15. októbra 2018

Spokojná zákazníčka Eva: „Úsporu vidím už teraz.“

Eva Labantová z Hôrok pri Žiline žije v montovanom dome na kľúč od decembra minulého roka. Predtým bývala v klasickom byte a zmenu si dnes nevie vynachváliť. Rozhodla sa pre ňu po narodení bábätka.

Pani Eva pristúpila k hľadaniu nového bývania priam detailisticky a na stavbu sa s manželom pripravovali dva roky. „Prešli sme všetky dostupné technológie, zvažovali sme aj murovaný dom, no nakoniec sme sa rozhodli práve pre montovaný dom na kľúč.  Celému procesu, ktorý robí Mirano v prípade drevodomov sme verili,“ hovorí pre náš blog pani Eva, ktorej sa páčilo aj to, že robotníci a majstri stavali postupne priamo na pozemku a nedoviezli len hotové kusy panelov. „Na tom celom ma najviac prekvapilo, že to bolo také rýchle. Vo februári sme začali vybavovať stavebné povolenie a na Vianoce sme už bývali vo svojom. Všetko sme si dokonca vybavovali sami. A ešte sme boli neuveriteľne prekvapení prístupom firmy Mirano. Predtým sme totiž komunikovali aj s inými firmami, jednej z nich sme, žiaľ, aj zaplatili zálohu a o peniaze sme prišli. S firmou Mirano sa komunikovalo rýchlo a dobre. Boli sme v kontakte denno denne, mailom, telefonicky či osobne. Nikdy sa nevyskytol žiadny problém,“ hodnotí spokojne pani Eva.

Úspora na elektrike zaručená

Nie je žiadnym tajomstvom, že vďaka montovanému domu na kľúč by mali jeho obyvatelia výrazne ušetriť na prevádzkových nákladoch. „Celkovú sumu zistíme až v decembri po vyúčtovaní, zatiaľ sme sa pozerali aspoň na výpočet elektriky. Dom je totiž celý elektrifikovaný. Podľa našich odpočtov sa zmestíme do 100 eur mesačne, a to nijak nešetríme. Ja som na materskej s malým celé dni doma. Ohrievame teplú vodu, používame indukčnú dosku, práčku, sušičku a plno ďalších spotrebičov,“ vyratúva.

Ako hlavnú výhodu vyzdvihuje pani Eva pocit bezpečia a najmä súkromie. „S bytom sa to nedá vôbec porovnať. Je paráda prísť v piatok domov a nevedieť, že sa jeden sused háda a  druhý sa v noci vrátil domov v zlej nálade – toto vôbec človek nemusí zažívať. Nemáme žiadny problém s hlukom, nič nepočuť z izby do izby a synček má svoj vlastný priestor a ihrisko. Keď niekomu povieme, že žijeme v drevodome, niektorí tomu ani neveria. Väčšina ľudí netuší, že nejde o murovaný dom.“

Nie všetci však boli nadšení nápadom Labantovcov. „Našli sa aj takí, ktorí nás od drevodomu odhovárali, ale my sme vedeli, že to chceme mať z dreva. Je to o osobných preferenciách. Niekto si jednoducho myslí, že treba mať murovaný dom, v ktorom budú žiť štyri ďalšie generácie. Názory sú rôzne, no keď k nám príde aj ten najväčší neveriaci Tomáš, nezistí rozdiel medzi našim domom a tým murovaným,“ vysvetľuje pani Eva, ktorá medzičasom nadchla pre montovaný dom na kľúč aj ďalších. „Zastavujú sa u nás ľudia, či už z okolia, alebo takí, ktorí si nás vyhľadali keď sa ešte stavalo. Manželova sesternica už má projekt a ďalší čakajú na dokumenty.“

Na dotácii sa popálili

Labantovci mali výhodu v tom, že už mali svoj pozemok, a preto ho nepotrebovali hľadať či kupovať. Pred stavbou sa zabezpečili tak, aby mali dostatok financií. „Mali sme vlastné zdroje a taktiež sme riešili hypotéku, kde sme založili inú nehnuteľnosť, takže sme mali peniaze na kompletné financovanie.“ Lákadlom bola aj možnosť dotácie od Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka, ktorá sa vzťahuje i na drevodomy. „Žiaľ, tieto stavby sú v dotačnom systéme až na štvrtom mieste,“ krčí plecami pani Eva, ktorá sa pri pátraní po možnosti dotácie len znechutila. „Zistila som, že sú zjavne už presne určené firmy, ktoré ju dostanú. Jedna nemenovaná firma s veľkými pútačmi sa už vopred prezentuje tak, že dotácie dostane na svoje projekty práve ona, vyzerá to ako vopred dohodnuté. Keď teda nejaké dotácie budú, viem, že nemáme šancu.“

Pri zariadení si nechali poradiť

Pani Eva mala presne premyslenú aj väčšinu zariadenia domu. „Napríklad linku som mala rozprojektovanú už predtým, podľa nej som dávala do projektu odpady, ktoré sa nedajú meniť. Vďaka tomu sme už nemuseli nad tým príliš rozmýšľať a pri kuchyni a kúpeľni sme len vyberali farbu. Vchodové dvere sa dali prispôsobiť interiérovým, aby neboli každé z iného vzoru  či modelu. Usporiadali sme to všetko jednoducho a rýchlo. Všetko zariadenie sme brali od Mirana. Aj keby sme to nemali vopred premyslené, poradili by nám. Urobili nám spevnenie na mieste, kde mala stáť linka a tam, kde mali prísť vrchné skrinky namontovali zas latu. Aj sa pýtali či vieme, kde bude visieť niečo ťažké, ako napríklad umývadlo v kúpeľni. Tým, že som to už mala premyslené, vedeli to rýchlo riešiť, boli nám nápomocní. Všetko sme si zobrali na kľúč od Mirana, dokonca aj dodatočné práce –vonkajší obklad okolo vchodových  dverí, obložili nám aj komín,“ pochvaľuje si prístup.

Rodinka pôvodne uvažovala nad krbovou vložkou, ale nakoniec sa rozhodli inak. „Vieme totiž, že to raz bude treba vymeniť, a tak sme išli do akumulačných kachlí, dizajnových. Je to kus nábytku, ktorý sa dá hocikedy vymeniť. Takto sme to poňali. Vyslovene nimi nekúrime, ale keď je chladnejšie a deti už spia, zakúrime si. Je to výborné, dobre to vyzerá, je to  udržiavateľné, pekné a vymeniteľné bez stavebných prác,“ pridáva na záver praktický tip zo svojej domácnosti Eva Labantová.

Zdielať cez: skopírovať odkaz
KATALÓG

To najlepšie
z našeho katalógu

Prehľadávajte v TOP kategóriách - projekty domov