21. novembra 2017

Konštrukčná ochrana dreva ako záruka dlhej životnosti stavby

Drevo sa opäť stáva vedúcim stavebným materiálom, a to najmä vďaka svojim neprekonateľným mechanickým vlastnostiam, nenahraditeľnému vzhľadu a prirodzenej atmosfére, ktorú vnáša do rodinného bývania. A v neposlednom rade aj vďaka svojej dlhej životnosti a  ekologickému aspektu – toto je však docielené iba v prípade, že sú pri výstavbe dodržané zásady konštrukčnej ochrany dreva.

Drevo má z pohľadu stavebníctva širokú škálu výhod, ako napríklad to, že sa jedná o obnoviteľný materiál, má ideálny pomer medzi pevnosťou, hmotnosťou a pružnosťou alebo to, že je rýdzo prírodné. Stavebníci po dreve dnes toľko siahajú najmä kvôli jeho cene, bezodpadovej výrobe alebo kvôli následnej ekologickej likvidácii stavby. Napriek tomu sa ľudia stále obávajú ďalšej jeho vlastnosti, bez ktorej by však nebolo niektorých z tých x vyššie vymenovaných – hygroskopia.

V histórii bol boj proti hygroskopii dreva zbytočne surový

Napriek tomu, že ľudia stavali svoje prístrešky z dreva oddávna, na dlhý čas tento stavebný materiál stratil svoj význam. A to z dvoch závažných dôvodov, ak pominieme túžbu byť odlišný a cenovo aj technologicky náročnými materiálmi poukazovať na svoje dobré majetnícke pomery. Po prvé, vzhľadom na to, že v prípade dreva hovoríme o rýdzo prírodnom materiáli, nemožno ho zbaviť aj takej vlastnosti, že má v prípade nepriaznivých klimatických podmienok tendenciu podliehať svojmu prirodzenému rozkladu vďaka schopnosti zvanej hygroskopicita  – schopnosť pohlcovať a udržovať vlhkosť. Pokiaľ sa vlhkosť do dreva absorbuje v nadmernom množstve, mení sa táto jeho pozoruhodná vlastnosť pri rodinných stavbách na nevýhodu. Nadmerná vlhkosť v dreve totiž vytvára pomyselnú vstupnú bránu pre najrôznejšie huby, plesne či drevokazný hmyz. Druhý šrám na popularite dreva ako na stavebnom materiále nadväzuje práve na spomínanú hygroskopicitu. Ľudia v histórii totiž objavili strašiaka vo forme agresívnej chemickej ochrany dreva, ktorá síce napadaniu a rozkladu drevenému materiálu zdarne čelila, avšak mala veľmi negatívny vplyv na zdravie človeka a prírodu ako takú. Pravdou síce je, že pokiaľ chceme, aby drevo vďaka hygroskopii nechátralo, musíme ho pred nadmernou vlhkosťou chrániť. Ide to však oveľa šetrnejšími metódami, bez toho, aby sme za cenu vlastného blahobytu likvidovali všetko okolo, vrátane sebe samého. Riešením je konštrukčná ochrana dreva a niekedy ešte aj chemická ochrana,  avšak už oveľa šetrnejšia.

Chemická ochrana dreva už dnes nie je taká agresívna

Chemická ochrana dreva sa zrodila v období industrializácie, kedy bolo potrebné naimpregnovať neskutočné množstvo železničných podvalov. Pri tejto impregnácii sa siahalo najmä po uhoľnom dechte a následne aj po surovom naftalíne, ktorých využitie sa rýchlo rozšírilo aj na krovy a stropné trámy. A to napáchalo viac škody ako úžitku. Dnes je chemická ochrana dreva obmedzená len na drevo vystavené vyššiemu ohrozeniu, pričom sa dohliada na to, aby pri nej boli použité odbúrateľné chemické prostriedky. To všetko je podmienené technickou normou – STN 49 0604: Ochrana dreva: Metódy stanovením biocídnych vlastností ochranných prostriedkov na drevo.

Alternatívne metódy v ochrane dreva sú oveľa zmysluplnejšie

Drevo je dostatočne chránené proti biotickým škodcom v prípade, že jeho vlhkosť dlhodobo neprekročí 12 % – 15 %. Toho sa dá docieliť oveľa vhodnejšími spôsobmi než len chémiou, čoho sú si vedomí aj kvalitní stavebníci montovaných domov. Ide o konštrukčnú ochranu dreva, kedy sú drevené prvky pred nadmernou vlhkosťou skryté, alebo premyslene zabudované či zaistené tak, aby pred ňou boli čo najviac chránené.

Montovaný dom je taká dômyselná rodinná stavba, ktorá ctí drevo ako styčný prírodný stavebný materiál. Nebráni sa však ani technologickému pokroku a do jeho konštrukčnej skladby obvodových i priečkových stien sú zároveň aplikované certifikované izolačné materiály. Drevené prvky tak v zásade tvoria konštrukciu a jadro stavby. Drevené KVH hranoly aj OSB dosky sú v skladbe stien dokonale zabudované a zaizolované zodpovedajúcim spôsobom tak, aby boli čo najlepšie chránené proti okolitým negatívnym vplyvom. Pokiaľ sa v montovanom dome nachádzajú aj odhalené drevené prvky, riadia sa zákonitosťami konštrukčnej ochrany dreva opísanými nižšie.

Drevo v exteriéri domu a jeho konštrukčná ochrana

Zákazníci kupujúci montovaný dom si často želajú vyniesť prírodného ducha vo forme dreva aj na povrch a prepojiť tak ich stavbu ešte viac s okolitou prírodou. Rozhodujú sa preto pre čiastočné či úplné exteriérové ​​drevené obloženie alebo pre odhalené stropné trámy. A ďalej aj pre prístrešokktorý je veľmi efektívnym riešením pre zatienenie južnej strany domu, alebo pre vznik pohodlného krytého posedenia či lacného garážového státia. A pri montovaných domoch je práve, aj v prípade prístrešku vsadené na drevo tak, aby bol vytvorený zmysluplný stavebný koncept. Všetky tieto vymenované drevené prvky, nachádzajúce sa vo vonkajšom prostredí, sú však vystavené nielen vlhkosti nad 12 %, ale zároveň tiež rovnako agresívnym živlom ako vode alebo vetru.

Je preto potrebné sa o také drevené prvky patrične starať a v prvom rade je ich premyslene zabudovať. Nehovoriac o tom, že na samotnom počiatku vždy stojí výber kvalitného, vhodného a dobre opracovaného dreva, zoťatého na správnom mieste a v správny čas.

Dostatočný presah strechy je veľmi dôležitý, lebo zabezpečí, aby dážď čo možno najmenej zasiahol steny, nosné stĺpiky i ostatné prvky pod týmto presahom umiestnené. Druhé zásadné riziko prevlhnutia vzniká tam, kde sa drevo spája so zemou. Ideálna výška pätky by pri zabudovaní stojok by preto mala byť aspoň 30 cm nad zemským povrchom. V prípade štrkového podložia (napr. pod prístreškom), stačí o niečo menej. Ďalej platí, že čím je odhalené drevo na povrchu hladšie, tým sa z neho ľahšie odvádzajú zrážkové vody. Príliš veľké drevené plochy zase majú tendenciu praskať a do prasklín sa tak voda dostáva neskutočne ľahko. Je preto lepšie vyskladať požadovanú plochu čiže napr. drevenú fasádu z viacerých drevených kusov, prípadne veľké kusy smerovať radiálnou plochou nadol. Pri drevenom obklade všeobecne platí, aby bol vyskladaný spôsobom neumožňujúcim vode zatekať do škár. Najlepšie je používať drevo s výhradne vodorovnou plochou a skladať ho ideálne pod malým uhlom sklonu. U palubkového systému pero-drážka sa pri horizontálnom kladení musí dbať na správne smerovanie drážok – vždy dole. V prípade dreveného obkladu by sa malo počítať aj s odvetrávanou medzerou a difúznou fóliou.

Drevo v interiéri domu a jeho konštrukčná ochrana

Napriek tomu, že sa na prvý pohľad môže zdať, že k výskytu vlhkosti nad 12% vo vnútri rodinného domu nemôže dôjsť, opak je pravdou. Nadmerné kondenzácie vodných pár, nechcené rozliatie či zatečenie vody pri upratovaní či havárii vodovodného potrubia, to všetko môže životnosť dreva nachádzajúceho sa v interiéri domu, ale aj vo vnútri skladby jeho stien, ohroziť. Rovnako ako úplne prisunutý nábytok k stenámnedostatočné vetranie či nedostatočný odvod vlhkosti. Riešením je správna kultúra bývania a bezchybné zhotovenie obvodových a priečkových stien s použitím takých materiálov, ktoré spolu budú aj po tejto stránke skvele hrať. No a bezpochyby tým najväčším bojovníkom proti nadmernej vlhkosti v dome je zabudovaná rekuperačná jednotka. Pravidelné prúdenie vzduchu a odvetrávanie, ktoré táto jednotka zaisťuje, vedie k dostatočnému vysychaniu drevených prvkov v dome a nehrozí tak žiadne dlhodobejšie zvýšenie vlhkosti dreva.

Oslobodenie od problematiky ochrany dreva – Montované domy Mirano s.r.o.

Ako ste sa mohli dočítať, použiť drevo v stavbe vhodne a správne, nie je až také jednoduché, ako sa na prvý pohľad môže zdať. Ak sa to ale podarí, môže vzniknúť veľmi útulné, hospodárne a kvalitné bývanie za veľmi výhodnú cenu. A presne také montované domy ponúka Mirano s.r.o. Pokiaľ si zaobstaráte dom z nášho katalógu alebo sa rozhodnete postaviť montovaný dom na podklade Vašich špeciálnych individuálnych predstáv práve s našou spoločnosťou, tak či tak dostanete vysoko kvalitné montované drevostavby stavané s dôrazom na konštrukčnú ochranu všetkých drevených prvkov. Značnú pozornosť venujeme tiež predpisovému kotveniu KVH hranolov k základovej doske, ktoré je doposiaľ stále podceňované, no určite nie u nás.  Návrh aj realizáciu montovaného domčeka hravo prevezme za Vás a jediné, čo Vás v problematike ochrany dreva bude v budúcnosti zaujímať, je následná údržba odhalených drevených prvkov – prípadných drevených okien, vonkajších či vnútorných odhalených trámov, prístrešku, dreveného plotu a pod. Táto údržba spočíva iba v obnovovaní ochranného náteru dreva, ku ktorej by malo dochádzať spravidla po 5tich rokoch. Ak chcete podporiť environmentálny prínos nízkoenergetickej novostavby pre životné prostredie, siahajte radšej napríklad po boritej soli, náteroch a lazúroch z ľanových olejov, živiciach a rastlinných či minerálnych pigmentoch. Jednoducho po náteroch na báze prírodných odbúrateľných surovín. Vo vnútri montovaného domčeku za Vás toľko dôležité vetranie prevezme zabudovaná rekuperácia, ktorú nielen odporúčame, ale tiež na prianie dodáme aj inštalujeme.

Ak sa s drevom vo výstavbe pracuje rýchlo, stáva sa tým najlepším a najlacnejším sluhom pod slnkom. A keď ho jedenkrát za päť rokov za jeho nadštandardné služby odmeníte pohladením štetcom nanesenom v šetrnom obnovovacom nátere, tak aj sluhom najvernejším.

Zdielať cez: skopírovať odkaz
KATALÓG

To najlepšie
z našeho katalógu

Prehľadávajte v TOP kategóriách - projekty domov