29. júla 2022

Plochá strecha na montovanom drevodome? Pre toto je to výborný nápad

Plochá strecha. V porovnaní s inými konštrukciami striech je opradená množstvom mýtov. Jeden z nich napríklad tvrdí, že skôr či neskôr začne do domu s rovnou strechou zatekať. V súčasnosti je však takéto tvrdenie čistý nezmysel. Aj preto má plochá strecha svoje pevné miesto v modernom stavebníctve.

V našich končinách sa plochá strecha stala populárnou v druhej polovici 20. storočia. V stavebníctve ju používali najmä pri výstavbe panelových domov. Typickou sa stala aj pre vtedajšie hranaté rodinné domy. Práve v tomto období leží zárodok mýtu o zatekaní rovných striech. 

Ako hydroizolácia sa využívali asfaltové pásy. Ich životnosť však bola pomerne krátka a preto sa musela strecha často opravovať. Niekedy ani to nestačilo. Voda si tak či tak našla svoju cestu. 

Po roku 1989 nastal vo výstavbe rodinných domov s plochou strechou útlm. Preferovali sa najmä stavby so sedlovou strechou. Za posledných desať až pätnásť rokov však rodinné domy s rovnou strechou zažívajú zaslúženú renesanciu. 

Konštrukcia plochej strechy

Plochá strecha je takmer rovná, pretože má sklon do 10°. Nakoľko má sneh tendenciu na tomto type striech zostávať, neodporúča sa používať ju v horských oblastiach. 

Najčastejšie sa používajú tzv. jednoplášťové ploché strechy. Skladá sa z nosnej konštrukcie, spádovej, vyrovnávacej a dilatačnej vrstvy. Nasleduje parozábrana, tepelná izolácia, expanzná vrstva a povlaková krytina. 

Najpoužívanejším typom krytiny pre rovné strechy je PVC fólia. Ide o bezúdržbový materiál, ktorý výborne odoláva slnečnému žiareniu a ostatným poveternostným vplyvom. Hrúbka materiálu sa pohybuje od 1,2 mm (odporúča sa minimálne 1,5mm). Životnosť takéhoto riešenia je minimálne 25 rokov.

Existujú aj dvojplášťové rovné strechy. V tomto prípade je strecha tvorená dvoma nosnými konštrukciami, ktoré sú od seba oddelené vzduchovou medzerou. Vďaka tomu má rodinný dom výborné tepelné aj hydroizolačné vlastnosti. Ich cena však býva drahšia. 

rovná strecha

Plochá strecha a jej výhody

Medzi jej hlavné výhody patrí schopnosť vytvárať variabilný priestor pre viacúrovňové bývanie. Inak povedané, na rozdiel od napríklad sedlovej strechy, podkrovný priestor nie je zmenšený strechou. 

Je ideálna pre domy s atypickým pôdorysom. Kým pri ostatných typoch striech by bola potrebná zložitá konštrukcia krovu, v tomto prípade je prakticky jedno, aký pôdorys rodinný dom má.

Veľa ľudí ocení aj fakt, že je možné využiť aj samotný priestor na streche. Chcete mať zelenú strechu? Žiaden problém. Alebo túžite po tom, aby ste na streche mali terasu s výhľadom do okolia? V prípade rovnej strechy to nie je vôbec zložité riešenie.

Dôležitým aspektom je určite aj cena. Plochá strecha vychádza lacnejšie, nakoľko nie je nutné budovať krov. Ušetríte aj na izolácii. Plocha rovnej strechy je menšia ako pri iných konštrukčných riešeniach. 

Mnohých tiež osloví fakt, že napríklad taký bungalov s rovnou strechou má moderný a netradičný vzhľad. 

Nevýhody plochej strechy

K negatívam plochej strechy patrí obmedzené množstvo výberu strešných krytín. Ako sme spomínali vyššie, na výber sú rôzne druhy PVC fólií, no v jednom z mála prípadov môže nastať situácia, že nebudete s ponukou spokojní. 

Rovné strechy zároveň treba pravidelne udržiavať. Často sa dáva na povrch plochých striech štrk či iný kameň, ktorý má chrániť povlakovú vrstvu pred UV žiarením. Do tejto finálnej vrstvy sa však dostáva prach a semená rastlín. Po pár rokoch teda môže dôjsť k situácii, že na streche začnú vyrastať rôzne buriny. Preto sa odporúča štrk pravidelne vymývať silným prúdom vody. 

rovná strecha

Údržba je o to náročnejšia v oblastiach, kde sa dlhodobo drží sneh (niekoľko týždňov). Pokiaľ je snehová nádielka bohatá, odporúča sa zhadzovať sneh zo strechy. 15 cm snehu dokáže zaťažiť 1 m2 strechy váhou až 100 kg. 

Kedy siahnuť po dome s rovnou strechou?

Vyberať dom s plochou strechou je výhodné najmä pokiaľ chcete využívať podkrovie na 100%. Chcete, aby váš dom mal netradičný vzhľad. Prípadne máte zložitý pôdorys domu či je stavba príliš široká a sedlová strecha by bola príliš vysoká alebo sa vám rovná strecha jednoducho páči. 

Tip na záver

Či už zvažujete výstavbu domu s rovnou strechou alebo akoukoľvek inou, radi vám predstavíme náš katalóg projektov a ponúkneme naše služby. Špecializujeme sa na výstavbu nízkoenergetických montovaných drevodomov po celom Slovensku a Českej republike. Za roky skúseností, sme postavili vyše 400 domov a tešíme sa stovkám spokojných zákazníkov.

Zdielať cez: skopírovať odkaz
KATALÓG

To najlepšie
z našeho katalógu

Prehľadávajte v TOP kategóriách - projekty domov