30. marca 2023

Ako naplánovať funkčnú a zároveň modernú chodbu v dome

Predsieň a chodba v dome sú často zanedbávané miestnosti. A pritom ide o prvý priestor, ktorý nás víta doma a uvíta aj našu návštevu. Správne plánovanie chodby je preto skutočne dôležité. Poradíme, ako na to.

Aký je rozdiel medzi chodbou a predsieňou

Predsieň predstavuje vstupnú miestnosť do domu a bytu. Slúži ako izolácia obytných miestností od vonkajšieho sveta a na odkladanie topánok, búnd a ďalšieho vonkajšieho oblečenia. Zjednodušene sa môže označiť aj ako vstupná chodba v dome.

Za chodbu je považovaná miestnosť, ktorej úlohou je prepojiť všetky miestnosti v dome. Na rozdiel od predsiene ide o menej využiteľný priestor, nakoľko na väčšine stien sa nachádzajú vstupné dvere do inej miestnosti.

V niektorých moderných novostavbách sa zvyknú predsieň a chodba spájať do jednej miestnosti a vytvorí sa tak veľká vstupná hala. Takéto riešenie je vhodné najmä pre malé domy, nakoľko sa celý priestor krásne otvorí a rozžiari.

Veľkosť aj tvar chodby sú dôležité

Štandardná chodba má zvyčajne predĺžený tvar (jej steny sú najčastejšie v pomere 1:2). Aby bola chodba skutočne funkčná, pri jej zariaďovaní by ste mali brať do úvahy tzv. svetlú šírku chodby. Ide o priestor, ktorý ostane po zariadení chodby úplne voľný a slúži na prechod chodbou do jednotlivých miestností.

Najmenšia šírka tohto priestoru by mala byť minimálne 90 cm. No pri ideálnom zariadení chodby by ste mali dosiahnuť svetlú šírku chodby niečo vyše 1 m, čo však pri úzkej chodbe v dome môže byť náročné. Za úplne minimum na prechod je považovaných 80 cm. 

Ak už pri hľadaní ideálneho projektu domu viete, že na chodbe budete potrebovať umiestniť väčší úložný priestor alebo iný nábytok, sledujte okrem veľkostí iných miestností a ich dispozičného rozdelenia aj tvar a veľkosť chodby.

Premyslené osvetlenie rozžiari aj tú najtmavšiu chodbu

Chodba je tradične tmavšia miestnosť, niekedy dokonca nemá ani okno. Základ zariadenia chodby by preto mali predstavovať svetlé farby a najmä premyslené osvetlenie. To vám pomôže vytvoriť z chodby útulnejší a pohodlnejší priestor.

Aby ste chodbu pekne rozžiarili a zároveň upútali na žiadané časti tejto miestnosti, využite bodové osvetlenie. Takéto riešenie napríklad krásne ukáže v úzkej chodbe. Bodové svetlá navyše nezaberajú žiadny priestor a neuberú tak zo vzdušnosti miestnosti.

Zaujímavo ukáže aj kombinácia jedného centrálneho svetla a viacerých menších bodových svietidiel vo vybraných častiach chodby.

Na osvetlenie chodby odporúčame použiť žiarivky, ktorým nevadí časté zapínanie a vypínanie. Vhodnejšie bude taktiež skôr jemnejšie svetlo, ktoré vám „nevypáli“ oči, napríklad počas nočného prechodu chodbou na WC.

Aj malá chodba sa dá funkčne zariadiť

Ako sme už spomínali vyššie, základom zväčšenia chodby sú svetlé farby. Práve po nich vám preto odporúčame siahnuť, ak je vaším cieľom opticky zväčšiť malú chodbu v rodinnom dome.

Pekný, dizajnovo jednoliaty celok vám pomôže dosiahnuť pravidlo 3 farieb – vyberte si 3 farby, ktoré spolu ladia (napríklad 1 výraznú a 2 jemné farby) a opakujte ich na celom zariadení chodby.

Moderná chodba v dome pôsobí priestranne a nie je zaprataná nábytkom. Na zariadenie chodby vám preto bude stačiť minimum nábytku a doplnkov. Atraktívnym riešením do úzkej chodby bude vstavaná skriňa so zrkadlom. Tá priestor opticky krásne upraví, zväčší a navyše vám zaistí dostatok odkladacieho priestoru.

Chodbu, ktorú nepotrebujete využívať ako odkladací priestor môžete jednoducho oživiť kvetináčmi s kvetmi, ktoré nezasahujú zbytočne do priestoru, knižnicou alebo inou menšou poličkou.

Pri malej chodbe môžete zaujímavo pracovať s voľným priestorom na stenách. Slúžiť môže ako galéria alebo závesný odkladací priestor. Malú úzku chodbu opticky pekne zmení aj zrkadlo umiestnené na správnom mieste.

Podobne, ako pri zariaďovaní iných miestností v dome, ani pri chodbe sa nemusíte báť popustiť uzdu svojej fantázií. Pri všetkých našich projektoch sú chodby v dome navrhnuté tak, aby bolo možné ich priestor funkčne a moderne využiť.

Zdielať cez: skopírovať odkaz
KATALÓG

To najlepšie
z našeho katalógu

Prehľadávajte v TOP kategóriách - projekty domov