12. januára 2021

Murovaný alebo montovaný dom? Tu je porovnanie.

Vďaka moderným postupom v stavebníctve dnes murovaný a montovaný dom na prvý pohľad možno ani nerozoznáte. Napriek tomu existuje viacero rozdielov, ktorými sa tieto stavby líšia. Vybrali sme pre vás tie najdôležitejšie, ktoré vám uľahčia rozhodovanie pri výbere vášho nového domova.

Životnosť rodinného domu

Murované domy boli v minulosti obľúbené najmä kvôli svojej dlhej životnosti. Vďaka nej slúžili viacerým generáciám. No každý dom starne. A preto predtým, ako takýto dom začne obývať nová generácia, je zvyčajne potrebná menšia či väčšia rekonštrukcia. Navyše, životnosť murovaného domu vo veľkej miere závisí od kvality jeho prevedenia. Zlú povesť na našom území získali montované domy ešte v minulom režime, kde boli známe pod názvom Okál a vyrábala ich firma RD Jeseník. okal dom Dnešné moderné montované domy však používajú iné stavebné postupy a materiály, preto s domami typu Okál nemajú veľa spoločného. Môžeme s istotou povedať, že odborne postavené montované domy sa svojou životnosťou bez problémov vyrovnajú murovaným domom. Životnosť murovaných a montovaných domov je porovnateľná.

Rýchlosť výstavby

Kým výstavba murovaného domu je dlhodobý proces, ktorý si vyžaduje viac časovo náročných úkonov, bývať v montovanom dome môžete už do 3 mesiacov od začiatku prác na hrubej stavbe. Dôvodom sú najmä moderné technologické postupy, ktoré pri stavbe montovaného domu eliminujú mokré procesy vyžadujúce čas na vyzretie materiálu. V ideálnom prípade je možné hrubú stavbu murovaného bungalovu postaviť o 2 až 3 týždne neskôr ako montovaný dom; pri poschodových murovaných domoch treba počítať s minimálne 6 týždňami navyše. V niektorých prípadoch ale výstavba murovaného domu môže trvať aj niekoľko rokov. Výstavba montovaného domu je v porovnaní s murovaným kratšia. 

Náklady na stavbu

Rozdiely v cenách murovaných a montovaných domov sa pohybujú približne na úrovni 15 až 20 % v prospech montovaných domov. Tu však veľa závisí od kvality použitých materiálov, od konkrétneho domu, prípadne ďalších špecifík stavby. S vyššou cenou ako v prípade murovaného domu, musíte počítať v prípade montovaných domov zhotovených z masívneho dreva. Cena za tieto montované domy sa pohybuje približne o 20% až 30 % vyššie ako pri cene murovaných domov. Ide však o jedny z najekologickejších a najmenej energeticky náročných domov, aké sú na našom trhu dostupné. Katalógové montované domy z našej ponuky sú vo väčšine prípadov lacnejšie ako murované domy. 

Technologická náročnosť stavebných prác

Kvalita montovaných domov vo veľkej miere závisí od kvality prevedenia stavebných prác, ktoré sú technologicky o niečo zložitejšie ako v prípade murovaných domov. Do stien sa počas výstavby nesmie dostať žiadna vlhkosť, nesmú sa poručiť izolácie a steny musia byť presne zmontované. technologia stavby montovaneho domu Stavba montovaného domu je technicky náročnejšia. Výber firmy, ktorej zveríte do rúk stavbu svojho montovaného domu, je preto potrebné dobre zvážiť. My si za svojou prácou stojíme. Na hrubú stavbu vám poskytneme 15 ročnú záruku, na holodom 5 ročnú záruku. 

Horľavosť domu

Hoci je drevo vo všeobecnosti považované za horľavý materiál, tak ako murované domy, aj montované domy musia spĺňať rovnaké zásady z hľadiska ochrany pred požiarom. V praxi to znamená, že nosná konštrukcia domu sa nesmie zrútiť skôr ako za čas potrebný na bezpečnú evakuáciu osôb (zvyčajne 30 minút). Horľavosť montovaných drevodomov teda môžeme pokojne zaradiť medzi mýtus, ktorý nie je založení na pravde. Všetky montované domy z našej ponuky sú vyhotovené z nehorľavých materiálov, čo zabezpečuje ich odolnosť voči ohňu. K montovaným domom dodávame aj certifikát odolnosti proti požiaru. 

Úžitková plocha domu

Montované domy v porovnaní s murovanými poskytujú približne o 7 % viac úžitkovej plochy. Hlavným dôvodom sú v porovnaní v murovanými domami užšie obvodové a priečkové steny. Užšie steny však neznamenajú nižšiu tepelnú izoláciu domu. Tepelnoizolačné vlastnosti domu v porovnaní s murovaným ostávajú rovnaké aj pri nižších hrúbkach stien. uzitkova plocha montovaneho domu Montované domy poskytujú v porovnaní s murovanými vyššiu úžitkovú plochu. Oceníte to napríklad v prípade malého pozemku.

Na záver

Technológie výstavby montovaných domov prešli za posledné desaťročia značným vývojom. Mnohé predsudky, ktoré sa s montovanými domami v minulosti spájali, už preto dnes nemajú žiadne opodstatnenie. Navyše, montované domy sa vyznačujú použitím ekologickejších materiálov, zdravou vnútornou klímou a nižšími energetickými nárokmi. Energetická efektívnosť stavieb už nie je iba módny trend, ale stáva sa aj zákonnou povinnosťou. Rozhodnutie pre stavbu montovaného domu preto určite neoľutujete.
Zdielať cez: skopírovať odkaz
KATALÓG

To najlepšie
z našeho katalógu

Prehľadávajte v TOP kategóriách - projekty domov