31. augusta 2022

Domáca elektráreň nie je len o fotovoltaike. Čo takto využiť vietor?

Domáca elektráreň. So stúpajúcimi cenami za elektrinu sa javí ako jedno z riešení umožňujúce šetriť náklady za energie. Realizácia domácej elektrárne je potom už relatívne ľahká záležitosť. Stačí sa rozhodnúť, či je pre vás prijatelnejšia fotovoltaika, domáca veterná elektráreň alebo oboje. Rozhodne to však nebude krok vedľa.

Slnko a vzduch. Práve s týmito dvoma hlavnými zdrojmi energie pracujeme, pokiaľ chceme mať domácu elektráreň. Začnime však tou najrozšírenejšou.

Fotovoltaická elektráreň

Využíva energiu dopadajúceho slnka a tzv. fotovoltaický jav. Prostredníctvom špeciálneho fotovoltaického resp. solárneho článku dochádza k premene svetelnej energie na elektrickú. 

Základnou surovinou pre výrobu fotovoltaických článkov je kremík. V súčasnosti sa využíva tzv. monokryštalický kremík, ktorý je drahší, ale má väčšiu účinnosť (cca 19%). Potom existuje polykryštalický kremík. Ten je lacnejší, nakoľko odpadá proces ťaženia monokryštálu. Na druhú stranu je však menej účinný (okolo 14%). 

Fotovoltaické články sa spájajú do väčších blokov - panelov. Tie sa následne montujú na strechy. Vzájomným prepojením viacerých panelov je fotovoltaická elektráreň schopná hravo pokryť dennú spotrebu domácnosti. 

Fotovoltaická elektráreň je často a nepsrávne označovaná ako solárna elektráreň. 

Výhody fotovoltaiky

Fotovoltaika sa dlhé roky používala najmä tam, kde nebol iný zdroj elektrickej energie. Primárne sa využívala najmä v kozmickom priemysle. Za posledných desať rokov došlo k ohromnému rozvoju a fotovoltaické panely tak čoraz častejšie zohrávajú úlohu domácej elektrárne. 

Medzi hlavný benefit fotovoltaiky patrí samozrejme schopnosť vyrábať elektrickú elektrinu. Tá je ekologická, nakoľko vzniká prakticky priamo na streche rodinného domu a takpovediac bezplatná. Samozrejme treba prvotnú investíciu, no k tomu sa dostaneme neskôr. 

domáca elektráreň
Domy so sklonom strechy aspoň 20% orientované na juh sú ideálne na montáž fotovoltaiky

Tento typ domácej elektrárne dokáže výrazne znížiť náklady na elektrinu. To sa oplatí najmä pokiaľ kúrite elektrickým podlahovým kúrením, máte klimatizáciu alebo podobne energicky náročnú domácnosť. V súčasnosti je fotovoltaika v kurze. Vďaka tomu je možné žiadať o dotáciu od štátu (Zelená domácnostiam), ktorá pomáha znížiť cenu vstupných nákladov. 

V minulosti sa elektrina vyrobená prostredníctvom fotovoltaických panelov dala predávať. Tento model dnes už nefunguje. Našťastie existuje akási alternatíva v podobe tzv. virtuálnej batérie. Prebytky elektriny vyrobené v domácej elektrárni dodávate do siete a môžete si ju späť vziať v momente, kedy ju potrebujete (napr. v noci alebo počas zamračeného počasia).

My odporúčame pri menších domoch inštalovať fotovoltaické systémy s výkonom 3 kW. Pri väčších domoch je však vhodnejšie použiť fotovoltaiku s výkonom 5.18 kW.

Nevýhody fotovoltaiky

Veľa ľudí od inštalácie fotovoltaiky odraďuje obstarávacia cena. Tá sa pohybuje v rádovo tisícoch eur v závislosti od montovaného výkonu domácej elektrárne (zjednodušene počtu panelov). Otázna je aj spoľahlivosť jednotlivých častí fotovoltaickej elektrárne. Výrobcovia väčšinou garantujú 80% účinnosť aj po 25 rokoch prevádzky a 10 rokov na menič napätia. 

Medzi najväčšie negatívum však patrí obmedzená efektivita fotovoltaiky. Stačí, aby prišiel mrak a účinnosť elektrárne rapídne klesá. 

domáca veterná elektráreň
Dvojposchodové domy sú vhodné na montáž domácej veternej elektrárne

Domáca veterná elektráreň

Predstavuje alternatívu resp. doplnok k fotovoltaike. V podstate ide o zmenšenú verziu obrích veterných elektrární. Tie, ktoré sa predávajú do domácností majú priemer vrtule zhruba 2 metre a výkon do 2 kW. 

K ich väčšiemu rozšíreniu bránia predovšetkým predsudky. Ľudia sa boja nadmerného hluku a mihotania listov vrtule, pričom ani jeden z týchto obáv nie je na mieste. Problém môže byť aj s lokalitou. Pre správne fungovanie a návratnosť investície je potrebné pravidelné prúdenie vzduchu (na intenzite až tak nezáleží). Aj z tohto dôvodu sa odporúča inštalovať domácu veternú elektráreň najmä na východné Slovensko, kde sú najlepšie poveternostné podmienky.

Po inštalácii na stožiar prípadne iné uchytenie na dome je bežná prevádzka nenáročná. V kombinácii s fotovoltaikou môže ísť o dokonalú symbiózu. Pokiaľ svieti slnko, vyrába elektrinu primárne fotovoltaika. V daždivých dňoch zas viac fúka a vtedy preberá dominantnú rolu práve veterná turbína. Spoločne tak môžu vytvoriť tandem vďaka ktorému budú vaše náklady na elektrinu minimálne.

Tip na záver

Pokiaľ plánujete stavať, dávame do pozornosti náš katalóg projektov domov. Sme špecialisti na nízkoenergetické montované drevodomy, ktoré sme schopní postaviť na kľúč už za tri mesiace od začatia prác. 

Zdielať cez: skopírovať odkaz
KATALÓG

To najlepšie
z našeho katalógu

Prehľadávajte v TOP kategóriách - projekty domov