20. decembra 2023

Montované domy a ich cena. Čo všetko vplýva na to, koľko stojí montovaný dom?

V porovnaní s ostatnými typmi rodinných domov majú montované viaceré výhody. Jednou z nich je aj cena. Tá je v posledných rokoch čoraz dôležitejšia. Poďme sa teda pozrieť, od čoho sa odvíja cena montovaných domov.

Začnime tým, na čom to všetko stojí. Základovou doskou.

Pri stavbe základov vzniká priestor na šetrenie

Základy domu sú naprosto kľúčový prvok. Budú niesť celú ťarchu stavby po dobu celej jej existencie. Preto je dôležité klásť dôraz na nato, aby boli postavené kvalitne. V zásade ide o masu betónu a stavebného železa. Žiaľ, cena týchto dvoch materiálov šla za posledné roky skokovo hore.

Kým ešte okolo roku 2020 stál meter kubický betónu okolo 60€, dnes a pohybuje na úrovni 80€ a viac (záleží od regiónu). O stavebnom železe sa netreba ani zmieňovať. 

Aj napriek tomu tu existuje priestor na isté šetrenie. Cena montovaných domov sa väčšinou udáva bez základovej dosky. Tá sa počíta samostatne alebo si jej výstavbu musíte zabezpečiť sami. A to môže byť výhoda. 

Základová doska patrí medzi tie časti domu, ktoré si dokážete postaviť sami. Je však dôležité vedieť, ako na to. Ideálne je mať pri sebe skúseného majstra, ktorý bude vedieť, čo robí. Pokiaľ sa vám to podarí, dokážete ušetriť stovky eur. 

Treba však opätovne podotknúť, že základy musia byť kvalitné. Pokiaľ sú spravené zle, doplatí na to zvyšok stavby (vrátane majiteľov). Nekvalitné základy sa prejavia napríklad praskaním stien. Oprava takýchto chýb je časovo aj finančne náročná.

na cenu montovaných domov vplývajú aj základy

Základy máme, poďme na hrubú stavbu

V momente, kedy sú základy hotové, dostávajú sa k slovu tesári. Tí vďaka samotnej povahe stavby, dokážu veľmi rýchlo zhotoviť hrubú stavbu. Značná časť nosných prvkov z tzv. KVH hranolov je totiž predpripravená už priamo v hale. Na stavbe sa potom montujú jednotlivé diely “ako lego”. 

Opláštenie stien je z OSB dosiek. Ide o špeciálne stavebné platne z dreva, ktoré zvyšujú celkové statické vlastnosti stavby. Výplň stien potom tvorí nejaká forma tepelnej izolácie. Najčastejšie je to minerálna vlna, ktorá je nehorľavá. Pomáha tak zvyšovať celkovú protipožiarnu charakteristiku domu.

Vďaka takejto skladbe stien majú montované domy výborné tepelnoizolačné vlastnosti. Zároveň sa to však podpisuje aj na ich celkovej cene. Opäť cena OSB dosiek, KVH hranolov či minerálnej vlny počas posledných rokov výrazne stúpla.

V interiéri sa na steny a strop montujú sadrokartónové dosky. Tie urýchľujú výstavbu a starajú sa o to, aby boli steny dokonale hladké. Z vonkajšej strany sa na OSB dosky montuje ešte jedna vrstva tepelnej izolácie. Zvyčajne je to polystyrén, ktorý je v porovnaní s inými tepelno izolačnými materiálmi lacnejší.

Na cenu montovaných domov vplývajú aj okná. Teda ich počet, kvalita dodávateľa a samotné prevedenie. V tomto prípade však nie je príliš priestor na šetrenie. Na lacnejších oknách ušetríte na začiatku. Počas nasledujúcich rokov sa však prejavia rôzne skryté vady a nedokonalosti.

Interiérové dvere

S cenou montovaných domov môže zamávať vybavenie interiéru

Dostali sme sa na úroveň hrubej stavby resp. holodomu. Podstatnú časť z ceny montovaného domu zhltne následné zariaďovanie. Nato, aby bol dom obývateľný, treba ešte doriešiť podlahy, sanitu v kúpeľni a WC, obklady, dvere, vymaľovanie stien atď. Všetky tieto úkony a hlavne materiál, niečo stojí. 

Je teda na zvážení každého investora, do akej fázy si chce nechať postaviť svoj dom. Samozrejme najkomfortnejšie sú montované domy na kľúč. Ich cena je však najvyššia. 

Kto je manuálne zručný alebo má čas (prípadne oboje), môže si nechať vystavať dom “iba” do fázy hrubej stavby resp. hododomu. Potom postupne dokončovať všetky zostávajúce práce v dome až do chvíle, kedy bude plne funkčný a obývateľný.

Montované domy sú tvorené celou škálou rôznych stavebných materiálov a prvkov. Práve ich kombinácia a vzájomná prepojenosť má podstatný vplyv na výslednú cenu akejkoľvek stavby. Ruka v ruke s tým ide možnosť, ako kde tu ušetriť. Napríklad pri svojpomocnom postavení základovej dosky.

Tip na záver

Ďalšou možnosťou, ako ušetriť je vybrať si z nášho katalógu projektov. V ponuke máme skutočne pestrú paletu rôznych montovaných drevodomov od útulných, ktoré sa hodia na menšie pozemky, až po luxusné bungalovy

Pridajte sa aj vy k našim spokojným zákazníkom a bývajte už za 4 mesiace.

Zdielať cez: skopírovať odkaz
KATALÓG

To najlepšie
z našeho katalógu

Prehľadávajte v TOP kategóriách - projekty domov