14. apríla 2021

Sedlová strecha – konštrukcia overená rokmi

Sedlová strecha. Toto konštrukčné riešenie krovu je tesárom známe už desaťročia či dokonca stáročia. S čistým svedomím teda možno prehlásiť, že ide o riešenie, ktoré je overené rokmi. Ľudia si áčkovú strechu, ako sa ľudovo tento typ krovu zvykne prezývať, obľúbili pre jej jednoduchosť a praktickosť. Svoje uplatnenie preto má aj na moderných drevostavbách.

Pomenovanie sedlová strecha vychádza zo samotného vzhľadu krovu. Ten aspoň vzdialene pripomína sedlo koňa. Pre tých, ktorí si stále nevedia predstaviť, o akej strešnej konštrukcii je reč možno pomôže, nasledovný obrázok a popis. Je to presne ten typ strechy, ktorý ste ako deti kreslili, keď ste sa snažili načrtnúť dom. 

dom so sedlovou strechou

Sedlovú strechu tvoria dve strešné roviny, ktoré sú ohraničené párom štítových stien. Tie majú tvar trojuholníka. Sklon áčkovej strechy by mal byť zhruba 35 až 45 stupňov. Všetko záleží od oblasti, kde bude dom stáť. 

Sedlová strecha a jej výhody

V úvode sme spomínali, že sedlová strecha je jednoduchá. Vďaka tomu nemusia tesári riešiť zložitý krov, čo sa prejaví na nižších nákladoch. Rovnako tak je tento typ krovu vhodný na všetky druhy strešných krytín (viac nižšie). Zároveň je sedlová strecha ideálna na inštaláciu solárnych alebo fotovoltaických panelov. Dom resp. strecha však musí mať správnu orientáciu.

Šikmá strecha navyše dobre odvádza vodu. Túto vlastnosť oceníte najmä počas zimy, keď napadne veľa snehu. Ten sa už pri prvých lúčoch slnka začne topiť a zosunie sa zo strechy. Dom tak nie je zbytočne zaťažený pod váhou snehu a zároveň sa znižuje riziko zatekania. 

Sedlová strecha navyše vytvára priestor na využitie podkrovia napríklad ako sklad sezónneho oblečenia alebo ako obytný priestor. Sklon strechy však nemôže byť príliš ostrý, prípadne je potrebné zvýšiť obvodové steny do výšky minimálne 1,3 m. 

Nevýhody sedlovej strechy

Negatíva konštrukcie sedlovej strechy sa hľadajú ťažko. Inak by nebola taká obľúbená medzi staviteľmi aj majiteľmi domov. Jediná nevýhoda môže spočívať práve v tradičnosti tohto krovu. Pre niektorých ľudí môže vyznieť príliš obyčajne a fádne. 

Z čoho sa stavajú sedlové strechy?

Štandardne sa sedlové strechy stavajú z dreva. Ide o dodnes neprekonateľný materiál. Pokiaľ je totiž drevo kvalitné, dobre ošetrené a strecha nezateká, vydrží krov vyše sto rokov. Navyše ide o plne recyklovateľný a obnoviteľný zdroj, ktorý je navyše vysoko estetický. 

Menej často sa používajú železobetónové prefabrikáty a oceľové nosníky. Ich využitie je najmä v priemysle, kde sa až toľko nedbá na estetickú stránku. 

Akú krytinu použiť na sedlovú strechu?

Konštrukcia áčkovej strechy umožňuje použiť široké spektrum strešných krytín. V minulosti sa na prekrytie krovu sedlovej strechy používal rákos a drevené šindle. Oba tieto varianty sa síce využívajú dodnes, no ide skôr o nadšencov, ktorí túto možnosť využívajú napríklad pri prerábke starých domov. 

Dnešným štandardom je plech. Ten je jednak ľahký, vďaka čomu nemusí byť strešná konštrukcia taká robustná. Zároveň je aj o niečo lacnejší, než betónové škridle. Medzi negatíva sa tradične radí nižšia životnosť. Treba však dodať, že súčasní výrobcovia plechových striech garantujú vysokú spoľahlivosť a hlavne dlhú životnosť.

Za klasické riešenie však patrí betónová resp. keramická strešná krytina. Tá sa v súčasnosti ponúka najmä v glazovanom prevedení. To umožňuje vybrať si rôzne farebné prevedenia a navyše táto povrchová úprava lepšie odoláva poveternostným podmienkam. Keramická škridla tak dominuje dlhou životnosťou, ale aj svojím vzhľadom. 

Pre koho je sedlová strecha určená?

Sedlová strecha je určená prakticky každému, kto vyžaduje praktickú, funkčnú a spoľahlivú strechu pre svoj dom. Nech už je však konštrukcia krovu šikmých striech akokoľvek jednoduchá, treba jej montáž zveriť do rúk odborníkov. 
V spoločnosti Mirano máme so sedlovými strechami bohaté skúsenosti. V našom katalógu nájdete viac ako dvadsať projektov domov so sedlovou strechou. Stačí si vybrať ten svoj.

Zdielať cez: skopírovať odkaz
KATALÓG

To najlepšie
z našeho katalógu

Prehľadávajte v TOP kategóriách - projekty domov