28. februára 2021

Máte problematický stavebný pozemok? Aj tak môžete mať svoj dom snov

Nájsť ideálny stavebný pozemok v dnešnej dobe nie je vôbec jednoduché. Rovinatých pozemkov je síce pomerne dosť, no ich ceny neustále stúpajú. Máme však dobrú správu. Váš vysnívaný dom môžete postaviť aj na svahovitom, malom alebo úzkom stavebnom pozemku. 

O ideálnych stavebných pozemkoch existujú určité predstavy. Podľa mnohých by mal byť rovinatý, prípadne len mierne svahovitý. Svoju rolu zohráva pomer strán, ktorý je definovaný proporčne 2:3. Získať takýto stavebnícky “poklad” môže byť dnes na mnohých miestach problém. Preto moderné stavebníctvo ráta aj s variantmi, kedy podmienky nie sú dokonalé. 

Domy na úzky stavebný pozemok

Stúpajúca cena stavebných parciel čoraz viac tlačí ľudí hľadať možnosť, ako pri výstavbe rodinného domu ušetriť. Jedným z častých riešení je využitie napríklad záhrady za rodičovským domom. Takéto pozemky však bývajú často na dnešné stavebné normy nevhodné.

Vzdialenosť od hranice pozemku suseda musí byť minimálne 2 metre, pričom štandardne sa šírka moderné rodinného domu pohybuje od 6,5 m. Stavebný pozemok tak musí mať minimálne 10,5 metra. Veľká časť pozemkov za starými rodinnými domami však takú šírku nedostahuje, a preto klasický prízemný bungalov so štvorcovým pôdorysom sa na takýto úzky pozemok nezmestí. Existuje však riešenie. 

Stačí zmeniť dispozíciu rodinného domu. Nepôjde už o klasický štvorec, ale o viac pozdĺžny návrh. Aj ten si však zachováva všetky výhody moderných bungalovov a pri bežnom užívaní si ani neuvedomíte, že váš domov má tvar obdĺžnika a nie štvorca. Navyše, vďaka svojmu tvaru váš nový rodinný dom získa punc jedinečnosti. 

U nás v Mirano sme pripravili nový katalóg projektov domov, ktorý je rozdelený aj podľa dispozície stavebného pozemku. Nemusíte tak dlho hľadať projekt rodinného domu a zvažovať, či vám na pozemok zapasuje. Stačí si zvoliť tvar vášho pozemku, napríklad úzky a dlhý alebo úzky a malý. V oboch prípadoch vám katalóg ponúkne hneď niekoľko možností. 

projekt domu na úzky pozemok

Projekty domov pre malé pozemky

Aj v prípade malých pozemkov nie je všetko stratené. Projekty malých domov v našom katalógu začínajú už od úžitkovej plochy 48,34 m2, čo predstavuje 33,17 m2 obytnej plochy. Tento dom je obľúbený ako hosťovský dom postavený na väčšej záhrade už existujúceho rodinného domu. Dobre poslúži aj ako štartovací dom pre malú rodinku.

V zozname malých domov nájdete aj projekt Bungalov 7, ktorý zaberie iba 80,50m2 zastavanej plochy a ponúka 64,80m2 úžitkovej plochy a 49,20m2 obytnej plochy. To už postačí na spokojný život pre 3-člennú rodinu. Cena pri stavbe tohto domu do štádia holodom vyjde na 54.220€.

Dvojposchodové domy ako varianta

Dvojposchodové rodinné domy na istý čas vyšli z módy. Posledné roky však zažívajú svoju renesanciu. Predstavujú ideálne riešenie pre tých, ktorý potrebujú nájsť kompromis medzi velkou úžitkovou plochou a užším či menším pozemkom. Zároveň poskytujú aj ďalšie výhody. Napríklad prirodzené oddelenie dennej časti od nočnej a v závislosti od projektu aj väčšie súkromie pre obyvateľov domácnosti a pod.

V našom katalógu nájdete projekty dvojposchodových rodinných domov ale aj projekty domov s obytným podkrovím

Dá sa postaviť rodinný dom na svahovitom pozemku?

Svahovité pozemky patria do kategórie menej obľúbených. Na jednej strane sú lacnejšie než rovinaté pozemky, na druhej strane sa však úprave terénu resp. výstavba môže predražiť až o 50%. Danú stavebnú parcelu totiž treba stavebnými strojmi upraviť (na mieste domu vyrovnať terén), aby sa dal postaviť klasický rodinný dom ako na rovinatom pozemku. 

Vo väčšine prípadov sa dá využiť aj prirodzenosť daného stavebného pozemku a postaviť bungalov vo svahu. V takom prípade je možné postaviť dom na vyvýšených základoch alebo využiť svah na vytvorenie podpivničeného bungalovu. Nech už sa rozhodnete akokoľvek, je dobré vedieť, že v našom katalógu sú všetky projekty navrhnuté tak, aby sa dali podpivničiť. Pri výbere nového domu tak nie ste z našej strany nijako limitovaný. 

podpivničený dom

Na záver

Na prvý pohľad nevhodný malý, úzky či svahovitý pozemok môžete veľmi rýchlo a ľahko premeniť na svoj jedinečný domov. A my vám s tým radi pomôžeme. Stačí si vybrať niektorý z našich katalógových rodinných domov a môžeme sa pustiť do práce. Rodinné domy staviame kdekoľvek na Slovensku, do štádia hrubej stavby, holodomu alebo domu na kľúč podľa požiadaviek klienta.

Zdielať cez: skopírovať odkaz
KATALÓG

To najlepšie
z našeho katalógu

Prehľadávajte v TOP kategóriách - projekty domov