29. apríla 2021

3 kW fotovoltaické systémy sa hodia najmä pre menšie domy

Fotovoltaické systémy sa na Slovensku stávajú čoraz väčšou samozrejmosťou. Pôvodne boli inštalované najmä na odľahlé miesta, kde nebol iný zdroj elektrickej energie. Dnes je však situácia iná a fotovoltaika sa stáva súčasťou rodinných domov z rozličných dôvodov.

Základ pre budúce fotovoltaické systémy bol položený v roku 1839. Francúzsky fyzik Alexandre Edmond Becquerel v tom čase objavil fotovoltaický jav. Muselo však uplynúť vyše storočie, kým vznikol fotovoltaický panel tak, ako ho poznáme dnes.

V roku 1954 v americkej spoločnosti Bell laboratories experimentovali s tzv. dopovaným kremíkom, ktorý sa ukázal byť vysoko citlivý na osvetlenie. Jeho účinnosť bola v tom čase zhruba 6%. Schopnosť tejto technológie vyrábať elektrickú energiu veľmi rýchlo zúžitkovali pri napájaní družíc.

Následná zvýšená spotreba elektriny, rovnako ako snaha nájsť nové, ekologické zdroje spôsobila, že sa technológia zdokonaľovala a stala sa dostupnejšou aj pre širšie vrstvy spoločnosti.

Aké sú výhody fotovoltaického systému?

Používanie fotovoltaického systému má pre majiteľov domov viaceré výhody:

  • V rámci svojej domácnosti vyrábajú elektrickú energiu - výkon solárnych panelov dokáže často pokryť úplnú spotrebu elektriny domácnosti
  • Úspora nákladov za elektrinu - vďaka fotovoltaike klesajú vaše náklady na chod domu
  • Bezúdržbové zariadenie - fotovoltaické systémy fungujú sebestačne a štandardne tak nepotrebujú ďalšie investície do údržby. Záruka na panely je až 25 rokov a na menič 10 rokov
  • Ekologická výroba elektriny - napriek všetkým, často nezmyselným argumentom, je fotovoltaika ekologický spôsob výroby elektriny
  • Online data - firma GoGreen, s ktorou v rámci inštalácie fotovoltaických systémov spolupracujeme ponúka možnosť sledovať výkonnosť fotovoltaiky na vašej streche pomocou mobilnej aplikácie
  • Energetická norma A0 – vďaka inštalácii fotovoltaického systému sa váš dom dostane hravo do energetickej normy A0

Nevýhody fotovoltaiky

Medzi hlavné nevýhody fotovoltaiky patrí stále pomerne vysoká obstarávacia cena. Tá môže mnohých ľudí pri snahe ušetriť náklady pri výstavbe domu odradiť. Treba však dodať, pri kúpe fotovoltaického systému je možné žiadať o štátnu dotáciu. Preto napríklad cena za jednofázový 3 kW fotovoltaický systém, ktorý ponúka spoločnosť GoGreen bude stáť 3 300€ (aj s dopravou) namiesto pôvodných 4 679€ (s využitím dotácie od štátu vo výške 1 500€).

K ďalším negatívom často patrí zásah do konštrukcie strechy. Vďaka certifikovaným konštrukciám rakúskeho výrobcu Renusol, ktoré firma GoGreen používa je zásah do strechy minimálny.

Pre koho je jednofázový 3 kW fotovoltaický systém vhodný?

Jednofázový 3 kW fotovoltaický systém je vhodný do každej novej domácnosti. Tento systém dokáže účinné pokryť spotrebu domu v rámci dňa a to najmä pri spotrebičoch, ktoré idú v domácnosti nepretržite ako napríklad chladnička či mraznička. Prebytočnú energiu je potom možné uložiť do teplej vody, ktorá je v domácnosti potrebná každý deň a patrí medzí najväčších požieračov energie.

Fotovoltaické systémy sú často nevyhnutnou súčasťou novostavieb, nakoľko treba splniť limit energetickej triedy A0. Fotovoltaika má koeficient 0, ktorý dokáže nakloniť misku váh na tú správnu stranu.

Fotovoltaické panely je možné nainštalovať na všetky typy striech.

Záruka a návratnosť fotovoltaických systémov

Ako sme už vyššie spomínali, pri realizácii fotovoltaických systémov spolupracujeme so spoločnosťou GoGreen. Táto spoločnosť poskytuje 2 ročnú záruku na prácu, 10 ročnú záruku na menič SolaX a záruku 12 rokov na výrobné vady panelov Suntech. Navyše garantujú 25 rokov na účinnosť panelov (účinnosť neklesne pod 80%).

fotovoltaicke systemy gogreen

Čo sa týka návratnosti investície, ide vždy o odhady. Do kalkulácie vstupujú mnohé premenné napr. počet slnečných dní v roku, sklon strechy, postupné klesanie účinnosti panelov či rastúca cena elektrickej energie a pod. Spoločnosť GoGreen však zo skúsenosti vie, že čo sa týka novostavieb, návratnosť investície do 3 kW systému sa pohybuje v rozmedzí 6-8 rokov.

Aspoň orientačne sa používa prepočet, kde sa ráta s inštalovaným výkonom fotovoltaickej elektrárne (v tomto prípade 3 kW) krát zhruba 0,15€ (priemerná cena elektriny). Tým získame údaj o tom, koľko ročne ušetríme na nákupe elektrickej energie z verejnej distribúcie.

Priemerná spotreba nových rodinných domov sa pohybuje v rozmedzí od 4000kWh do 5000 kWh. Ak si domácnosť nainštaluje fotovoltaický systém o výkone 3 kW vyprodukuje si tak sama ročne 3000kW. Ak sa táto energia využije na pokrytie spotreby v domácnosti a na ohrev vody v elektrickom bojleri, šetrenie na spotrebe energie bude: 3000 x 0,15 € = 450 €. V tomto prípade by bola návratnosť systému 7 rokov.

Aktuálne je možné prebytočnú energiu ukladať aj do verejnej siete a tú následne využívať večer za zníženú cenu . V praxi to znamená, že uloženú energiu počas dňa do siete si domácnosť môže následne večer zobrať už len za poplatok distribúcie a teda nie za cenu 0,15 € za kWh ale za 0,08 €kWh. Týmto spôsobom sa môže návratnosť systému ešte urýchliť.

Cena za elektrinu však každoročne stúpa a preto je predpoklad, že návratnosť fotovoltaického systému bude v kratšom časovom horizonte.

Na záver

Inštalácia fotovoltaického systému je pre niekoho nutnosť, pre iného voľbou. Hoci ide stále o pomerne nákladnú položku pri stavbe domu, benefity fotovoltaiky sú tiež výrazné. V prípade že zvažujete stavbu domu a máte otázky ohľadom energetickej triedy A0, neváhajte nás kontaktovať.

Zdielať cez: skopírovať odkaz
KATALÓG

To najlepšie
z našeho katalógu

Prehľadávajte v TOP kategóriách - projekty domov