami, pretože súčasné trendy v bývaní takmer vyklčovali existenciu pivničných a podkrovných priestorov, ktoré v minulosti na tento účel slúžili. Úložná zóna môže mať podobu predsiene, šatne, špajze ????????????????, spomínanej technickej miestnosti alebo sa dá čiastočne vyriešiť vstavanými skriňami. Faktom však je, že nedostatok priestorov pre odkladanie vecí býva najčastejším problémom v dispozičnom riešení domu a preto je potrebné úložným zónam venovať minimálne rovnakú mieru pozornosti ako ostatným zónam.

Teraz ste sa dozvedeli zopár informácií ????, ktoré by Vám mohli napomôcť k navrhnutiu Vášho ideálneho domova.  Môžete teda logicky usporiadať svoje vlastné predstavy o priestorovom riešení vysnívaného domu a napomôcť tak k tomu, aby vaše vysnívané bývanie v bežnom živote fungovalo ✅a bolo naozaj ideálom po všetkých stránkach. Dôležité je tiež, samozrejme, zosúladiť potreby a očakávania všetkých členov domácnosti, aby sa každý v novom dome cítil príjemne a doma.

Ak ste sa ešte nerozhodli pre konkrétny dom, skúste staviť na náš montovaný.  Inšpirovať sa môžete aj našim katalógom projektov:   https://mirano.sk/katalog-projektov/,  kde možno práve tam čaká Váš vysnívaný dom a vyhovuje všetkým Vašim dispozičným požiadavkám. Samozrejme si ho môžete upraviť alebo navrhnúť aj sami a náš projektant Vám pripraví návrh. Výstavbu Vám vieme zrealizovať v najrôznejších fázach jeho dokončenia, či už do etapy hrubej stavby,  holodom až po dom na kľúč ????,  pričom pri každej z nich sme otvorení všetkým vašim svojpomocným prácam ????‍????a plnení Vašich prianí. Spoločným úsilím sme schopní dotiahnuť váš vysnívaný dom do tej najideálnejšie podoby ????.

Zdielať cez: skopírovať odkaz
KATALÓG

To najlepšie
z našeho katalógu

Prehľadávajte v TOP kategóriách - projekty domov