22. októbra 2017

Ako nájsť toho pravého architekta?

Kto verí, že projektová dokumentácia (PD) je len nevyhnutný zlom, je na omyle. PD výrazne ovplyvňuje rýchlosť a kvalitu života, ekonomiku návrhu aj stavby a správnosť konštrukčného riešenia či realizácie. Bez kvalitnej projektovej dokumentácie neexistujú lacné ani kvalitné stavby, preto je výber architekta kľúčový. Najmä v prípade, ak ide o nízkoenergetický montovaný dom, ktorého realizácia už neposkytuje žiadny priestor pre chyby.

Projektová dokumentácia spĺňa množstvo neoceniteľných funkcií

Okrem toho, že projektová dokumentácia definuje základnú koncepciu diela, umožňuje vám navyše si celý dom kompletne predstaviť. Dnes už sú totiž súčasťou projektových dokumentácií prepracované vizualizácie, vďaka ktorým uvidíte svoje budúce rodinné hniezdočko v plnej kráse. Danú dokumentáciu po vás môžu a tiež aj často budú vyžadovať  finančné inštitúcie pri obchodných stretnutiach v oblasti financovaní novej budovy. Na úradoch sa potom s vami bez vyhotovenej PD nebude nikto ani baviť. A ak je zhotovená nekvalitne, hrozí, že vysnívané dokument “stavba povolená” zostane v nedohľadne, minimálne sa začatie stavby predĺži o mesiace dokonca roky. Projekt domu špecifikuje technické parametre budovy a jej zariadenie. PD je koordinovaná s aktivitami všetkých zainteresovaných profesií v oblasti riadenia a implementácie budovy. Slúži tiež pre následnú kontrolu na stavenisku, prípadne je podkladom pre následné úpravy, zmeny, nedajbože súdne spory. Hlavnou funkciou projektovej dokumentácie je  jej schopnosť predísť značným budúcim nákladom navyše a neprekročiť finančný strop stanovený na celý montovaný dom.

Aká sú riziká zlej voľby architekta / dizajnéra?

Zoznam horeuvedených hrozieb pri podhodnotení výberu architekta určite nestojí za to. Na akých samo-menovaných špecialistov je treba si dávať pozor tak, aby ste získali skutočne kvalitný projekt na nízkoenergetický dom? Problémom číslo jedna je, že mnohí projektanti sa nedokážu veľa pohybovať v problematike nízkoenergetických stavieb a prefabrikovaných domov, ktorých stavba sa u nás stala hitom posledných rokov a na svojej razancii pridávajú až teraz. Na mieste je preto sledovať referencie, medzi ktorými by mali byť skúsenosti s výstavbou nízkoenergetických stavebných projektov a počúvať recenzie známych plynúcich z vlastných skúseností!  Prehliadka dokončených prác architekta/projektanta je potom viac ako odporúčaná. Zveriť vaše dielo projektantovi bez praxe alebo neskúsenej projekčnej či architektonickej kancelárii je cestou do záhuby. Týmto laikom totiž dávate príležitosť učiť sa za vaše peniaze a experimentovať na vašej budúcej streche nad hlavou. Neochotné jednanie, presadzovanie iba vlastnej pravdy a odmietanie práce vo variantoch. Toto všetko vždy naznačuje, že by ste radšej mali brať nohy na ramená.

Prvá možnosť, ako si zabezpečiť kvalitné bývanie – autorizovaný architekt

Projektant je zodpovedný za presnosť, úplnosť, bezpečnosť a realizovateľnosť projektovej dokumentácie. Je povinný pozvať si odborníkov na časti projektu, pre ktoré nemá dostatočnú kvalifikáciu. Už tento fakt hovorí  o tom, že autorizovaný architekt, ktorý prešiel praxou u skúsenejších architektov a ktorý má skúšky z teórie, praxe a legislatívy bude isto lepšou voľbou pri vypracovaní vašej PD než síce lacný ale málo kvalifikovaný projektant. Autorizovaný architekt dokáže klientovi poradiť aj v tom, ako integrovať budúci dom do kontextu vybranej lokality, a to vďaka základným poznatkom prenesených zo štúdia architektonickej školy. Vysokokvalitní profesionáli v oblasti architektúry absolvujú intenzívne samo štúdium a zúčastňujú sa sérií odborných školení a seminárov. Nebojte sa preto požiadať vybranú osobu o predloženie certifikátov a osvedčení, ktoré potvrdzujú túto neoddeliteľnú súčasť portfólia každého architekta. Dôveryhodný architekt je dobre oboznámený s fyzikou budov a zo stavebnými detailmi a dokáže odpovedať na všetky základné dotazy ohľadne výstavby nízkoenergetických domov.

Druhá možnosť, ako si zabezpečiť kvalitné bývanie – profesionálna všestranná realizačná spoločnosť

Všestranná realizačná firma je firmou, ktorá poskytuje okrem stavebných služieb tiež ich projektovanie. Ciel získať rýchlo stavebné povolenie je tak v záujme oboch strán. O kvalitu a rýchlosť spracovania projektovej dokumentácie tak nemusíte mať strach. Ako odborná všestranná realizačná firma sa potom môže prezentovať tá, ktorá k týmto službám poskytuje navyše aj vlastný katalóg typových projektov, stavebné etapizácie, záruku na dielo a klientsky servis. Výhoda pri voľbe takejto firmy spočíva v tom, že projektant je v danom prípade zároveň aj vaším architektom, autorským dozorom, stavbyvedúcim a stavebným pracovníkom v jednom. Solídna firma je s vami od prvého náčrtu domu na papier až po nasťahovanie. Odborná firma poznáva váš dom v tých najmenších detailoch a presne vie, ako musí postavaná budova fungovať tak, aby ste v budúcnosti čo najmenej “prekúrili aj presvietili”.

Spoločnosť Mirano s.r.o. je jednou z tých, ktorý si zakladajú nielen na presnej stavebnej realizácii montovaného domu, ale aj na jeho projekte. Po dokončenie projektovej dokumentácie vždy vydávame výpočet potvrdzujúci špecifickú spotrebu tepla na vykurovanie. Za projekčnú dokumentáciu vo štyroch paré u nás zaplatíte 1450 EUR. Od 54 750 EUR potom za kompletný montovaný dom snov. My sa cenami netajíme a garantujeme ich ako konečné – záväzne, v každej zmluve o dielo.

Zdielať cez: skopírovať odkaz
KATALÓG

To najlepšie
z našeho katalógu

Prehľadávajte v TOP kategóriách - projekty domov