19. septembra 2016

4 najpopulárnejšie stavebné materiály pre hrubú stavbu rodinného domu

Voľba materiálu pre stavbu rodinného je čím ďalej zložitejšia a to predovšetkým vďaka rozrastajúcim sa možnostiam stavebných technológií. Prihliadať by sa malo predovšetkým na komplexnosť dodávok jednotlivých súčastí domu. Napriek tomu, že sú z tradície preferované skôr klasické materiály, stále väčšiu obľubu si získavajú montované stavby.

Výpočet stavebných materiálov nebude mať snáď nikdy konca. Vo výskumných laboratóriách sa totiž neustále pracuje na ich vývoji, zmenách a vylepšeniach. Spôsob povrchovej úpravy, ktorá podporuje dnes toľko preferované nízkoenergetické, ekologické, ekonomické a zvukotesné vlastnosti domu a jeho odolnosť voči škodlivinám, sa však bude vždy odvíjať od použitého murovacieho materiálu.

Kritériá pre správnu voľbu murovacieho materiálu

Čím viac úžitkových vlastností uvedených nižšie bude murovací materiál tvoriaci základ hrubej stavby mať, o to menej nákladná a komplikovaná bude jeho následná povrchová úprava.

Úžitkové vlastnosti základného stavebného materiálu:

        Tepelný odpor                         Tepelná akumuláciaZdravotná nezávadnosť

Difúzne vlastnostiFlexibilita murovacích prvkov

         Kompletnosť                    Zvukovo izolačné vlastnosti                   Trvanlivosť

Všetky murovacie materiály opísané v tomto článku prešli značným technologickým vývojom, ich najväčším rozdielom teda nie sú až tak ich vlastnosti a kvalitné spracovanie, ako predovšetkým ich cena a ďalej prácnosť i časová náročnosť pri ich použití.

Klasické materiály

1 Tehla

Tehla v súčasnej podobe spĺňa vysoké nároky kladené na  úžitkové vlastnosti a to na veľmi vysokej úrovni. Medzi tradičné materiály sa radí predovšetkým vďaka zaužívanej ľudskej predstave z minulosti, že ten kto má murovaný dom je bohatý a kto dom drevený zase chudobný. Pálená tehla sa radí medzi drahšie skupiny materiálov. Jedným z dôvodov je ten, že si jednotlivé tehlové bloky vyžadujú fixáciu pomocou malty. Malta už dávno nie je len z vápna, cementu, vody a piesku a tak je známe, že dnes patrí medzi drahé súčasti stavby.

2 Pórobetón a odľahčené betóny

Pórobetón

Poróbetón patrí medzi prírodné materiály. Je zložený z vody, piesku a vápenca. Známy je najmä pre svoju objemovú ľahkosť a povrchovú rovnosť. S pórobetónom sa teda ľahko pracuje a dá sa ľahko rozrezávať ručnou pílou a použiť do ďalších stien. Rovný povrch stien zase uľahčuje omietanie a znižuje množstvo malty, ktorá je pre spájanie pórobetónových tvárnic a priečkoviek nevyhnutná. Výhodou pórobetónu je tiež to, že umožňuje ľahké frézovanie drážok pre elektroinštalácie, čím odpadá namáhavé sekanie do stien a opätovné prácne zapĺňanie vzniknutých otvorov.

Odľahčené betóny

Medzi ľahčené betóny sa zaraďujú napríklad betónové tvárnice s prímesou granúl z vyťaženej hliny staré 80 miliónov rokov. Tieto ľahčené betóny vynikajú ľahkosťou, odolnosťou voči mrazu aj teplu, vysokou pevnosťou tlaku, mimoriadnou životnosťou, tepelno-izolačnými aj protihlukovými vlastnosťami a aplikujú sa obdobne ako pórobetón.

3 Betón

Betón je umelý kameň, ktorý možno odlievať do ľubovoľného tvaru. Je však studený a v porovnaní s tehlovou stenou by betónová stena musela byť dvakrát tak hrubá, aby izolovala rovnako. Betón je pri stavbe domu používaný v kombinácii s ďalšími stavebnými technológiami. Pre príklad môžeme uviezť dva spôsoby aplikácie betónu pre stavbu domu. V prvom prípade sa použijú debniace tvárnice z ľahčeného betónu, ktoré sa bez použitia malty naukladajú tak, aby nadväzovali duté priestory na priestory tvárnic v radoch nad sebou. Vytvorí sa hrubá stavba, ktorá je následne kompletne vyliata riedkym betónom.

Ďalší spôsob aplikácie betónu na stene stavby si vyžaduje debnenie a zodpovedajúcu vrstvu tepelnej izolácie, ktorá sa na záver zaleje betónovou zmesou. V prípade voľby betónu ako základného stavebného materiálu je potrebné opatriť stavbu dobrou tepelnou izoláciou zvonku budovy, aby boli tepelné vlastnosti múrov čo najvyššie.

Priekopnícke materiály

4 Drevo

Napriek tomu, že drevo sa využívalo pre výstavbu domov oveľa skôr ako tradičné materiály popísané vyššie, pre stavbu domu bolo po istú dobu menej atraktívne a to predovšetkým vďaka svojej nízkej cene. Čo je vlastne paradoxné, ale ľudská túžba vychvaľovať sa dobrými majetníckym pomery zvíťazila nad ekonomickým myslením. Dnes, keď sa ľudia o možnostiach stavieb začali viac informovať, konečne prišli na kĺb tejto nízkej cene. Cena dreva je nízka preto, že drevo samo vyrástlo niekde v lesoch a je obnoviteľným prírodným zdrojom a nie preto, že by bolo pre stavu domu menej vhodné. Tehla sa musí vypáliť, pórobetón sa musí vyrobiť na pare pod tlakom a to všetko finálnu cenu daného materiálu jednoznačne navyšuje.

Z hľadiska nízkoenergetických a úžitkových vlastností sa stali montované drevostavby priekopníckym riešením. Tenké steny montovaného domu vyskladané z niekoľkých navzájom doplňujúcich sa stavebných materiálov spĺňajú minimálne rovnakú zvukovú aj tepelnú izoláciu ako steny z materiálov popísaných vyššie a naviac vďaka svojej hrúbke poskytujú veľmi priestranný interiér. Veľmi nízke vstupné aj prevádzkové náklady sú pre montovaný dom vlastné.

Zdielať cez: skopírovať odkaz
KATALÓG

To najlepšie
z našeho katalógu

Prehľadávajte v TOP kategóriách - projekty domov