20. apríla 2017

Kvalitný montovaný dom? Ten s originálnym komínom.

Máte v pláne robiť krb a tým ešte viac umocniť útulnosť v montovanom dome alebo ste si zvolili taký typ vykurovania, ktorý si vyžaduje okamžitý odvod spalín? V tom prípade sa vaša novostavba nezaobíde bez kvalitného komína. Ktorý komín áno a ktorý rozhodne nie?

Komín bol, je a ešte dlho bude nevyhnutnou súčasťou domu

Komín, ako časť konštrukčného riešenia stavby slúžiaci pre odvod spalín, bol súčasťou ľudských obydlí už v dávnej histórii. Dodnes je jednou z najdôležitejších častí všetkých stavieb, v ktorých sa nachádzajú kachle, pece aj ďalšie spotrebiče spaľujúce široké spektrum palív. Pri výbere komína je potrebné mať na pamäti fakt, že sa jedná o voľbu, ktorá ovplyvní oveľa viac než len cenu stavebnej úpravy.

Nie je komín ako komín

K rozdeleniu komínov možno pristúpiť viacerými spôsobmi. Pre tých, ktorí sa chystajú ku stavbe rodinného domu je dôležité delenie na komíny jednovrstvové a viacvrstvové. Jednovrstvové komíny sú zložené z prieduchu obklopeného plášťom, v prípade tých viacvrstvových je prítomná komínová vložka, ktorá je u trojvrstvových systémov obklopená aj izolačnou vrstvou a opäť plášťom. Ďalší dôležitý parameter predstavuje materiál, z ktorého je vyrobená hlavná časť komína. Komíny takto možno deliť na murované a nerezové. Posúdenie vhodnosti daného typu komína je komplexný proces. Vo všeobecnosti možno ale povedať, že murované komíny majú ťažšiu montáž, pretože je väčšinou potrebné prepojenie so základovou doskou. Pri nerezových komínoch je zase treba dodržiavať prísnejšie pravidlá na odstup od horľavých materiálov.Rovnako ako u iných výrobkov, na trhu možno zohnať aj napodobeniny značkových produktov. V prípade komína je však potrebné zvážiť kúpu napodobeniny ešte viac ako v iných prípadoch. Nižšia bezpečnosť aj kratšia životnosť sú dva dôvody, prečo sa drobná úspora na obstarávacej cene v tomto prípade určite nevyplatí.

Kvalitný komín? Ten od firmy Schiedel

Ultra-nízkoenergetický montovaný dom prináša svojim užívateľom moderné, lacné, ekologické a predovšetkým ekonomické bývanie. To všetko je však zaručené iba s použitím vysoko kvalitných materiálov, komponentov a zariadení. Napodobenina komína by mohla všetky tieto výhody zhatiť počas prvého zatopenia. Je teda dôležité nepodceniť ani výber komína a aj tu staviť na vysokú kvalitu. Tým pravým riešením komína pre krb či spotrebiče fungujúce na plynné, kvapalné aj tuhé palivo môže byť napríklad Systém UNI od známej a vyhľadávanej firmy Schiedel. Jedná sa o viacvrstvový systém so zadným odvetrávaním určený pre podtlakovú prevádzku. Univerzálnosť systému spočíva v možnosti jeho použitia pre všetky bežné druhy paliva. Ďalšia výhoda spočíva v možnosti montáže vo vnútri rodinných či bytových domov alebo v priemyselnej výstavbe typu spaľovní odpadov, parných kotolní, sušičiek či veľkých kotolní. Vstupovať doň môžu spaliny s nízkou teplotou pochádzajúci z kotlov na plyn alebo vysokoteplotné spaliny obsahujúci sadze. Komínový systém Schiedel UNI je tiež odolný voči vlhkosti a môže byť teda používaný aj v tzv. mokrom režime. Systém Schiedel UNI možno teda použiť aj v takých teplotných oblastiach, ktoré už sú bežným komínom kvôli nebezpečenstvu prevlhnutiu nedostupné. Malá objemová hmotnosť (1100 – 1250 kg / m3) materiálu, z ktorého sú vyrobené jednotlivé tvárnice, potom významne uľahčuje manipuláciu a celý systém sa tak vyznačuje rýchlou a jednoduchou montážou. Aj z toho dôvodu si  tento komínový systém montovaný dom  doslova vyžaduje, pretože samotná výstavba ultra-nízkoenergetického montovaného domu nezaberie viac než pár týždňov, čo je jeho veľkou prednosťou oproti konkurenčným druhom výstavby. Bola by teda škoda voliť komín s časovo náročnou montážou a inštaláciou. Komíny Schiedel UNI sú tvorené spomínanou komínovou tvárnicou, izolačnou rohožou a keramickou vložkou. Keramické vložky sú vyrobené z vysoko kvalitného, ​​ohňovzdorného šamotu obohateného prímesami, ktoré podstatne zlepšujú jeho vlastnosti ako je nízka nasiakavosť a maximálna odolnosť voči teplotným zmenám aj jeho tepelnoizolačné vlastnosti. Medzi charakteristiky systému Schiedel UNI vlastné patrí tiež vysoká pevnosť i tesnosť. Pre stavbu komína sú k dispozícii jednoprieduchové tvárnice o priereze 12 až 40 cm s alebo bez vetracie šachty. V sortimente možno však nájsť aj dvojprieduchové tvárnice, ktoré majú dvojicu prieduchov buď rovnako, alebo rôzne veľkou.

Komíny Schiedel – zdroj pozitívnych skúseností

Ako už bolo spomenuté, komín je spolu so základmi, obvodovým murivom a strechou najdôležitejším prvkom stavby. Kvalitne vykonaný komín budete využívať nielen vy, ale aj ďalšie generácie obyvateľov domu. Je teda jasné, že výber komína nie je tým pravým miestom na šetrenie v podobe kúpy neznačkových napodobenín. Takéto produkty nielen že budú mať nižšiu životnosť ale budú aj menej bezpečné. Dajte preto na pozitívne skúsenosti zákazníkov, na ktoré možno naraziť prakticky na všetkých internetových diskusiách (http://forum.tzb-info.cz/107192-schiedel-s-komin) a nevrhajte sa do niečoho, čo si na komín iba hrá.

Montované domy od firmy Mirano s.r.o. disponujúci originálnym komínom Schiedel UNI

Ak máte záujem o naozaj kvalitné a zároveň lacné bývanie čo možná najskôr, stavte na montované domy od firmy Mirano s.r.o. Ich kvalita je podložená radom referenčných stavieb a ukážkových domov. Všetky použité materiály aj pracovné postupy sa vyznačujú tou najvyššou kvalitou, čo je garantované zárukou na celú zhotovenú stavbu. V rámci projektu šitého na mieru možno počítať samozrejme aj s komínom, lebo si ho súčasné technológie, krby nevychádzajúce z trendu a často volené spôsoby vykurovania stále vyžadujú. V takom prípade aj my siahame po pravom a originálnom komíne Schiedel UNI tak, aby nami zhotovené montované domy slúžili budúcim užívateľom čo najlepšie a čo najdlhšie po všetkých smeroch. Montovaný dom od firmy Mirano s.r.o. disponujúci komínom Schiedel UNI môžete mať za cenu bytu. Neveríte? Mrknite na ocenený katalóg hotových projektov a urobte si názor sami.

Zdielať cez: skopírovať odkaz
KATALÓG

To najlepšie
z našeho katalógu

Prehľadávajte v TOP kategóriách - projekty domov