15. septembra 2022

Aké zvoliť zabezpečenie domu? Alarm do domu nie je jediný spôsob ako sa chrániť pred zlodejmi…

Zabezpečenie domu. Téma, ktorú väčšina majiteľov rieši prakticky až pri dokončovaní domácnosti. Niekedy ani vtedy nie. Hoci dlhodobo počet vlámaní a krádeží klesá, netreba celú situáciu podceňovať. Alarm do domu je len jedna z ciest, ako si ochrániť svoj majetok pred zlodejmi.

V súčasnosti má majiteľ rodinného domu celé spektrum možností pre zabezpečenie domu. Začnime pekne postupne od ulice.

Brána a plot ako prvá bariéra pre zlodejov

Zabezpečenie domu začína na ulici. Je to práve brána, ktorá predstavuje prvú bariéru pre potenciálnych zlodejov. Preto by brána v dnešnej dobe už mala byť samozrejmosťou. Ako uviedla firma TOPGATES vo svojej štúdii, kvalitná brána dokáže znížiť hrozbu vlámania do rodinného domu až o 73%.

Ďalšou bariérou medzi zlodejom a domom je plot. Samozrejme môže ísť o dvojsečnú zbraň. Na jednej strane si osobu preskakujúcu plot skôr všimne niekto zo susedov. Naopak v noci môže plot slúžiť ako dokonalé krytie pre nerušenú činnosť zlodeja.

Preto by mal byť plot z pletiva. Dnes je na trhu široké množstvo rôznych druhov pletív, ktoré uspokoja potreby aj toho najnáročnejšieho zákazníka. Avšak v súčasnosti je však trend iný. V rámci nadmernej ochrany svojho súkromia ľudia obohnávajú svoje domy betónovými plotmi. Tie môžu predstavovať ideálny priestor pre zlodeja. 

Osvedčeným ochrancom majetku je tradične pes. Či už stavíte na nejakú väčšiu rasu alebo menšieho štvornohého miláčika, svoj účel by mal spoľahlivo naplniť. Keď by aj zlodeja neodplašil, minimálne spraví hluk. 

Niet nad dobré bezpečnostné dvere

Medzi zabezpečovacie systémy do domu môžeme zaradiť aj vchodové dvere. Tie by mali byť čo s najväčším stupňom zabezpečenia. Dôležitým prvkom je samozrejme zámok. Na trhu sa nachádza široké spektrum zámkov od klasických až po bezpečnostné. Vrcholom je potom tzv. inteligentný zámok, ktorý sa otvára napríklad mobilom alebo odtlačkom prsta. 

Podstatné je tiež myslieť na zabezpečenie garážovej brány alebo iného vstupu do domácnosti napríklad cez pivnicu. Práve tieto zraniteľné miesta používajú zlodeji najčastejšie. Garážové brány majú zvyčajne buď mechanický zámok alebo samotný pohon, ktorý zabraňuje otvoreniu garáže. 

Pokiaľ sa dá vojsť do pivnice z vonku, je dôležité tento priestor zabezpečiť rovnako dobre ako vstupné dvere. 

Pre ešte väčšiu bezpečnosť je možné nechať si namontovať zámky aj na kľučky okien a dverí na terasu. Ďalšiu mechanickú prekážku môžu predstavovať aj vonkajšie žalúzie. Po ich zatvorení totiž musí zlodej najskôr prekonať túto bariéru a až potom sa dostane k oknu alebo k dverám.

zabezpecenie domu
Základom zabezpečenia domu nie je len alarm, ale aj kvalitné vchodové dvere.

Alarm do domu je stávkou na istotu

Zabezpečenie domu možno vyšperkovať alarmom. Jeho úloha je v podstate jednoduchá. Upozorniť na neoprávnené vniknutie do domácnosti. Medzi najrozšírenejšie riešenia patrí GSM alarm. Tvorí ho centrálna jednotka, ktorá prijíma signál zo senzorov. Tie, pokiaľ zaznamenajú pohyb, ktorý riadiaca jednotka vyhodnocuje. V prípade narušenia tak pošle okamžite informáciu o neželanom pohybe napríklad na vybraný mobilný telefón.

Alarm však nemusí slúžiť len proti zlodejom. Pre dokonalé zabezpečenie domácnosti sa odporúča nainštalovať do domu aj detektory dymu a tepla, plynu (pokiaľ kúrite plynom) či vody. Tieto bezpečnostné prvky vás včas upozornia na blížiacu sa katastrofu vo vašom domu. 

Nadstavbou zabezpečenia domu k alarmom sú kamery. Medzi ich hlavný benefit patrí fakt, že môžete prostredníctvom obrazu v reálnom čase sledovať, čo sa deje u vás doma. Ide o ideálny tandem v kombinácii s alarmom. Občas sa totiž stane, že alarm sa z ničoho nič spustí. Pokiaľ máte doma kamery, nemusíte hneď utekať z práce, ale prostredníctvom mobilu si skontrolujete, čo sa u vás doma deje.

Kamery je vhodné umiestňovať najmä do exteriéru, aby svojim pokrytím zachytili vstupy do domu. 

Tip na záver

Pokiaľ sa len chystáte do výstavby vášho nového domova, neváhajte sa obrátiť na nás. Sme špecialistom na výstavbu pasívnych montovaných drevodomov na Slovensku a v Čechách. Náš katalóg projektov obsahuje až 59 domov, takže si vyberie aj ten najnáročnejší zákazník.

Zdielať cez: skopírovať odkaz
KATALÓG

To najlepšie
z našeho katalógu

Prehľadávajte v TOP kategóriách - projekty domov