7. septembra 2017

Tipy ako zväčšiť priestory montovaného domčeka

Vlastníte malý montovaný domček? Možno netušíte, ako pomerne jednoducho sa dá každý, aj ten najmenší priestor opticky alebo funkčne zväčšiť.  Aj malé priestory môžu vizuálne pôsobiť veľkoryso a vy nemusíte zvádzať boj o každý centimeter priestoru.

Mimochodom, pozornejším návštevníkom nášho blogu možno neuniklo, že tejto témy sme sa okrajovo dotkli aj v našom staršom článku. Nakoľko ide o zaujímavú tému, rozhodli sme sa jej venovať samostatný článok. Predpokladáme, že bude inšpiráciou nielen pre súčasných alebo budúcich majiteľov menších montovaných domčekov, ale aj pre majiteľov domov so štandardnými rozmermi.  Aké možnosti teda pri zväčšovaní priestorov máte?

Zväčšujte funkčne alebo opticky

Malý montovaný domček disponuje menšími priestormi, ktoré môžete zväčšiť jednak funkčne a to vylepšením úložných priestorov  s dobrou organizáciou priestoru miestností , či nábytku alebo môžete priestory opticky zväčšiť zladením farieb stien a podlahových povrchov. Ideálne však bude, ak na zväčšenie priestoru využijete obidva spôsoby. A ako to bude vyzerať v praxi?

Začnite nábytkom

Nábytok totiž všeobecne zaberá najviac miesta a to môže v prípade malých montovaných domčekov spôsobovať značné problémy. Preto by ste mali uprednostniť najmä viacúčelový nábytok, ktorý zároveň nebude pôsobiť robustne.

Viacúčelový nábytok v súčasnosti ponúka nielen úložný priestor, či jednoduchú a ľahkú manipuláciu, ale najmä ako napovedá jeho názov, poskytuje viacero funkcií. Sedačka tak môže slúžiť na pohodlné sedenie, no vďaka špeciálnemu mechanizmu sa po zaklopení môže zmeniť na skriňu alebo presklenú vitrínu.

Viacúčelový nábytok tak s možnosťami vyklápania, rozkladania, posúvania na kolieskach, či sklápania určite oceníte pri zväčšovaní obytného priestoru.

Objavte pódium alebo znížený podhľad

Pódium vyvýšené nad podlahou dokáže efektne ozvláštniť obytný priestor malého montovaného domčeka, no najmä vytvorí nezanedbateľný úložný priestor. Pódium môžete používať nielen na odkladanie sezónnych vecí, ale aj na uskladnenie rozmernejších vecí, napríklad postele pre návštevu.

Bez povšimnutia by nemal zostať ani priestor medzi stropom a zárubňou dverí, ktorý poskytuje ďalšie možnosti. Znížený podhľad vo vstupnej chodbe doplnený moderným osvetlením, môže byť rovnako ako pódium, praktickým a atraktívnym interiérovým prvkom. Poskytne vám ďalší úložný priestor, do ktorého môžete odkladať ľahšie a objemnejšie veci.

Nebojte sa predelenia alebo spojenia miestností

Ak to konštrukčne váš malý motovaný domček dovolí, pri zväčšovaní priestoru nezabudnite ani na možnosť spojenia dvoch menších miestností do jednej väčšej. Takáto veľká a viacúčelovo zariadená miestnosť potom môže slúžiť zároveň ako obývacia miestnosť, pracovňa, spálňa a knižnica.

Postup môže byť samozrejme aj opačný a väčšiu miestnosť môžete predeliť na dve menšie miestnosti. Jedna miestnosť tak môže napríklad slúžiť na relax a druhá na prácu. Na predelenie miestností nemusíte nevyhnutne použiť klasickú priečku. Efektne a vzdušnejšie vyzerá miestnosť, ktorá je predelená priehľadnou priečkou zo skla alebo štýlovou knižnicou.

A ako v praxi vyzerá optické zväčšenie priestoru?

Pri optickom zväčšovaní priestorov malého montovaného domčeka popusťte uzdu fantázii a nebojte sa experimentovať s farbami.

Uprednostnite svetlejšie farebné odtiene

Vyhýbajte sa tmavším odtieňom farieb na stenách, prípadne veľkým vzorom, ktoré priestor opticky zmenšujú. Naopak premyslená voľba svetlejších farieb a ich vzájomná kombinácia môže dokázať hotové divy. Najmä ak sú podobne zladené steny, podlahy, nábytok ale aj bytové doplnky.

Optimálne vybraté svetlejšie farby tak môžu malé miestnosti opticky zmeniť na nepoznanie a nízke miestnosti sa môžu zdať vyššie, úzke zasa širšie. Najlepší efekt pri optickom zväčšovaní priestorov malého montovaného domčeka dosiahnete použitím svetlých odtieňov žltejoranžovej, zelenej a modrej. Vhodná je aj neutrálna biela farba.

V prípade, že obľubujete tapety, rovnako ako pri farebných náteroch stien, uprednostnite tie svetlejšie. Nižšiu miestnosť opticky zväčšíte, ak použijete svetlé tapety s vertikálnymi pásmi, malú ak použijete tapetu s drobnými vzormi.

Pri optickom zväčšovaní priestoru tiež nezabudnite ani na zrkadlá. Umiestnenie zrkadiel v menších miestnostiach, napríklad na dverách skríň navodzuje pocit väčšieho priestoru.

Komfort bude väčší

Malý montovaný domček už sám o sebe vytvára svojim užívateľom predovšetkým príjemné a útulné prostedie. Menšie priestory malých domčekov vylepšené niektorým z uvedených tipov však môžu komfort bývania ešte o niečo viac zvýšiť a prispieť tak k vašej spokojnosti.

Zdielať cez: skopírovať odkaz
KATALÓG

To najlepšie
z našeho katalógu

Prehľadávajte v TOP kategóriách - projekty domov