17. augusta 2022

Na úpravu záhrady okolo domu treba myslieť už pri jeho výstavbe. Na toto si treba dať pozor

Úprava záhrady okolo domu. Často ide o finálny krok pri budovaní nového domova. Po správnosti však treba na úpravy dvora rodinného domu myslieť už skôr. Ideálne ešte predtým, než začne samotná výstavba. Iba tak sa vyhnete neskorším kompromisom. 

Upravená záhrada dotvára spoločne s novým domom celok dokonalosti. Preto pri jej plánovaní, ale aj samotnej realizácii si treba dať záležať. Poďme si však pekne postupne zrekapitulovať, na čo všetko treba myslieť. 

Stavebný pozemok

Stavebný pozemok je základný limitujúci prvok. Jeho tvar, veľkosť, svahovitosť či orientácia voči svetovým stranám. Tieto parametre vás budú ovplyvňovať pri plánovaní. 

Súčasné stavebné pozemky sú väčšinou výsledkom činnosti developerských firiem. Tieto stavebné parcely sa pohybujú v rozmedzí štyroch až siedmich árov. Pri štyroch árov veľa priestoru na úpravu dvora rodinného domu nebýva. Väčšinu plochy zaberie samotná stavba a obslužné chodníky. Za domom potom zostáva menšia voľná plocha, ktorá sa dá využiť na terasu so sezónnym bazénom či trampolínou pre deti.

Väčšie developerské pozemky už ponúkajú bohatšie využitie. Pred domom sa často nachádza menšia predzáhradka, z ktorej sa razom môže stať ozdoba celej ulice. Stačí sa inšpirovať časopismi alebo internetom a vysadiť tu pestrú zmes kvitnúcich rastlín.

Za domom resp. okolo domu potom vzniká ďalší voľný priestor. Pokiaľ chcete mať prísun čerstvého ovocia od jari do jesene, môžete na slnečných stranách vysadiť jahody, maliny, ríbezle či stĺpovité odrody jabloní. Za rodinným domom je opäť priestor na terasu, prípadne sa môže jednať už od začiatku o projeky domov s terasou. Ak je pozemok dostatočne veľký, zmestí sa na neho aj bazén, trampolína, či záhradný domček. 

V prípade väčších pozemkoch, ktoré vznikli napríklad zbúraním starších domov sú vaše možnosti takmer neobmedzené a limitované len vašou predstavivosťou a tým, čo spomenieme o chvíľu. 

Rozpočet na úpravu záhrady okolo domu

Úprava dvora rodinného domu vás bude niečo stáť. A teraz nevravíme iba o energii. Aj pokiaľ by ste sa rozhodli pustiť sa do skrášľovania záhrady sami, nevyhnete sa istým nákladom. Preto je dôležité si najskôr stanoviť rozpočet. Pri jeho stanovovaní však buďte realisti a počítajte s tým, že môžu nastať aj komplikácie. 

Záhrada okolo domu by mala odrážať osobnosť jej majiteľov. Pokiaľ si potrpíte na detaily, mala by byť aj úprava dvora rodinného domu prevedená a hlavne udržiavaná do posledného detailu. Naopak, pokiaľ máte radšej minimalizmus, mal by priestor okolo domu odrážať práve tento životný postoj. 

Veľa ľudí pri plánovaní úpravy záhrady okolo domu podľahne módnym trendom a vplyvu internetu. Exteriér ich domova preto nereflektuje ich osobitosť. To by však nebol najväčší problém. Ten leží niekde inde.

úprava dvora rodinného domu

Udržateľnosť záhrady

Mnohí majitelia novostavieb nemajú príliš veľké skúsenosti so starostlivosťou o vonkajšie plochy. Najmä, pokiaľ sa presťahujú z bytu do rodinného domu. Preto pri plánovaní úpravy dvora rodinného domu púšťajú udzu fantázie na maximum a neuvedomujú si jednu vec. O všetko vonku sa bude potrebné starať.

Prakticky každá jedna rastlina si bude vyžadovať z času na čas poliať. Aspoň raz za sezónu bude nutné ju nejako upraviť (ostrihať, presvetliť a pod.). Niektoré rastliny si vyžadujú aj chemickú ochranu. Bez týchto krokov sa z ukážkovej záhrady veľmi rýchlo stane neupravená a chradnúca džungľa.

Údržba sa však netýka iba rastlín. Nech budete robiť čokoľvek, skôr či neskôr si buriny nájdu cestu do štrbín zámkovej dlažby. Pokiaľ teda chcete mať chodníky pekné, budete ich musieť pravidelne likvidovať. Podobne sú na tom aj drevené prvky v záhrade. Dážď, mráz a hlavne slnko sa postarajú o to, že aj ten najodolnejší náter postupne zmizne. Preto opäť, ak chcete mať ukážkovú záhradu, musíte sa o tieto drevené prvky pravidelne starať.

A aká je teda rada záver? Pri plánovaní úpravy záhrady okolo domu vychádzajte z prítomnosti (teda aké sú vaše finančné možnosti) a myslite na budúcnosť (budete mať čas sa o všetko starať?). Je teda lepšie si zvoliť minimalistickú úpravu záhrady, ktorú zvládnete upraviť za jedno sobotňajšie poludnie v mesiaci ako mať džungľu, ktorá vám doslova prerastá cez hlavu.

Tip na záver

S úpravou záhrady vám príliš nepomôžeme. S čím vám však určite vieme pomôcť je stavba nízkoenergetického montovaného drevodomu. Pokiaľ ešte nemáte vybratý ten svoj, inšpirujte sa v našom katalógu projektov rodinných domov

Zdielať cez: skopírovať odkaz
KATALÓG

To najlepšie
z našeho katalógu

Prehľadávajte v TOP kategóriách - projekty domov