16. januára 2023

Drevodom vs. keramický dom. Aké sú výhody a nevýhody oboch riešení?

Rastú ako huby po daždi. Presne tak by sme mohli označiť súčasný trend v stavebníctve, ktorý sa volá keramický dom. Svojou rýchlosťou výstavby a vlastnosťami sa náramne podobá na drevodom. V čom sa však od seba líšia a aké sú výhody alebo nevýhody oboch riešení? 

Predstavovať drevodom príliš netreba. Naopak keramický dom je takpovediac novinka a mnohí ani len netušia, o čom je reč. Poďme si teda bližšie predstaviť tento typ domu.

Čo je keramický dom?

Ide o stavebnú technológiu používanú na výstavbu rodinných domov. Toto označenie však nie je príliš šťastné, nakoľko aj pálená tehla je de facto keramika. V tomto prípade však hovoríme o montovaných domoch, ktoré sú vyrobené z keramického kompozitu. 

Jeho základ tvoria štyri základné prvky. Siopor, teda pórovitý granulát vyrobený expanziou kremičitého piesku. Liapor alebo tiež Keramzit, ktorý sa vyrába zo špeciálneho ílu. Ďalej je tu cement slúžiaci ako pojivo a špeciálne prísady na vylepšenie tepelnoizolačných materiálov. 

Podľa projektovej dokumentácie sa vytvoria na firme stavebné dielce. Tie sa potom privezú na stavbu, kde sa montujú dokopy. Tento proces je tak veľmi podobný montovaným drevodomom. 

Benefity keramických domov

Výhody keramických domov sú veľmi podobné drevodomom. Za pozitíva možno určiť rýchlosť výstavby, ktorá sa pri dome na kľúč pohybuje od troch do šiestich mesiacov. Pri výrobe blokov sa zároveň predpripravia aj drážky pre elektrinu a rozvody vody. Vďaka tomu je možné rýchlejšie dokončenie inžinierskych sietí. 

Podobne ako montované drevodomy, aj keramický dom má relatívne úzke steny. Vďačí za to práve skladbe steny, ktorá má vysoký tepelný odpor. Výhodou teda je, že pri povedzme zastavanej ploche 150 m2 získate 10 m2 priestoru. 

Keramický dom a jeho nevýhody

Hoci je táto technológia vo svete už dlhšie známa, v našich končinách ide o novinku. Aj preto je na trhu len niekoľko firiem, čo sa výstavbe keramických domov venujú. Je preto viac než pravdepodobné, že na majstrov budete čakať dlhšiu dobu. Za ten čas môžete pri drevodome od nás už aj bývať. 

Taktiež prakticky neexistujú vozorové domy, kde by ste si vedeli celú stavbu pozrieť naživo. Problém môže nastať aj vo chvíli, kedy budete chcieť niečo na dome zmeniť. Akonáhle sú panely zadané do výroby alebo už hotové, je len malá možnosť na dodatočné úpravy. 

Drevodom má svoje nezameniteľné výhody

Aké výhody ponúka drevodom oproti keramickým domom?

Pokiaľ neradi experimentujete, nemusíte. Stačí si vybrať montovaný drevodom. Získate rovnaké, ak nie ešte lepšie vlastnosti svojho vysnívaného domu. Rýchlosť výstavby je porovnateľná ale voľné kapacity budú pravdepodobne na strane drevodomov. V Mirano máme dlhoročné skúsenosti so stavbou domu na kľúč za tri mesiace od začatia prác. Navyše, na našich majstrov nebudete musieť čakať pol roka. 

Drevodom má taktiež úzke steny či dokonca ešte užšie, než krematický dom. Takže máte viac priestoru pre vás a vaše veci. Montované drevodomy ponúkajú ešte jednu výhodu a to overenú spoľahlivosť. Len naša firma ich postavila už vyše 650 po celom Slovensku a Českej republike. 

Netreba zabudnúť ani na samotný stavebný materiál - drevo. To je pre človeka oveľa príjemnejší materiál ako zmes zemín a cementu.

Jednou z reklamovaných výhod keramických domov je aj ich cena. Tá však v porovnaní s drevodomami ťahá za kratší koniec. Len na hrubej stavbe pri keramickom dome preplatíte o niekoľko tisíc eur viac. 

Tip na záver

Keramické domy majú svoje výhody. O tom niet pochýb. Kým sa však technológia zlepší a vychytajú sa všetky muchy, je lepšie vsadiť na istotu. Jednou z nich sú aj montované drevodomy od nás. 

Pre našich potenciálnych klientov máme pripravený katalóg projektov. Ten obsahuje 60 projektov najrôznejších domov. Obzvlášť veľký dôraz sme kládli nato, aby sa vybrané projekty domov dali umiestniť napríklad na dlhé a úzke pozemky alebo na malú stavebnú parcelu

Všetky domy v katalógu sú navrhnuté tak, aby sa dali podpivničiť. Je to ideálne riešenie v prípade, že máte svahovitý pozemok. Pivnicou získate priestor pre vaše veci alebo v nej môžete umiestniť garáž.

Montované drevodomy sú osvedčené rokmi používania a tisíckami spokojných vlastníkov. Pridajte sa k nim.

Zdielať cez: skopírovať odkaz
KATALÓG

To najlepšie
z našeho katalógu

Prehľadávajte v TOP kategóriách - projekty domov