17. októbra 2022

Ako na správne vyrovnanie pozemku?

Vyrovnanie pozemku je často nevyhnutný krok. Najmä svahovité pozemky je nutné vyrovnať ešte predtým, než začne samotná výstavba domu. Samozrejme sa dá tento krok preskočiť. V tom prípade si vás však úprava pozemku počká počas finalizačných prácach okolo domu.

Svahovité pozemky majú svoje nezameniteľné výhody. Jednou z nich je aj nižšia obstarávacia cena a pomerne široké možnosti, ako naplno využiť svahovitosť stavebnej parcely.

Jednou z hlavných nevýhod je však potreba takýto typ stavebného pozemku náležite upraviť. Poďme sa bližšie pozrieť na to, aké sú možnosti na vyrovnanie pozemku.

Vyrovnanie pozemku pred výstavbou domu

Ide o pomerne častý postup. Cieľom je vytvoriť rovinatý pozemok (často za akúkoľvek cenu). V ideálnom prípade začnú majitelia na svoju stavebnú parcelu navážať hlinu. Tá sa dá získať rôzne po bazároch, v skupinách na sociálnych sieťach, cez obec alebo stavebné firmy. 

Hlina je poväčšinou prebytočná najmä pri výstavbe rodinných domov či pivníc. Preto sa jej dotknuté osoby zvyčajne rady zbavia bezplatne (za odvoz). Nie vždy je však hliny dostatok. Vtedy sa dostáva k slovu stavebný odpad

Toto riešenie nie je najšťastnejšie, no v praxi sa používa. Stavebný odpad, teda napríklad materiál po búraní starších rodinných domov, sa naváža na pozemok s cieľom vyrovnať terénne nerovnosti. V ideálnom prípade príde na vrch 40 a viac centimetrov zeminy, ktorá stavebný odpad zakryje. 

Pokiaľ príde k vyrovnaniu pozemku pred výstavbou, je aj samotné stavanie o niečo jednoduchšie. Je kde zložiť stavebný materiál a lepšie sa manipuluje napríklad s lešením. Zároveň má celé podložie dostatok času počas stavby domu sadnúť. Preto sa neskôr nemusíte báť spraviť finálne terénne úpravy.

Ako vyrovnať pozemok po stavbe domu

Často na vyrovnanie pozemku pred výstavbou nie je čas. Preto k tejto činnosti dochádza dodatočne. Postup je viac menej rovnaký, ako v prvom prípade. Pokiaľ to situácia dovolí, pozemok sa vyrovnáva navozenou hlinou alebo sendvičovo stavebná suť (zemina horšej kvality) a ornica na vrch. 

V tomto prípade však hrozí jedna vec. Zemina zvyčajne potrebuje svoj čas na zosadnutie. Preto nie je žiadúce zrovnať pozemok a hneď robiť finálne úpravy okolo domu ako je výsaba trávnika či budovanie chodníkov. Na stabilizáciu väčšinou stačia intenzívne dažde, teda najmä zimné obdobie. Potom je pozemok viacmenej pripravený na finálne dizajnové úpravy.

Na čo si dať pozor pri vyrovnávaní pozemku

Pri snahe o vyrovnanie pozemku odporúčame nasledovné:

  • Začať vyrovnávať pozemok dostatočne včas. Ideálne stav je taký, že ešte pred samotnou kúpou svahovitého pozemku si zistíte, či je v okolí stavebný ruch a nebude tak problém so zeminou. Ak nie je, stojí za zváženie samotná kúpa stavebnej parcely. Následne je potrebné začať s navážaním zeminy prakticky hneď ako sa dá. Čím skôr ju naveziete, tým skôr začne sadať a stane sa stabilnou. 
  • Pozor na množstvo navezenej hliny. Tú by ste mali pri navážaní rozhrabovať po celej ploche pozemku, aby nevznikla vrstva hrubšia ako 50 cm. Následne je potrebné ju zhutniť. Nato postačí buď nákladné auto alebo báger. Poprípade môžete siahnuť po dusadle. Čím poctivejšie tento krok spravíte, tým stabilnejšie budete mať podložie.
  • Snažte sa vyvarovať stavebného odpadu. Zvyčajne je dostupnejší ako kvalitná hlina. Na druhú stranu na túto úsporu doplatíte už pri výstavbe. Pri kopaní základov sa nebudú vykopané pásy rovné a to viac betónu do nich pôjde. Taktiež neskôr môže podložie zo stavebného odpadu robiť problém. Trávniku možno postačí pár cm hliny. Ak však plánujete sadiť kríky a stromy, poľahky sa môže stať, že prerastú až k stavebnému odpadu a začnú chradnúť. 
  • Pokiaľ kupujete už vyrovnaný pozemok, pýtajte sa ako a čím bol zrovnávaný. 

Tip na záver

Odporúčame si prečítať aj naše články o tom ako sa vysporiadať s problematickým pozemkom a tipy ako postaviť dom vo svahu.

Či už budete vyrovnávať pozemok pred alebo po výstavbe domu necháme na vás. My vám radi pomôže so samotnou výstavbou domu. Sme špecialisti na pasívne drevodomy. Inšpirujte sa v našom katalógu projektov domov alebo si pripravte projekt domu na mieru. My váš sen o novom bývaní radi zrealizujeme.

Zdielať cez: skopírovať odkaz
KATALÓG

To najlepšie
z našeho katalógu

Prehľadávajte v TOP kategóriách - projekty domov