7. júna 2017

Nepreceňujte hrubú stavbu domu

Hrubá stavba domu je síce jednou z najdôležitejších etáp, ktorá musí byť vykonaná naozaj precízne tak, aby boli splnené energetické požiadavky kladené na novostavbu, avšak z hľadiska financií tvorí len 1/4 celkových nákladov na kompletnú výstavbu. Na tento fakt treba myslieť pri tvorbe stavebného rozpočtu ešte pred zaistením financovania. Existujú stavebné firmy, ktoré tejto nevedomosti ľudí využívajú a účtujú si za hrubú stavbu neúmerné množstvo peňazí. Dôsledkom toho býva, že na dokončenie domu chýbajú peňažné prostriedky.

Orientačný stavebný rozpočet je veľký pomocník

Nižšie uvedený orientačný percentuálny rozpočet je smerodajný pre všetky typy stavieb – montované, murované, tehlové, z veľkoplošných betónových dielcov ai. Oceníte ho najmä, ak plánujete stavať dom čiastočne svojpomocne a čiastočne s firmou. Na základe zvolenej stavebnej technológie sa môžu uvedené hodnoty cenovo líšiť. Napriek tomu je však toto neoceniteľnou pomôckou, ktorá vám pomôže v tom, že dokončite dom za stanovenú cenovú hranicu KOMPLETNE.

Ku rozpočtu sa vždy pričíta ešte 10 % rezerva a DPH.

Základy vrátane hrubej stavby patria medzi kľúčové stavebné etapy

Zistenie, že hrubá stavba je z pohľadu financií preceňovaná, nijako neovplyvňuje fakt, že sa jedná o jednu z najdôležitejších stavebných etáp.

To, prečo sú ľudia ochotný podvodným firmám naletieť a zaplatiť im za hrubú stavbu aj 75% z plánovaného rozpočtu na celkovú výstavbu domu, má nasledujúci dôvod: ak stojí hrubá stavba, vyzerá to, že je takmer hotovo. Vy už ale viete, že zostáva ešte ďalších sedem základných stavebných úkonov na to, aby sa mohol rodinný dom vyhlásiť za hotový: strecha, výplne otvorov, inštalácia elektro, vykurovanie vrátane vody a kanalizácie, izolácie, úpravy povrchov aj podlahy a dokončovacie práce. Avšak základy a hrubá stavba sú tým, čo určuje budúcu stabilitu, životnosť a energetickú sebestačnosť domu. So základmi dom stojí, ale aj padá. Zlé zhotovenie základovej dosky spôsobuje praskanie omietok, skríženie okien a dverí alebo opadávanie stropov. Chyby v konštrukcii obvodových stien zasa zapríčiňujú vyššie účty za energie alebo nesplnené zvukovoizolačné predpoklady. Chce to jednoducho skúsenosti, a to predovšetkým ak ide o montovaný dom, ktorého výstavba je natoľko odlišná od konkurenčných konštrukčných stavebných postupov.

Pri montovanom dome na hrubej stavbe ušetríte!

Montované domy rastú ako huby po daždi – rovnako rýchlo a rovnako hojne. Ich výstavba je blesková a kvalita na veľmi vysokej úrovni. Firmy ponúkajú hneď niekoľko etáp dokončenia, čím vám udávajú voľnú ruku vo svojpomocných prácach. A práve jedna z týchto etáp má názov “hrubá stavba“. U montovaných domov však táto daná fáza zahŕňa aj výstavbu strechy. Znamená to, že by ste mali podľa grafickej pomôcky (viď vyššie) pri montovanom dome počítať s 34% nákladmi (23% hrubá stavba + 11,5% strecha) a ďalej potom aj s rezervou a s DPH. Náseldujíci príklad ukáže, ako si dané cenové pomery vedú v praxi, konkrétne u nízkonenergetického montovaného domu: Bungalov 7 firmy Mirano s.r.o.

Tú môžete vidieť, že hrubá stavba Bungalovu 7 vrátanie strechy tvorí 26 % percent stavebného rozpočtu, čo je o 8 % menej, než je obvykle rátané. V porovnaní s konkurenčnými ťažkými stavbami sa jedná o úsporu niekoľkých tisíc eur. V našom prípade sú navyše práce prevedené precízne a 15 ročná záruka v cene. Ako je zrejmé, spoločnosť Mirano s.r.o. na hrubej stavbe rozhodne neparazituje. Naopak veľmi priaznivými obstarávacími cenami umožňuje zrealizovať sen o bývaní prakticky každému z vás.

Hrubá stavba za 4 dni? Moderný systém výstavby montovaného domu šetrí ľudskú prácu.

Kým sa hrubá stavba pri murovaných konštrukciách ráta rádovo niekoľko týždňov, pri montovanom dome je toto otázka pár dní. Dôvodom je najmä ľahšia manipulácia s materiálom s nízkou objemovou hmotnosťou, dôsledná stavebná príprava a v neposlednom aj odbornosť a skúsenosť pracovníkov orientujúcich sa v oblasti výstavby drevostavieb. Takáto rýchlosť sa podpisuje obzvlášť na nízkej nákupnej cene hrubej stavby rovnako ako na cene montovaného domu na kľúč.

V prípade, že sa rozhodnete stavať hrubú stavbu montovaného domu svojpomocne, takúto rýchlosť výstavby zrejme nedosiahnete. A ak áno, výsledok pravdepodobne nebude stopercentný. Preto sa oplatí staviť skôr na odbornú stavebnú firmu, ktorá je v montáži takýchto rodinných domov zbehlá. Ušetríte, pretože pracovníci firmy strávia na hrubej stavbe naozaj len pár dní, čo sa pozitívne prejaví na konečnej sume za ich mzdy a ubytovanie. Obrátiť sa môžete práve na firmu Mirano s.r.o., ktorá dbá na kvalitu každej stavebnej etapy a pri hrubej stavbe kladie dôraz na precízne a odlišné ukotvenie KVH hranolov k základom, čím ešte viac predlžuje životnosť novostavby. Firma siaha iba po materiáloch tej najvyššej akosti a drevené prvky, ktoré pri stavbe používa, sú riadne ošetrené a naimpregnované tak, aby odolávali akýmkoľvek škodcom a vonkajším aj i vnútorným vplyvom.

Mirano s.r.o. je kľúčom k lacnému, modernému, nízkoenegetickému a kvalitnému bývaniu. Naším cieľom rozhodne nie je využívať Vašu nevedomosť a na základe nej si účtovať horibilné zisky. Naopak, o svoje skúsenosti sa delíme a vo všetkom vám milo radi poradíme. My chceme, aby ste v nami postavenom montovanom dome žili spokojne veľa veľa rokov – toto je pre nás tou najväčšou odmenou. Vyberte si typový dom z našej ponuky a jeho požadovanú stavebnú etapu, alebo nás oslovte s celkom individuálnou  predstavou o vašom bývaní. Spoločne ju premeníme v realitu.

Zdielať cez: skopírovať odkaz
KATALÓG

To najlepšie
z našeho katalógu

Prehľadávajte v TOP kategóriách - projekty domov