27. marca 2020

Inteligentné spotrebiče pre Váš dom

Technológie sa postupne dostali na úroveň, že smart a inteligentné je už dnes takmer všetko. A inak tomu nebude ani v budúcnosti. Práve naopak. Technologický rozmach je obrovský a na spomalenie to nevyzerá. Smart je dnes už aj zubná kefka. Mobil alebo televízor už ani iný ako „inteligentný“ nedostanete. To isté platí aj v spojení s vašou domácnosťou. Stále viac dbáme na nízkoenergetické domy a na obnoviteľné zdroje energií. V tomto nám môžu byť nápomocné napríklad aj spotrebiče, o ktorých si povieme viac v tomto článku.

Chladnička, ktorá má pod kontrolou vaše nákupy

Displej môžeme nájsť takmer na každom spotrebiči. A výnimkou nie je ani chladnička. Každý z nás sa stretol s tým, že sa ocitol v obchode a nevedel si spomenúť na potraviny, ktoré mu doma chýbajú. Nie je na tom nič zvláštne, keďže doba je rýchla a zabudnúť na niečo je úplne prirodzené.

Zdroj: Sidekix Media - Unsplash

Na pomoc prichádza smart chladnička, ktorá skontroluje za vás, čo sa v nej práve nachádza a vy si potom jej obsah skontrolujete priamo v obchode pomocou aplikácie. Niektoré dokonca ponúkajú možnosť zobrazenia obsahu chladničky priamo na dvierkach, čo znamená, že ich nemusíte zbytočne často otvárať, čo dokáže ušetriť elektrickú energiu.

Aj umývanie riadu môže byť smart

V kuchyni ešte chvíľu ostaneme, pretože ďalším pomocníkom vo vašom modernom dome môže byť inteligentná umývačka riadu. Smart umývačka totižto vie, kedy je potrebné aké množstvo vody. Vie zistiť, aký špinavý riad sa v nej nachádza a podľa toho vodu regulovať. Vie aj, kedy je už riad dokonale čistý a nemusí teda využívať ďalšiu vodu, namiesto toho ukončí program. Vďaka mobilnej aplikácii budete presne vedieť, aký program spustiť, alebo napríklad či vašej umývačke nechýba čistiaci prostriedok.

Zdroj: LiudmilaB - Pixabay

Inteligentný pomocník v podobe práčky

Mohlo by sa zdať, že z práčky sa postupne stáva malá jadrová elektráreň, ktorá ale šetrí elektrickú energiu, čas, prací prostriedok a vodu. To znie celkom dobre. Ako to teda funguje. Tie najinteligentnejšie práčky v sebe ukrývajú mnoho senzorov, ktoré dokážu odvážiť hmotnosť prádla, určiť o aký druh textilu sa jedná a aká je úroveň znečistenia. Podľa toho nadávkuje práčka prislúchajúce množstvo prášku. Pomocou aplikácie môžete napríklad aj z práce zmeniť nastavenie práčky a načasovať si pranie tak, aby bolo po vašom príchode prádlo čisté, voňavé a vy nebudete rušený.

Zdroj: Steve Buissinne - Pixabay

Vysávanie nebolo nikdy jednoduchšie

Prichádzať domov s pocitom, že na vás čaká čistá domácnosť, je na nezaplatenie. S robotickým vysávačom môžete dať zbohom ručnému vysávaniu a čisteniu podláh. Dnešné smart vysávače prešli veľký kus cesty od prvých modelov, ktoré príliš „smart“ neboli a dokázali sa zamotať pod kuchynským stolom až pokým sa im nevybila batéria. To je už minulosť.

Tí najlepší malí pomocníci dokážu zmapovať váš domov bezchybne a vždy si nájsť tú najoptimálnejšiu trasu. Tam, kde projekty domov často zabudnú na úzky priestor alebo ťažko dostupnú oblasť, robotické vysávače presne vedia, ako konať. Tomu prispôsobujú program a takéto časti interiéru prejdú niekoľkokrát. Nezľaknú sa žiadneho povrchu a koberec pre nich nepredstavuje prekážku. Práve naopak. Na ľahko odstrániteľný prach využívajú menšiu energiu a výkon ako pri kobercoch a rohožkách, kde zvolia silnejší sací výkon. Aj robotický vysávač má svoju aplikáciu, cez ktorú ho môžete ovládať na diaľku. Môžete si vybrať, kedy má vysávať a kedy, naopak, nie, ako aj izbu, ktorá má byť uprataná.

Zdroj: NickyPe - Pixabay

Šetrenie energie a pomoc, ktorú dokážu inteligentné spotrebiče poskytnúť, je nesporná. Je teda iba na vás, o ktorého pomocníka obohatíte svoj moderný dom. Ušetrí vám čas a pomôže vám vytvoriť ešte lepšiu nízkoenergetickú domácnosť.

Zdroj: Gerd Altmann - Pixabay
Zdielať cez: skopírovať odkaz
KATALÓG

To najlepšie
z našeho katalógu

Prehľadávajte v TOP kategóriách - projekty domov