31. mája 2023

Modulárne domy vs. montované drevodomy. Ktorý z nich je pre vás ten pravý?

Modulárne domy. Ich popularita sa z roku na rok stále zväčšuje. Niet sa čo diviť. Sú relatívne dostupné, všestranne využiteľné a niektoré sa dajú dokonca postaviť bez stavebného povolenia. Nič však nie je dokonalé a aj tu existuje nejeden háčik. Poďme si teda porovnať modulové domy s osvedčenými drevodomami. 

Na úvod si priblížime, čo si predstaviť pod pojmom modulárne domy.

Čo sú modulárne domy?

Modulárne domy sú tak trochu nadrozmerné lego. Základom je totiž prefabrikát - modul, ktorý sa vyrába v špecializovanej firme. Keď je modul hotový a stavba pripravená, prinesie sa tento blok na stavenisko. Tam sa pomocou žeriavu umiestni priamo na patričné miesto. 

Jednotlivé bloky môžu byť napríklad kuchyňa, kúpelňa s WC, spálňa, detské izby atď. Jednotlivé moduly sa následne na stavbe k sebe primontujú (vrátane inžinierskych sietí). V našich končinách ide o pomerne nový trend. Naopak v západnej Európe a USA sú modulárne resp. modulové domy stavané už vyše päť desaťročí. 

Aká je skladba stien modulárnych domov?

Modulové domy majú veľmi podobnú resp. prakticky rovnakú skladbu stien ako montované drevodomy. Základom je nosná konštrukcia. Tá sa vyrába buď z KVH hranolov, čo je špeciálne stavebné drevo. Druhou možnosťou sú oceľové nosníky. 

Priestor medzi touto nosnou konštrukciou je vyplnený tepelnoizolačným materiálom. Zvyčajne to je buď minerálna vlna alebo polystyrén. Ďalšia skladba závisí od požiadaviek na modulový dom. Pokiaľ to má byť len sezónna chatka, nie je potrebné ho stavať do nízkoenergetického resp. pasívneho stupňa. 

Ak však má byť modulárny dom celoročným domovom, pridávajú sa ďalšie vrstvy izolácie z vonkajšej strany. Z interiéru aj exteriéru sa potom inštaluje záklop v podobe OSB alebo fermacelových dosiek. Na vonkajšej strane sa následne aplikuje exteriérová omietka. A vo vnútri interiérová.

Výhody a nevýhody modulových domov

Vďaka svojej podstate preberajú modulárne domy mnohé výhody montovaných drevodomov. V prvom rade je to rýchla výstavba. Tá sa v závislosti od veľkosti domu pohybuje na úrovni 3 a viac mesiacov, čo je podstatne menej ako pri murovaných stavbách. K tomu treba pripočítať aj suchý proces výstavby, takže po zhotovení nepotrebuje dom “schnúť”.

Ďalej tu možnosť stavať modulový dom v každom ročnom období. Ako sme už spomínali, jednotlivé moduly sa vyrábajú v halách a na stavbu sa len privezú. Preto nezáleží či vonku mrzne alebo je tropické leto. 

Výrobcovia modulárnych domov tvrdia, že ich stavby sa dajú jednak podľa potreby premiestniť na iné miesto. Po druhé, že sa dá jednoducho zmeniť dispozičné riešenie domu. Teda môže rásť podľa vašich požiadaviek. Toto tvrdenie však treba brať s istou rezervou. Presťahovanie domu resp. pridanie ďalšieho modulu je zásah, ktorý vás môže vyjsť poriadne draho.

Čo sa týka nevýhod, tak treba spomenúť najmä obmedzený dizajn. Modulárne domy totiž často vyžadujú, aby boli navrhnuté podľa predom definovaných prvkov. Aj preto vyzerá drvivá väčšina projektov modulových domov akoby bola vyrobená z lodných kontajnerov. 

Potom tu máme cenu. Tá vyzerá síce na prvý pohľad lákavo. Zvyčajne však ide o drobné modulové domy bez stavebného povolenia. Pri domoch s väčšou plochou je cena podstatne vyššia. Zároveň treba započítať aj ďalšie dodatočné náklady napríklad na prepravu, žeriav na zloženie modulov atď.

drevodom

Rokmi osvedčené montované drevodomy

Mohli by sme na tomto mieste priblížiť (ne)výhody montovaných drevodomov. Avšak len by sme sa opakovali. Modulové domy a montované drevodomy totiž majú veľa spoločného. Podstatný rozdiel však spočíva v tom, že drevodomy sú rokmi a zákazníkmi osvedčené. 

Len my v Mirano sme za vyše desať rokov realizovali vyše štyri stovky montovaných drevodomov. Máme tak nielen bohaté skúsenosti, no vieme aj preukázať, že naše stavby nie sú mačkou vo vreci. Pokiaľ teda plánujete stavať, pozrite si náš katalóg projektov a my vám radi postavíme vašu novú vysnívanú domácnosť. 

Modulárny dom alebo radšej drevodom?

Pokiaľ hľadáte rýchle spôsob pre výstavbu chaty na záhrade či vinici, je modulárny dom ten pravý. Navyše, keď si vyberiete dostatočne malé riešenie (do 25 m2), nemusíte dokonca riešiť ani stavebné povolenie. Avšak pre väčšie stavby nebude modulárny dom to pravé orechové. V tom prípade odporúčame ísť radšej do osvedčenejšieho riešenia, akým je napríklad montovaný drevodom od nás.

Zdielať cez: skopírovať odkaz
KATALÓG

To najlepšie
z našeho katalógu

Prehľadávajte v TOP kategóriách - projekty domov