29. mája 2018

Ako zariadiť detskú izbu čo najlepšie

Detská izba by mala byť miestom, kde si vaše dieťa oddýchne, kam sa uchýli na odpočinok, alebo kde sa bude nerušene hrať a neskôr aj učiť. Detskú izbu treba zariadiť tak, aby bola praktická i útulná a aby sa páčila nielen rodičom, ale predovšetkým dieťaťu, ktoré v nej bude bývať.

Zariaďovanie detskej izby v novom dome je hlavne veľká radosť nielen pre deti, ale aj pre rodičov. Najviac láka ku kreativite a rodičia sú ochotní splniť ratolestiam aj to posledné. V dnešnom článku vám poradíme, ako zariadiť deťom izbičku čo najlepšie, aby ste boli spokojní a vytvorili deťom kútik, ktorý bude spĺňať všetky ich potreby. Pri zariaďovaní detskej izby je podstatné, či váš montovaný dom má dve detské izby alebo jednu. To znamená, či zariaďujete detskú izbu pre jedno dieťa alebo pre dve. Ďalej je veľký rozdiel, či dieťa pre ktoré bude detská izba určená je malé alebo je už školákom, či tínedžerom.

Akú farbu maľovky zvoliť do detskej izby

Pri výbere farby stien berte do úvahy vek a priania dieťaťa. Menšiemu dieťaťu môžete vybrať farbu stien podľa toho, akú farbu pastelky najčastejšie používa. Tie staršie vám s výberom farby určite pomôžu samé. Vymaľovaná izba jednou farbou môže dieťa rýchlo omrzieť. Izbu tak môžete vymaľovať kombináciou viacerých farieb, ktoré ju oživia. Izbu rozdelíte podľa farby na odpočinkovú, hraciu a pracovnú.

Každá z farieb vyvoláva určité špecifické nálady a pocity. Svetlé oranžové i žlté farby navodzujú pokoj a teplo, tmavooranžové až červené pôsobia zase energicky. Pokiaľ hľadáte harmonickú farbu, zvoľte svetlejší odtieň zelenkavej. Na upokojenie dieťaťa zvoľte tlmené farby a menej aktívnym deťom vymaľujte izbu žiarivejšími.

Pri malých deťom často hrozí ušpinenie stien, či už rúčkami alebo jednoducho neodolajú a popíšu steny pastelkami, preto odporúčame voliť umývateľné farby. Lepšie odolávajú nečistotám a je možné ich jednoducho utrieť vlhkou handričkou. Ich cena je vyššia ako u bežných farieb, zato vám ušetria množstvo peňazí a času pri častom maľovaní. Viac o maľovaní interiéru sa dozviete v článku: „Ako moderne vymaľovať montovaný dom“.

Detská izba čo rastie s dieťaťom

Pri zariaďovaní izby pre najmenších sa kladie dôraz na hravosť a vybavenie izby by malo byť primerané jeho veku. Veľmi dôležitá je bezpečnosť a myslieť by ste na to mali už pri výbere vhodných dverí, podlahy, kobercov, osvetlenia a samozrejme pri nábytku i doplnkoch. Všetok nábytok by mal byť bezpečný a v prípade, že v izbe bude malé dieťa, nemal by mať ostré hrany.

Pri výbere nábytku by ste mali myslieť aj na to, že o pár rokov vaše malé dieťa vyrastie. Čo potom, chcete kupovať opäť nový nábytok? Preto pri jeho kúpe myslite na to, či je vhodné kúpiť napríklad posteľ v tvare autíčka a o pár rokov ju budete musieť vymeniť za novú aj väčšiu. Odporúča sa vybrať nábytok, z ktorého nekričí, že je vyrobený pre malé deti. Radšej kúpte hneď na začiatku veľkú posteľ, do ktorej dieťa časom dorastie. Praktickým riešením sa potom javí kúpiť obliečky, prehozy, vankúšiky, koberec alebo deku s autíčkami či obľúbeným hrdinom z rozprávky a keď dieťa vyrastie, všetky rozprávkové obliečky i doplnky jednoducho vymeníte za iné. Zariadenie detskej izby tak bude rásť s vaším dieťaťom.

Čím je dieťa staršie, tým viac budú z detskej izby postupne ubúdať detské prvky a budete ich nahrádzať vecami pre tínedžera. V poličkách postupne hračky nahradia knihy a detské doplnky nahradia doplnky nevyhnutné pre študenta. Pri zariaďovaní detskej izby pre tínedžera potom môžete prihliadať aj na jeho záľuby a pripomienky.

Dostatok úložného priestoru

Najdôležitejšie zo všetkého je výber nábytku. Ten by mal byť bezpečný a pevný, aby sa na deti neprevrhol. Deti totiž radi lezú aj na nábytok. Aj pri ňom platí, že by ste mali myslieť dopredu a radšej vyberať taký, ktorý využijú aj deti vo vyššom veku. Rôzne skrine, skrinky, komody alebo kombinované police sú vhodným i praktickým riešením.

Hračky môžete skladovať v rôznych úložných boxoch, čím ušetríte veľa miesta a deti si ich samé dokážu rýchlo upratať. V neskoršom veku poslúžia boxy na uloženie nepotrebných alebo menej používaných vecí, či drobností.

Jedna izba pre dve deti

V prípade, že ste si zaobstarali montovaný dom s jednou detskou izbou a máte dve deti, nevešajte hlavu nad jej zariadením. Aj menší priestor sa dá efektívne využiť a vôbec nemusí izba pôsobiť stiesnene. Najdôležitejšie je poriadne izbu pomerať a zamyslieť sa nad tým, ako by ste nábytok rozložili, aby nepôsobila preplnene. Pritom musíte brať do úvahy, kde je vchod do izby a kde sa nachádza okno.Najrozumnejšie bude izbu jednoducho nakresliť a tak zistíte, koľko miesta máte na postele, skrine a koľko miesta ostane na hranie.

Dve postele sú samozrejmosťou, preto častým riešením býva poschodová posteľ. Dizajn dnešných detských postelí je stále dômyselnejší a tak ponúkajú množstvo iných možností. Okrem samotného spánku, môžete vytvoriť pod vyvýšenou posteľou detský kútik na hranie a neskôr na písanie domácich úloh. Veľmi dômyselné sú mierne vyvýšené postele, v ktorých sú zabudované zásuvky na odkladanie vecí, napríklad hračiek, pretože úložných priestorov nikdy nie je dosť.

Ak zariaďujete izbu pre dve deti, tak každé by malo mať svoj priestor a aspoň malý kútik. Aj písací stôl by ste mali prispôsobiť tak, aby sa k nemu vošli obidve deti naraz. Predídete tým neskorším sporom a hádkam o stôl. Úplne preto postačí dlhá drevená doska a vytvoríte tým dostatočne veľký priestor pre dvoch.

TIP: Zariaďovaniu jednotlivých miestností sme sa venovali aj v našich minulých článkoch, preto vám dávame do pozornosti tipy Ako zariadiť obývačku alebo Ako zariadiť kúpeľňu hravo a prakticky.

Zdielať cez: skopírovať odkaz
KATALÓG

To najlepšie
z našeho katalógu

Prehľadávajte v TOP kategóriách - projekty domov