11. októbra 2020

Výhody drevostavieb a mýty, ktoré ich obklopujú.

Hoci sú drevostavby rokmi osvedčené, stále o nich panuje množstvo mýtov a povier. Dnes sa pozrieme na najčastejšie z nich a tiež si povieme, prečo by ste im nemali veriť. Drevo sa ako konštrukčný materiál používal stovky rokov. Až v druhej polovici 20. storočia sa dostal do úzadia a ľudia vo veľkom stavali svoje domovy najmä z pálenej tehly, tzv. kvádru a samozrejme všadeprítomného betónu. Za niekoľko desaťročí sa tak úplne zabudlo na to, aké výhody domy z dreva majú.

Drevo ako stavebný materiál

Medzi často prizvukovanú vlastnosť dreva ako stavebného materiálu patrí jeho šetrnosť k životnému prostrediu. Má totiž nízku uhlíkovú stopu. Navyše drevodom sa dá prakticky celý ekologicky zlikvidovať. Zároveň ako jediný konštrukčný materiál je z obnoviteľných zdrojov. V prípade rozumne riadeného hospodárskeho lesa tak nedochádza k drancovaniu prírody, ako v prípade iných stavebných materiálov. Ekológia však nie je jeho jediná pozitívna vlastnosť. Drevo v stavebných konštrukciách disponuje skvelými mechanickými vlastnosťami. Má dobrý pomer únosnosti konštrukčných prvkov k ich hmotnosti. Vďaka tomu je možné používať drevo v nosných, ale aj rámových konštrukciách. stavba z dreva Drevo navyše vyniká aj dobrými tepelnoizolačnými vlastnosťami, ktoré sa ideálne dopĺňajú s ďalšími izolačnými materiálmi. V neposlednom rade treba tiež vyzdvihnúť aj estetickosť dreva. To umožňuje napríklad priznať niektoré drevené prvky v interiéri bez toho, aby došlo k narušeniu celkového dizajnu vo vnútri domu.

Výhody montovanej drevostavby

Okrem spomínaných jedinečných vlastností dreva majú drevostavby tiež ďalšie výhody. V prvom rade je to rýchlosť výstavby. Tá môže byť v závislosti od použitej technológie až desaťkrát rýchlejšia než pri klasických murovaných domoch. Napríklad v našom prípade je dodacia lehota do 3 mesiacov od podpisu zmluvy pri drevostavbe „na kľúč“. Výhodou je tiež suchý proces výstavby. Rodinným domom postaveným z pórobetónu trvá aj niekoľko rokov než zo seba vydajú všetku vlhkosť, ktorú získali pri výrobe. Až potom plnohodnotne nadobúdajú výrobcom prezentované vlastnosti. Tento problém pri drevostavbách odpadá. Podstatná je aj úspora úžitkovej plochy. Domy z klasických materiálov musia mať rádovo hrubšie steny, aby splnili tepelnoizolačné normy. Drevostavby teda vo výsledku zaberú zhruba o 10% menej plochy na základovej doske. Pri štandardnom rozmere 100 m2 teda robí rozdiel až 10 m2. interiér drevostavby

Najčastejšie mýty spojené s drevostavbou

Podiel drevostavieb na Slovensku za posledných desať rokov stúpol z pôvodných 5% na niečo vyše 10%. Aj napriek tomu prežívajú medzi ľuďmi predsudky spojené s týmto druhom domov. Medzi najčastejšie z nich patria napríklad:

Drevostavba ľahko zhorí

Ide o veľmi častý mýtus, ktorý vychádza z poznania, že drevo je horľavý materiál. Ľudia však zabúdajú na fakt, že v prípade drevostavieb horí drevo inak, než je tomu v krbe či pri táboráku. V prvom rade nemá oheň vo vnútri domu toľko vzduchu, ako v exteriéri. Navyše pri vzplanutí povrch dreva zuholnatie, čím dochádza k spomaleniu horenia konštrukcie. Dôležitým faktorom sú aj použité stavebné materiály. Pri drevostavbách sa používajú zmiešané konštrukčné celky, teda nie len čisto drevená konštrukcia. Vďaka tomu moderné konštrukcie na báze dreva vykazujú až deväťdesiat minútovú požiarnu odolnosť z interiéru a stodvadsať minútovú z exteriéru. Na tento fakt reagovala aj revidovaná norma STN 92 0201-2:2017, ktorá umožňuje stavať z dreva až päťpodlažné budovy namiesto pôvodných dvojpodlažných.

Drevostavby majú nízku životnosť

Pohľad na staré rozpadajúce sa drevenice či strechy na spustnutých domoch utvrdzujú mnohých v presvedčení, že stavby z dreva majú nízku životnosť. Opak je však pravdou. Pri dodržaní všetkých konštrukčných zásad a správnom prevedení výstavby je životnosť drevostavby odhadovaná na sto a viac rokov. Aj v súčasnosti máme na Slovensku stavby z dreva, ktoré majú vyše dve storočia a napriek tomu sú vo výbornej kondícii.

Dom z dreva zožerú škodcovia

Myši, plesne a huby. Traja škodcovia, ktorí zaručene zničia každú drevostavbu. Situácia je však rovnaká ako v prípade životnosti. Pokiaľ sa správne dodrží stavebná technológia, hlodavce sa do domu nedostanú. Potvrdzuje to aj naša osobná skúsenosť. Z takmer štyristo montovaných domov, ktoré sme postavili, sa ani v jednom nevyskytol problém s hlodavcami v stene. O tejto tematike sme písali aj náš posledný článok. Rovnaké pravidlo platí aj v prípade plesní a húb. Pri výstavbe používame sušené BSH a KVH hranoly, ktoré už sami o sebe eliminujú činnosť drevokazných húb a plesní. Navyše všetky drevené prvky impregnujeme, čo ešte zvyšuje odolnosť drevostavby pred škodcami.

Stavajte s overenou firmou

Vyššie uvedené mýty spojené s drevostavbami pochádzajú zrejme od ľudí, ktorí v drevodome nikdy nebývali alebo stavbu realizovali svojpomocne a dopustili sa konštrukčných chýb. Pokiaľ sa chcete podobným problémom vyvarovať, nechajte stavbu montovaného drevodomu na nás. Vybrať si môžete z nášho katalógu montovaných drevodomov, prípadne postavíme Váš vysnívaný dom podľa dodanej projektovej dokumentácie. Stavby realizujeme na území celého Slovenska. Budeme radi, keď nás budete kontaktovať.
Zdielať cez: skopírovať odkaz
KATALÓG

To najlepšie
z našeho katalógu

Prehľadávajte v TOP kategóriách - projekty domov