7. mája 2020

7 dôvodov pre montovaný dom

Zdroj: MIRANO, s. r. o.

Ak sa práve rozhodujete urobiť jeden z najväčších krokov svojho života, ktorým stavba domu rozhodne je, mali by ste pozorne popremýšľať nad výhodami, ktoré vám ponúka montovaný dom. Častokrát nazývaný aj ako nízkoenergetický dom alebo drevodom, môže byť skvelou voľbou vďaka nasledujúcim plusom.

  1. Rýchlosť

V momente, ako sa rozhodnete postaviť si váš vysnívaný dom a vyberiete si projekt, ktorý spĺňa všetky vaše požiadavky, rozhorí sa vo vás nedočkavosť. Najradšej by ste sa sťahovali už „zajtra“. Lenže pri klasickom murovanom dome treba rátať s dĺžkou výstavby v rozmedzí jedného roka a ak vám počasie nepraje, môže sa hrubá stavba výrazne predĺžiť. V prípade montovaného domu na kľúč aj so základovou doskou, sa sťahovať budete môcť do troch mesiacov od podpisu zmluvy.

Zdroj: Pixabay
  1. Ekologickosť

Čoraz viac skloňovaný výraz. Pri stavbe montovaného domu sa používajú ekologické, obnoviteľné zdroje ako drevo a odpad, ktorý vzniká pri práci s ním. To znamená, že už pri samotnej výrobe je využité takmer všetko. Naše domy sa vyznačujú aj výraznou úsporou spotreby energií. A to má pozitívny vplyv na náklady spojené s jeho používaním.

Zdroj: Pixabay
  1. Priestrannosť

Nespornou výhodou je úspora priestoru vďaka užším stenám oproti murovanému domu. Rozdiel v hrúbke stien môže byť až polovičný. Tým sa dosiahne nezanedbateľne viac priestoru v prospech montovaného domu. Možno vás práve napadol všeobecne mylne zastávaný názor, že v dome musí byť počuť každý jeden krok. Realita je ale taká, že konštrukcie drevostavieb majú lepšiu zvukovú izoláciu ako murované. Dôvod je jednoduchý: premyslená konštrukcia a rozumne zvolená kombinácia materiálov.

Zdroj: Pixabay
  1. Bez ohľadu na počasie

Murované stavby sú náročné z hľadiska počasia. Nemôžete murovať a ani betónovať ak prší alebo pokiaľ klesnú teploty na mínusové hodnoty. Mokrým procesom tiež vyhovuje radšej sucho a teplo ako vlhko a chladno. Počasie je teda dôležitým faktorom pri klasických murovaných domoch. Po vybraní projektu montovaného domu prebieha jeho výroba vo výrobnej hale a preto na tento proces nemá počasie žiadny vplyv. Samotná montáž alebo stavba, prebieha nasucho a preto je ju možné vykonávať takmer kedykoľvek.   

Zdroj: Pixabay
  1. Cena

Veľkou výhodou oproti klasickým domom je cena, ktorú budete vedieť dopredu a táto cena ostáva nemenná. Fakt je, že náklady na výrobu materiálov a stavebných prác sú vopred známe a nemenia sa ani po skončení celého procesu. To sa pri murovaných domoch nedá povedať a ich výsledná cena sa bežne zvýši o niekoľko percent.

Zdroj: Pixabay
  1. Certifikácia

Pri stavbe nízkoenergetických domov sú zvýšené opatrenia kladené na materiály, ktoré sú pri samotnej výstavbe použité. Výraz „nízkoenergetický“ nemôže byť použitý len tak, bez splnenia potrebných požiadaviek. Tak isto je vysoká náročnosť kladená na použitie nehorľavých materiálov, ktoré sú použité pri stavbe.

Zdroj: Pixabay
  1. Originalita bez obmedzení

Ak ste si nevybrali zo žiadneho z katalógových domov, alebo len jednoducho túžite po niečom inom, výnimočnom, existuje možnosť aj pre vás. Postaviť sa dá akýkoľvek nízkoenergetický dom. Fantázii sa pritom medze nekladú. Môžte meniť kompletnú dispozíciu, posúvať okná, dvere či celé priečky tak, aby ste sa cítili skutočne ako doma.

Zdroj: Pixabay

Montované domy prešli od prvých stavieb veľmi veľký kus cesty a ich história vo svete má niekoľko stoviek rokov. Bežne sú používané ako prvá voľba v USA, Kanade a severských krajinách Európy. Aj Slovensko má v tejto oblasti veľmi bohatú tradíciu. Životnosť je plnohodnotne na úrovni murovaného domu. Vyznačujú sa zdravou vnútornou klímou a vo všeobecnosti je ich dopad na životné prostredie veľmi nízky. Drevodom môže byť aj vašou skvelou voľbou. 

Zdielať cez: skopírovať odkaz
KATALÓG

To najlepšie
z našeho katalógu

Prehľadávajte v TOP kategóriách - projekty domov